A fost demarată o anchetă administrativă la DSP Dolj în urma unei erori făcute de un angajat al instituției, care a răspuns pozitiv solicitării făcute de reprezentanții Salubrității, cu privire la folosire produsului biocid Aldezin. Potrivit reprezentanților DSP Dolj avizarea folosirii produsului nu o dă DSP, ci Agenția Națională care are publicat acest registru. Aproape 500 de scări de bloc din Craiova au apucat să fie dezinfectate cu această substanță.
Autor: Ana-Maria Predilă
Dezinfecția scărilor de bloc din Craiova, demarată în data de 31 martie, a fost suspendată, vineri, după ce inspectorul-șef din cadrul Serviciului Control al Direcției de Sănătate Publică Dolj a interzis folosirea produsului biocid Aldezin, utilizat de către cei de la Salubritate Craiova. Culmea este că cei care au avizat utilizarea acestei soluții sunt tot reprezentanții DSP Dolj. Potrivit unui comunicat de presă remis, vineri, de către reprezentanții Salubrității Craiova, operatorul a și fost sancționat cu o amendă între 5.000-10.000 lei pentru nerespectarea domeniului de utilizare și ariei de aplicare a substanței, totul după ce Salubritatea a solicitat în scris acordul Direcției de Sănătate Publică Dolj pentru utilizarea acestui produs, acord pe care l-a primit în data de 25.03.2020 prin adresa cu numărul 5649/25.03.2020. De altfel, în baza acestui răspuns, operatorul a procedat la achiziția produsului, singurul disponibil identificat pe piață.
Se pare că totul a fost cauzat de eroarea făcut de un angajat DSP Dolj. Problemat a fost descoperită în urma unui control tematic efectuat de Inspecția Sanitară de Stat.
„Nu DSP Dolj a dat amenda Salubrității. Amenda a fost data de Inspecția Sanitară de Stat, care este o structură în cadrul DSP, aflată sub coordonarea directă a Inspecției Sanitare de Stat de la Ministerul Sănătății. Ei au desfășurat de pe 1 aprilie o acțiune tematică de verificare a utilizării substanțelor biocide și în cadrul acestei acțiuni tematice inspectorii sanitari au constatat ca produsele utilizate nu aveau indicație pentru folosirea lor ca dezinfecție în spații închise. Aceste produse biocide sunt înregistrate într-un registru al biocidelor, un registru național care este public, iar substanța utilizată nu avea aceasta indicație. Produsul utilizat nu era avizat pentru dezinfecția suprafețelor și spațiilor închise. El este avizat pentru spații închise, cu care oamenii nu vin în contact. Nu se putea folosi în scările de bloc”, spune dr. Ștefan Popescu, purtător de cuvânt al DSP Dolj.
Cu toate acestea, dintr-o eroare a unui angajat, DSP Dolj și-a dat a dat avizul pe 25 martie, în urma solicitării făcută de Salubritate, prin care se cererea acord pentru folosirea acestui produs.
„A fost o eroare făcută de un funcționar angajat la DSP Dolj și din acest motiv s-a declanșat o anchetă administrativă în acest caz. Nu trebuia să dea acordul deoarece oricine folosește aceste substanțe trebuie să consulte Registrul cu Biocide care este public și care spune clar indicațiile pe care le are fiecare biocid care este înregistrat și aprobat acolo. Avizarea nu o dă DSP, ci Agenția Națională care are publicat acest registru”, a adăugat dr. Ștefan Popescu.