Ce înseamnă munca în laboratorul medical și rolul vital al biochimiștilor, biologilor și chimiștilor

Ordinul Biochimiștilor, Biologilor și Chimiștilor în Sistemul Sanitar din România, filiala Dolj a organizat, în aceste zile, prima conferinţă Ştiinţifică  cu titlul „Importanța laboratorului medical pentru pacient”. Cu această ocazie, am discutat despre problemele de care se lovesc specialiștii care lucrează în laboratoarele medicale. Biochimiștii, biologii și chimiștii din sistemul sanitar lucrează alături de colegii medici cu specialitatea medicină de laborator pentru ca medicii clinicieni să poată pune pacienților un diagnostic corect.

AUTOR: ANA-MARIA PREDILĂ

 

 

 Reactivi. Probe. Aparate. O echipă de specialiști care au aceeași misiune: să dea rezultatul corect. Pe scurt – laboratorul medical. De rezultatul analizelor medicale depinde diagnosticul stabilit de medicul clinician și întregul parcurs medical al pacientului. În România funcționeză în jur de 4.000 de laboratoare de analize medicale, la stat și privat, iar numărul celor care solicită servicii medicale de laborator este tot mai mare.

Responsabilitatea echipei medicale de laborator este mare.

„Formăm o echipă cu medicii. Suntem parte a întregii echipe medicale. Fără noi (n.r.biologi, biochimiști, chimiști) nu există calitate în laboratorul de analize medicale, pentru că suntem participanți atât la efectuarea  controlului intern cât și la efectuarea controlului extern al calității, ce presupune analizarea, interpretarea și luarea unor măsuri astfel încât  un rezultat neconform  nu se mai repete la un alt pacient”, spune Emanuel Pătru,  biochimist medical principal, președinte în exercițiu al Filialei OBBCSSR Dolj.

În laboratorul de analize medicale se lucrează în trei etape: prenalalitică, analitică și postanalită. Rolul biologului și biochimistului în această echipă, împreună cu medicul și asistentul de laborator, este foarte important.

„Noi participăm activ la toate cele trei etape. Avem în subordine asistentul medical căruia trebuie să îi verificăm activitatea, în fazele preanalitică și post-analitică. În faza analitică, fiecare biochimist, biolog, chimist, în funcție de specialitatea pe care a obținut-o are competența să efectueze analize, să le valideze, să le parafeze, iar în faza post-analitică asistentul medical eliberează  rezultatele iar noi, împreună cu medicul, ne asigurăm că acest lanț ne furnizează un rezultat corect pentru pacient”, explică Emanuel Pătru,  biochimist medical principal.

Virginia Dianu, chimist medical, la Spitalul  de Neuropsihiatrie Poiana Mare spune că munca chimiștilor și biologilor ar trebuie să fie apreciată pe măsura efortului depus în cadrul echipei medicale.

„Într-un laborator de analize medicale este o echipă în care medicul înseamnă un sfert, iar noi restul. Noi  reprezentăm 2 treimi din specialiștii din laboratoare, iar medicii o treime. Medicul vine în laborator în special pentru hematologie, ori în laborator se face și microbiologie, parazitologie, bacteriologie”, spune Virginia Dianu.

Mulți dintre specialiștii de laborator sunt implicați și în managementul calității, care este veriga de bază în activitatea de laborator. Biochimistul Emanuel Pătru este  managerul responsabil cu managementul calității în tot Spitalul Militar Craiova.

„Fără acest sistem de management eficient nu avem o bună organizare, iar rezultatele pacienților nu mai pot fi garantate. Acest sistem al managementului calității în laboratoarele din România este certificat de către organismul de acreditare RENAR conform standardului de calitate SR EN ISO:15189:2013. Această acreditare atestă faptul că analizele sunt lucrate conform acestui standard internațional, iar  specialiștii biologi, chimiști, biochimiști, sunt foarte implicați în această activitate. Noi suntem singurii care susținem prin examen național organizat de MS specialitatea managementul calității în laboratorele medicale”, explică Emanuel Pătru.

Totodată, președinte în exercițiu al Filialei OBBCSSR Dolj, spune că laboratoarele de analize medicale din România furnizează rezultate de calitate. 

„Avem dovezi științifice ca pacienții români pot și trebuie să aibă încredere în analizele medicale efectuate în România. Coeficientul de variație (CV) este  un parametru statistic care măsoară gradul de împrăștiere al valorilor rezultatelor analizelor medicale furnizate de diferite laboratoare la măsurarea aceleaşi probe biologice umane. Cu cât valoarea CV este mai mică între valorile măsurate de mai multe laboratoare din aceleaşi probă biologică umană, , cu atât este mai corect diagnosticul pus pacienților de către  medic .Rezultatele laboratoarelor de analize medicale din România arată că pentru analizele medicale luate în studiu  coeficienții de variație ( CV) sunt mai mici decât ai laboratoarelor de analize medicale din alte țări”, a explicat Emanuel Pătru, președintele Comisiei Naționale de Studii și Strategii a OBBCSSR.

Biochimiștii, biologii și chimiștii din laborator nu sunt niște utilizatori de aparate, ci specialiști care au specialități medicale obținute prin examene naționale organizate de Ministerul Sănătății ca și pentru medici și farmaciști. Mulți dintre biochimiștii, biologii și chimiștii din sistemul sanitar, au doctorate în medicină sau în științele vieții biologie sau chimie și au funcții în diferite asociații, fundații de profil medical din România. Cu toate acestea, legea salarizării îi discriminează în raport cu medicii şi cu asistentele medicale. 

„Supărarea noastră privind salarizarea este determinată de faptul că nu ne este răsplătită importanța socială a muncii, pentru pacient, și a pregătirii noastre profesionale. Medicul se pregătește 10 ani, șase ani de facultate și patru de rezidențiat în medicina de laborator și îl apreciem, dar și noi avem licența în biologie, chimie, biochimie, din 2007 este obligatoriu să avem un masterat în domeniul laboratorului de analize medicale, avem șase ani de stagiu practic conform legii 335 din 2013, care este obligatoriu, pentru că atunci când ajungi în laborator trebuie să ai un minim experiență și mai avem patru ani de specializare. Examenul național pe care îl susținem este organizat de Ministerul Sănătății identic ca cel pentru medici. Cu toate acestea, de la 1 martie 2018 salarizarea noastră, care este și ierarhizare, este la 40% din salariul medicului specialist. Nicăieri în UE nu există un astfel de nivel redus de salarizare a nici unei categorii medicale”, spune dr. dr. Consțanta Popa, presedintele OBBCSSR.  

Sursă foto: gettyimages

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

SJU Slatina a amplasat în curte un cort și un container pentru triajul pacienților cu coronavirus

Next Post

România intră în stare de urgență de luni. Ce înseamnă?

Related Posts
Verified by MonsterInsights