O parte din medicii rezidenți sunt lăsați șomeri, în timp ce unii își dau demisia

Situația medicilor rezidenți care nu au apucat să își dea examenul de specialitate, din cauza epidemiei de coronavirus, este una disperată. Ministerul Sănătății a dat o ordonanță prin care medicii rezidenți ce termină perioada de pregătire începând cu 1 aprilie sunt încadrați pentru prelungirea rezidențiatului. Măsura nu este însă valabilă și pentru medicii rezidenți care s-au înscris în sesiunea 19 martie, pentru sustinerea examenului de specialitate și au terminat deja perioada de pregătire înainte de această dată. Astfel, ei sunt blocați, nu pot ocupa posturi nici în unități de stat, nici în unități private, iar șomajul pe care îl primesc este de 570 de lei.

Autor: Ana-Maria Predilă

 

 

O parte din medicii rezidenți care ar fi trebuit să susțină examenul de specialitate și nu mai pot din cauza pandemiei de coronavirus, dar nici nu le este prelungită perioada de rezidențiat, se simt discriminați și cer Ministerului Sănătății să găsească soluții și pentru ei.

În România examenul de specialitate, după terminarea perioadei de rezidențiat, se poate da fie în primăvară, fie în toamnă. Medicii rezidenți care deja au terminat pregătirea și se înscriseseră pentru examenul din data de 19 martie, care a fost amânat pentru o dată ce încă nu este stabilită, sunt acum șomeri. Se simt discriminați, în urma deciziei MS de a prelungi perioada de rezidențiat doar pentru cei care termină perioada de pregătire începând cu 1 aprilie.

„Aceste măsuri nu includ și medicii rezidenți care au finalizat perioada de rezidențiat, dar nu au susținut examenul de specialitate din sesiunea 19.03.2020 (aproximativ 700 de medici) din cauza contextului epidemiologic, examenul fiind amânat până la o dată, pe care nimeni nu o știe. Dorim răspunsuri concrete referitoare la situația noastră. Sunt mulți medici cu perioada de rezidențiat terminată, care sunt sau vor intra în șomaj, care nu mai pot susține concursuri, care nu se pot angaja la privat, care au de întreținut o familie”, atrage atenția Iulia Borsa, medic rezident în Oradea.

Iulia Borsa este unul dintre medicii rezidenți care a intrat în șomaj. Primește 570 lei lunar și spune că nu este normal să nu fie găsite soluții, pentru a putea integra sau oferi o șansă pe piața muncii unui număr atât de mare de rezidenți.

„Practic fără susținerea examenului de specialitate și drept de parafă nu putem lucra, nu putem aplica pentru locuri de muncă nici la privat, nici la stat. Avem nevoie de soluții”, adaugă rezidenta.

Soluția care a fost aplicată în alte state precum Germania sau Italia este aceea a organizării examenului online.

„Ce facem? Unde e criza de medici?! Corect ar fi să îi încadreze pe toți cei care s-au înscris la examen în aceea ordonanță de prelungire a rezidențiatului sau să dăm examenul online. Dacă în Germania au dat online examenele, noi de ce nu putem? Vrem examen, vrem să muncim, nu vrem să fim șomeri”, spune Iulia Borsa, medic rezident medicină de laborator.

Georgiana este rezidentă anul IV, la Oftalmologie, în Constanța și spune că deși se încadrează în situația de prelungire a perioadei de pregătire își dorește să fie găsite soluții pentru organizarea cât mai devreme a examenului de specialitate.

„Am un post în Franța din luna iunie pe care aș putea să-l pierd dacă este obligatorie prelungirea perioadei de rezidențiat. Pentru a putea lucra în Franța am nevoie de diplomă. Îmi doresc să se găsească soluții cât mai rapide pentru susținerea examenului de specialitate, înainte de sesiunea din noiembrie”, spune Georgiana.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Anchetă administrativă la DSP Dolj în scandalul dezinfectantului folosit de Salubritate

Next Post

Conducerea spitalului Filantropia dă asigurări că la clinica Pediatrie (Parc) există echipamente de protecție

Related Posts
Verified by MonsterInsights