Reprezentanții pacienților atrag atenția Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate că în ultimile zile spitalele nu mai primesc pacienții cronici pentru consult și terapie. Pacienții diagnosticați cu cancer, cu scleroză multiplă, cu lupus și alte boli cronice nu mai pot să-și continue terapia. Este nevoie să spunem că bolnavii cronici prezintă risc mai mare de complicații în caz de infecție cu coronavirus, iar întreruperea tratamentului și un puseu de boală ar complica și mai tare recuperarea lor.
Autor: Ana-Maria Predilă
Majoritatea pacienților cronici sunt tratați în spitale prin spitalizare de zi, în unele situații doar în spitale autorizate pentru tratarea diferitelor afecțiuni: scleroză multiplă, purpură trombocitopenică idiopatică, etc.
„Vă rugăm să reglementați urgent accesul pacienților cronici la tratamente și vă prezentăm mai jos câteva soluții care ar ajuta pacienții să-și continue terapiile și în același timp ar scădea presiunea pusă pe spitale. Să se emită o derogare astfel încât medicii din spital să poată prescrie rețete pe o perioadă de 3 luni și nu lunar cum se întâmplă acum? Menționăm că nu toate spitalele au ambulatorii care să permită prescrierea rețetelor pe 3 luni. În cazul bolilor aflate în programul național, prin care se asigură medicația prin farmacia de spital sau prin centre autorizate să se facă o excepție în următoarele 6 luni, iar pacienții să fie tratați în spitalul cel mai apropiat de locuință. Să se modifice modul de prescriere a rețetei din spital, în ambulatoriu de specialitate. Asfel, va fi evitată deplasarea pacienților dintr-o localitate în alta. Doar pacienții aflați în puseu de boală, care prezintă complicații sau care urmează tratamente care necesită urmărire specială din partea medicului curant să rămână continue tratamentele în spitalele autorizate. Aplicarea măsurilor prezentate mai sus ar ajuta și pacienții și sistemul medical. Pe lângă faptul că se pot institui metode de carantină mai eficiente, spitalele vor fi degrevate și se va evita deplasarea pacienților dintr-un oraș în altul”, atrag atenția reprezentanții Alianței Pacienților Cronici din România (APCR)