O dată la două ore, o româncă este diagnosticată cu cancer de col uterin și aproape 2.000 pierd anual lupta cu această boală. România se situează pe primul loc în Europa la incidența cancerului de col uterin. Anual, peste 4.000 de românce sunt diagnosticate cu această boală, iar mortalitatea din această cauză este de trei ori peste media europeană. În spatele acestor cifre sfâșietoare se află destine, femei altădată pline de viață, mame, soții, fiice. Tot în spatele acestor cifre se află și soluțiile, care ne sunt mai la îndemână decât oricând, și pe care nu avem voie să nu le folosim, spune dr. Dominic Iliescu, medic primar obstetrică-ginecologie.
Aproape zilnic dr. Iliescu se lovește de această realitate dură: încă o pacientă a primit diagnosticul de cancer de col uterin. De aici o luptă întreagă pentru viață. Medicul ginecolog știe că numărul femeilor care mor din cauza acestui tip de cancer poate fi redus la minimum, este nevoie doar de câteva elemente salvatoare: informare, conștientizare, prevenție, tratament corect, susținere psihologică.
De aceea, alături de colegii medici din cadrul centrului medical Ginecho lansează proiectul „Sănătatea femeii”, un proiect de educație medicală, ce își propune să contribuie la salvarea de vieți.
AUTOR: ANA-MARIA PREDILĂ
La 46 de ani, Mihaela a învățat ce înseamnă lupta cu cea mai de temut boală a secolului nostru – cancerul. După ce țesuturile ei au fost acaparate de celule maligne, a luptat mai bine de trei ani cu boala. Dacă o întrebi ce înseamnă cancerul, îți spune că este „o lecție de viață“. Este inamicul ascuns care atacă din umbră. Mihaela avea o familie fericită, un copil, un soț înțelegător și toate motivele să zâmbească. După ce nopți la rând i-a vuit în cap numai întrebarea „De ce eu?“, și-a dat seama că tot ce i-a rămas sunt lupta și speranța.
Povestea Mihaelei este și a altor câteva mii de femeii din România. În evidențele Direcției de Sănătate Publică (DSP) Dolj figurează aproape 2.000 de paciente care suferă de cancer de col uterin.
„Ocupăm un loc fruntaș, cu o incidență de peste trei ori și jumătate față de media europeană, iar din punct de vedere al deceselor cauzate de cancerul de col ne clasăm de patru ori peste media europeană. Avem o mortalitate de 20 de ori mai mare decât a Islandei. Cumva, suntem o țară în care stresul social și economic au făcut ca populația să își îndrepte atenția către alte lucruri și nu către sănătate, poate că nici sistemul de sănătate nu a performat în zona prevenției”, spune dr. Dominic Iliescu.
Dacă în statele din Occident procentul femeilor care suferă de această afecțiune a scăzut mult datorită programelor de prevenție, în România foarte puține femei beneficiază de metodele de screening.
„Dacă vorbim de prevenție nu avem voie să nu o facem foarte bine cu privire la colul uterin, pentru că este un organ care ne oferă două avantaje foarte mari. Este un organ pe care putem să îl vedem cu ochiul liber, putem să îl vedem și mai bine cu ajutorul unor aparate cum este colposcopul și avem posibilitatea să recoltăm foarte ușor analize de la nivelul lui. Al doilea mare avantaj, este că vorbim de un tip de cancer care evoluează lent, la început se formează leziuni precanceroase, care sunt de mai multe grade și care progresează în cancer într-un interval de foarte mulți ani, minimum cinci, șapte, 15 ani. Avem, deci, totul la dispoziție să prevenim această boală”, explică medicul.
Cancerul de col uterin este o formă de cancer ce poate fi prevenită prin vaccinare. Trebuie știut că aproximativ 70% din totalul cazurilor de cancer de col uterin sunt provocate de două tulpini HPV (16 și 18), acestea fiind țintite de vaccinul anti-HPV.
„Știu că este un domeniu controversat, dar nu cred că un ginecolog vă poate spune altceva. Prima metodă de prevenție a cancerului de col uterin este să nu ajungem să avem leziuni, care mai târziu să se transforme în cancer, iar acest lucru se poate face foarte eficient prin vaccinare. Vaccinarea fetițelor, dar și a băieților este în regulă și are efecte foarte bune. Vârsta optimă este de 9-13 ani, atunci când nu au apucat să contacteze tulpini de papiloma virus care induc modificările precanceroase și canceroase și când au o imunitate foarte bună. Vaccinarea se poate face și ulterior, eficiența este bună până la 26 de ani, după această vârstă răspunsul imunologic este mai redus”, explică dr. Dominic Iliescu.
Vaccinarea crează o imunitate ce nu permite femeilor să se infecteze, decât rar, cu tulpini periculoase din acest virus: papiloma virus. Vaccinul anti-HPV este gratuit pentru fetele cu vârstă cuprinsă între 11 și 14 ani, tot ce trebuie să facă părinții este să se adreseze medicului de familie.
„Se știe că 100% din cazurile de cancer de col uterin sunt determinate de această infecție, care induce modificări în celulă, ce, în final, produce transformări până la nivelul de cancer invaziv. Sunt țări care au folosit foarte judicios vaccinarea, ca metodă de prevenție, pe care au dublat-o cu o informare adecvată, astfel încât acceptabilitatea în rândul populației să fie aproape completă. Aceste țări se laudă acum cu scăderea drastică a acestei maladii altădată”, adaugă medicul ginecolog.
O altă metodă de prevenție este de a depista cancerul de col în stadiile tratabile, în stadiul unei leziuni precanceroase, care este foarte ușor eliminată chirurgical de pe suprafața colului sau din interiorul lui. Depistarea leziunilor incipiente se face cu ajutorul examenului Babeș Papanicolau.
„Este un examen prin care se perie colul, se strâng celulele de la nivelul colului și se studiază la microscop. Semnalarea unei leziuni este ulterior completată de un examen colposcopic, în care colul este văzut mult mărit pe de o parte, iar pe de altă parte este tratat cu niște substanțe care scot foarte bine în evidență zonele cu leziuni. Colposcopia ne ajută să ne ghidăm intervențiile, astfel încât să scoatem acele zone anormale”, spune dr. Iliescu.
Examenul Babeș Papanicolau a făcut ca în țările civilizate mortalitatea cauzată de cancerul de col, care înainte era principala cauză de mortalitate prin cancer, să fie acum pe locul 14 ca mortalitate în rândul femeilor.
„În ghidurile noi a apărut și este justificată și utilitatea testării tulpinilor de HPV, la femeile trecute de 30-35 de ani. Testarea prin cele două metode: examen Papanicolau și studierea tulpinilor de HPV aduce mari beneficii femeilor de peste 30-35 de ani. Se consideră că un test Papanicolau este bine să fie efectuat de la vârsta de 21 de ani, în unele țări, alte ghiduri sugerează să fie făcut după începutul vieții sexuale, pentru că începerea vieții sexuale și modul cum ea se derulează sunt destul de strâns legate, în studiile epidemiologice, de dezvoltare a cancerului de col uterin. Evident, femeile care încep viața sexuală la o vârstă timpurie, cu parteneri multipli, au risc mai mare de infecție cu virusul HPV și deci un risc mai mare de dezvoltare a cancerului de col uterin”
La centrul medical Ginecho pacientele sunt susținute de o echipă multidisciplinară de medici a căror pregătire este dublată de aparatură de ultimă generație, o sală de intervenții dotată cu cel mai bun colposcop care există pe piață la ora actuală, dar și aparate de anestezie, ce pot fi folosite în anumite situații pentru siguranța pacientei.
„Ne place să credem că femeia vine destul de repede încât să depistăm leziunile într-un stadiu incipient. Pe lângă bilanțul colului uterin care cuprinde examenul citologic Papanicolau și genotiparea HPV, investigațiile sunt completate cu ajutorul colposcopiei, dacă una din analizele anterioare nu este în regulă. Odată avută întreaga imagine a situației colului, pacienta este consiliată, i se spune care sunt metodele acceptabile și metoda optimă prin care ar fi bine să continuăm tratamentul leziunilor. În general, aceste leziuni sunt excizate fără disconfort, fie cu anestezie locală, fie cu anestezie generală, în funcție de întinderea sau profunzimea leziunilor. Laboratorul de anatomie patologică cu care colaborăm ne transmite rezultatul, diagnosticul precis, în funcție de rezultate și gradul leziunii monitorizarea este diferită. Am vrut ca în clinică să avem la dispoziție maximum posibil de aparate performante ce există pe piață, siguranța pacientelor și a actului medical de interesează foarte mult și de aceea centrul medical Ginecho este dotat cu aparatură de ultimă generație, în sala de intervenții avem toate dotările necesare, chiar și aparat de anestezie”, spune medicul.
Dr. Dominic Iliescu este de părere că nu femeile sunt cele care ar trebui să facă mai mult în lupta pentru prevenția și tratarea acestui timp de cancer, ci sistemul de sănătate, așa cum se întâmplă în toate țările civilizate. De aceea, în luna martie- luna femeii, alături de echipa multidisciplinară de medici din cadrul centrului medical Ginecho, dă start proiectului de informare și conștientizare „Sănătatea femeii”. Un proiect medical prin care echipa Ginecho își dorește să intervină pe mai multe paliere informative: ateliere de educație medicală, școala mamei, consiliere cu privire la alăptare, prevenția depresiei postpartum, acțiuni de conștientizare în școli.