Pandemia de coronavirus a ajuns să facă victime și în România. Mai multe studii au arătat ca bolile de inima, hipertensiunea arterială și diabetul au fost cele mai frecvente boli cronice pre-existente la pacienții cu infecția COVID-19 care au necesitat internare și au dezvoltat complicații.
Dr. Mihaela Terheci, medic specialist cardiolog, în cadrul Centrului Medical Renașterea ne spune într-un interviu care sunt regulile pe care trebuie să le respecte bolnavii de inimă în această perioadă, pentru a preveni infectarea cu COVID-19.
AUTOR: ANA-MARIA PREDILĂ
Media10: De ce pacienții cu boli cardiovasculare (BCV) au rată de infectare mai mare cu coronavirus?
Dr. Mihaela Terheci: Conform datelor OMS (Organizația Mondială a Sănătății) cea mai mare rată a mortalității din cauza infecției cu SARS – CoV- 2 se înregistrează în cazul vârstnicilor, bărbaților și a celor cu alte patologii.
Pacienții cu boli cardiovasculare au cel mai mare risc de evoluție severă. Dintre pacienții cu simptomatologie severă diagnosticați cu COVID–19 cei mai mulți aveau hipertensiune arterială urmată de boală coronariană și aritmi, incidența crescută a simptomelor cardiovasculare apărând că urmare a răspunsului inflamator sistemic cât și a dezechilibrelor în răspunsul imunitar. Mecanismul injuriei miocardice în infecția cu SARS COV 2 ar putea fi explicat prin nivelurile crescute de enzima de conversie a angiotensinei 2 (ECA2), prin dezechilibrul răspunsului generat de limfocitele T helper 1 și 2.
Pacienții cu afecțiuni cardiovasculare sunt încurajați să aplice precauții suplimentare și să respecte strict tratamentul de fond la bolii cronice, pentru a putea preveni eventualele complicații precum accidentul vascular cerebral, infarctul de miocard, respectiv acutizarea insuficienței cardiace cronice. Au existat recent speculații conform cărora medicamentele utilizate în bolile cardiovasculare, precum inhibitorii enzimei de conversie și blocanții receptorilor de angiotensină, cresc șansele de infecție severă cu SARS -CoV – 2, dar un grup de experți au subliniat faptul că nu există dovezii care să susțină efectul negativ al acestor medicamente în contextual pandemiei COVID – 19. Oprirea medicamentelor poate fi periculoasă și poate înrăutăți starea pacientului.
„Pacienții trebuie să aibă o dietă echilibrată, bogată în legume și fructe”
Media10: Ce măsuri de protecție trebuie să ia pacienții care suferă de BCV?
Dr. Mihaela Terheci: Suntem nevoiți să facem față unor provocări unice și în această perioada atenția noastră este îndreptată către prevenirea răspândirii infecției cu COVID-19.
Este nevoie de măsuri simple, esențiale, precum spălatul pe mâini cât mai fecvent, evitarea atingerii fetei, a nasului și a ochilor, evitarea aglomerațiilor. De asemenea, este necesară limitarea, pe cât posibil, a deplasărilor și în caz de strictă necesitate să limiteze contactul cu alte persoane, în special cele cu infecții respiratorii acute și să mențină o distanță de cel puțin 1-2 m (de exemplu: supermarket, farmacii, în mijloacele de transport în comun). Să poate lua în considerare modalitatea de a solicită livrarea alimentelor acasă. Este important totodată să evite stările conflictuale, cât și stresul.
„Pacienții sunt sfătuiți să nu își administreze suplimente alimentare sau alte medicamente fără acordul medicului”
Media10: Ce alimentație trebuie să aibă pacienții cu boli cardiovasculare, mai ales că trebuie să respecte recomandarea de a sta acasă și nu mai pot face multă mișcare?
Dr. Mihaela Terheci: Pacienții trebuie să aibă o dietă echilibrată, bogată în legume și fructe și cât mai puține produse procesate. Este necesar să fie respectat regiumul hiposodat, pentru cei cu astfel de indicație. Este important să reziste tentației de a consumă alimente în exces, din cauza riscului de creștere ponderală, care este atât un factor declanșator cât și agravant al BCV. În acest context, este necesară o activitate fizică în limita toleranței: plimbare în jurul locuinței, cât și anumite exerciții de gimnastică.
Media10: Cum își pot întări sistemul imunitar pacienții cu boli cardiovasculare, astfel încât să aibe o mare protecție în cazul infecției cu coronavirus?
Dr. Mihaela Terheci: Riscul de infectare este crescut la orice persoană, din cauza faptului că acest virus nu a mai circulat. Un sistem imunitar bun ne ajută să limităm efectele negative ale infecției. Însă, în această perioadă, pacienții sunt sfătuiți să nu își administreze suplimente alimentare sau alte medicamente fără acordul medicului.
Pacienții pot beneficia de consultații online oferite de medicii Centrului Medical Renașterea
Media10: Ce trebuie să facă dacă prezintă simptome precum febra, tușe?
Dr. Mihaela Terheci: Este esențial să acționăm responsabil. Febra și tusea reprezintă manifestări ce pot orienta medical spre o infecție de tract respirator cu SARS – CoV – 2, infecție ce ne poate pune atât viață noastră cât și a celor dragi, în pericol. În primul rând, trebuie să intrăm în legătură cu medicul de familie și să îl informăm de starea noastră și foarte important să nu ne impacientăm.
Media10: Cum pot pacienții Centrului Medical Renașterea să beneficieze de tratament în această perioda?
Dr. Mihaela Terheci: În această perioada, pot beneficia de consultații online cu transmiterea documentelor medicale necesare prin metode electronice, iar în situații speciale (valori tensionale crescute, durere precordială, dispnee) se pot prezenta la cabinetul medică, unde consultul se va derula în condiții de protecție maximă.
Contact Centrul Medical Renașterea:
0351.423.342; 0351.423.344; 0351.423.347
Strada Doljului, Nr. 35, Cartier Brazda Novac, Craiova, Dolj