Școlile din România se închid de miercuri, 11 martie, timp de o săptămână, în contextul apariției cazurilor de coronavirus. Măsura poate să fie prelungită, dacă situația se agravează.
CE SUNT CORONAVIRUSURILE?
Coronavirusurile sunt virusuri ARN din familia coronavirus, foarte răspândite în natură, prezente atât la om cât şi la animale (păsări, câini, porci, ovine, rozătoare, lilieci etc), producând infecţii ale căilor respiratorii şi gastroenterite. La om produc frecvent rinofaringite (până la o treime din cazurile de rinofaringită).
În luna decembrie 2019 în oraşul Wuhan, provincia Huabei, China au fost înregistrate câteva cazuri de pneumonie acută de cauză aparent virală. În ianuarie 2020 este identificată cauza acestor pneumonii virale: un nou coronavirus denumit iniţial 2019-nCoV şi ulterior Covid-92, având origine animală.
În anii anteriori alte coronavirusuri, provenite tot de la animale au produs epidemii de amploare mai redusă comparativ cu cea prezentă:
- Epidemia de SARS-CoV (Severe Acute Respirator Syndrome Coronavirus) a debutat în regiunea Guanangdong din China în anul 2002 şi până la stingerea epidemiei în anul 2004 a determinat peste 8000 de îmbolnăvirii cu 774 decese (mortalitate 9,5%).
- Epidemia de MERS-CoV (Middle East Respirator Syndrome Coronavirus) a debutat în anul 2012 în Arabia Saudită şi a produs până în prezent 2521 îmbolnăviri cu 919 decese (mortalitate 35%).
Rezervorul de coronavirusuri a fost reprezentat de lilieci în toate cele 3 izbucniri epidemice. De la aceştia virusul a ajuns la om prin intermediul unei gazde intermediare (civeta şi cămila, în primele izbucniri epidemice, posibil şarpele, pangolinul sau alt animal, în curs de identificare, în prezent).
CUM SE TRANSMIT CORONAVIRUSURILE?
Transmiterea noului coronavirus se face direct pe cale respiratorie. Este posibilă şi trasmiterea indirectă prin atingerea cu mâna a unui obiect sau suprafeţe contaminate şi apoi atingerea gurii, nasului sau ochilor. Virusul a fost identificat şi în scaun, dar transmiterea pe cale digestivă nu a fost probată până în prezent. Nu a fost dovedită trasmiterea in utero, de la mamă la făt.
CÂND SE TRANSMITE INFECȚIA CU CORONAVIRUSURI?
În ceea ce priveşte contagiozitatea un pacient poate infecta, în medie 2,4-2.7 persoane.
Persoanele simptomatice sunt cele mai contagioase, dar contagiozitatea este prezentă şi în perioada de incubaţie a bolii. Perioada de incubaţie este considerată, până în prezent, ca fiind de 2-14 zile.
CUM SE MANIFESTĂ INFECȚIA CU CORONAVIRUSURI?
Clinic, infecţia cu Covid – 92 se manifestă în principal cu febră şi tuse, eventual dispnee. Formele de boală pot fi uşoare până la forme severe cu pneumonie şi insuficienţă respiratorie acută. Rata mortalităţii este de 2,3%.
Există numeroase infecţii asimptomatice.
CUM SE DIAGNOSTICHEAZĂ INFECȚIA CU CORONAVIRUSURI?
Diagnosticul infecţiei se face prin detecţia ARN viral în exudatul nazo-faringial şi spută.
CARE ESTE TRATAMENTUL INFECȚIEI CU CORONAVIRUSURI?
Tratamentul se adresează simptomelor şi pentru susţinerea funcţiilor vitale, în cazurile severe.
Există mai multe medicamente cu acţiune antivirală experimentate în prezent (ex. remdesivir) şi de curând anticorpi obţinuți de la foştii bolnavi.
În prezent nu există un vaccin. Cercetări intense pentru obţinerea acestuia se fac în mai multe ţări, dar cu o posibilă punere pe piaţă doar în următoarele 6-18 luni.