Dr. Relu Cocoș, biolog principal genetică și cercetător în cadrul UMF „Carol Davila”, Disciplina Genetică Medicală scrie într-un text opinie despre capacitatea de testare a României, pentru COVID-19.
OPINIE
„Răspuns rapid: între 3000-5000/zi într-un scenariu optimist.
În aceste zile, aud foarte des întrebarea “câte teste REAL TIME PCR pentru depistarea SARS-CoV-2 poate realiza România într-o zi? Cum creștem capacitatea de testare?
Ministrul Costache a vehiculat ideea „surprizătoare”, înainte cu o zi să-și dea demisia, că poate testa toată populația Bucureștiului de 2.000 000 de locuitori. Deschidem televizorul și îi auzim pe ministrul sănătății și prim-ministrul României spunând “suntem în curs de achiziție atât de Real Time PCR-uri, cât și kit-uri necesare”. Mă bucur să observ că președinții și miniștrii și-au însușit acești termeni și au înțeles cât de importantă este genetică moleculară și specialiștii din acest domeniu, fie ei biologi sau medici cu această specialitate.
De asemenea, președintele SUA amintește aceste teste spunând „very highly sophisticated tests”, fără a intră în detalii de denumire a metodei.
Ministerul Învățământului a trimis la Institutele de Cercetare de stat sau private și la Universitățile de Medicină, Biologie și Medicină Veterinară o circulară în care s-au adresat mai multe întrebări în ceea ce privește: existența unei infrastructuri adecvate testării și a instrumentelor necesare de analiză. Mai mult că sigur, s-a făcut doar o simplă inventariere fără a se ține cont de foarte multe date pe care le voi detalia mai jos.
Pentru a răspunde cât mai exact la întrebarea câte teste se pot face pe zi trebuie să luăm în calcul următoarele aspecte:
1. Numărul instrumentelor REAL-TIME funcționale.
2. Clasificarea instrumentelor pe mai multe criterii pentru a evalua corect nr. de teste/zi:
2.1 sisteme deschise cu plăci de analiză, placă cu 48 sau 96 de godeuri (aici trebuie verificat numărul de lasere pentru a corespunde cu tipul kit-ului).
2.2 sisteme închise complet automatizate și numărul de teste/unitatea de timp al acestora.
2.3 sistemele deschise cu extractoare automate pe principiul magnetic sau cu coloane de centrifugare (nr de extracții/run)
2.4 sisteme deschise cu extracție manuală (modelul de centrifugă și kit-urile utilizate).
3. Laboratoarele dotate cu centrifugi cu standard de biosecuritate.
4. Laboratoarele acreditate cu set-up standard pentru PCR (cu trei încăperi separate; pre-PCR, PCR și analiză)
5. Numărul specialiștilor care pot face aceste analize.
6. Disponibilitatea stocurilor de kit-uri pe piață pentru fiecare tip de instrument.
7. În cât timp instrumentele achiziționate recent pot deveni funcționale?
Țările care au testat cel mai mult, cum ar fi Coreea de Sud sau Singapore, au raportat 6000 de teste/million de rezidenți, respectiv 6800 teste per million. Aceste numere arată că noi ar fi trebuit să atingem un număr de aproximativ de 115000 de teste, și din ultimele date cred că ne apropiem doar de 10000 de teste. Deci, cu atât mai mult, putem realiza că propunerea ministrului Costache era total eronată.
CARE ESTE CAPACITATE DE TESTARE PENTRU COVID-19 A ROMÂNIEI?
Un calcul aproximativ (pe baza punctelor amintite), într-un scenariu optimist, ar fi între 3000-5000 de teste/zi, dacă toate instrumentele Real Time PCR sunt funcționale și amplasate în laboratoare acreditate BSL2 (Biosafety Level 2) și nu există întreruperi cu aprovizionarea materialelor medicale de protecție și a kit-urilor de diagnostic.
Coreea de Sud ne-a pus la dispoziție, într-o prima etapă, un lot de 200.000 de mii de kit-uri de diagnostic pentru SARS-CoV-2, dar acestea funcționează doar pe 3 platforme Real Time PCR. Cu alte cuvinte, nu vorbim de un simplu calcul matematic. Cine face această greșeală riscă să facă iarăși estimări eronate și propuneri de genul „vom testa întreaga populație a Bucureștiului”.
O soluție pentru creșterea gradului de testare ar fi și utilizarea platformelor de diagnostic GeneXpert (detecție în 45 de minute) existente în spitalele care tratează pacienții cu TBC, atunci când Cepheid va începe comercializarea kit-ului Xpert Xpress SARS-CoV-2 la nivel mondial. În anumite cazuri, achiziționarea ar trebui negociată direct de statul român, care ar putea astfel să urgenteze livrarea kit-urilor și obținerea unor prețuri de achiziție reduse.
În ceea ce privește testele rapide bazate pe metoda cromatografică sunt doar teste orientative, NU de certitudine! Testele rapide sunt teste calitative care detectează prezența Anticorpilor circulanți IGM și IGG, prezenți în ser după contactul cu SARS- COV2.
Este necesară crearea unei Comisii alcătuită din specialiști în genetică care să cunoască exact fiecare amănunt și care să poată gestiona din proprie experiență această situație.