Universitatea din Craiova, membră în consorţiul european UNIVERS

Universitatea din Craiova a intrat în Consorţiul universităţilor europene UNIVERS, alături de alte şapte universităţi din Polonia, Germania, Spania, Franţa, Lituania şi Bulgaria. Acordul a fost semnat pe 3 februarie 2020, la Bruxelles și aduce multe beneficii pentru studenți și cadrele universitare, dar și dezvoltarea regiunii Oltenia. 

Autor: Ana-Maria Predilă

 

 

Principalul obiectiv asumat de rectorii celor opt universităţi ale Consorţiului este facilitarea și promovarea cooperării transfrontaliere/transnaționale/interregionale în domeniul învățământului superior. UNIVERS intenționează să instruiască profesioniști care pot acționa și influența dezvoltarea socială, economică și științifică a zonelor transfrontaliere, datorită înțelegerii profunde a particularităților, provocărilor și oportunităților acestora.

„Conceptul de universitate europeană exprimă cea mai nouă și modernă viziune a Uniunii Europene în domeniul învățământului superior al educației și culturii. Se dorește ca până în anul 2024 să se creeze 20 de astfel de structuri academice la nivel european. Ideea principală este de a încuraja cele mai bune universități din Europa să se unească în rețele, consorții, alianțe care să dezvolte strategii comune în jurul marilor valori europene, dar și programe de studii integrate care vor asigura o mobilitate foarte mare studenților și libertate în alegerea traseului educațional. În principal este vorba de eliberarea unor diplome comune, participarea la programe de cercetare comune și servicii educaționale oferite atât studenților cât și comunității. Intrarea într-o astfel de rețea deși impune crearea unor structuri și respectarea unor decizii comune, nu afectează autonomia universitară a partenerilor. UCV a demarat acest proces în luna noiembrie 2019 și am reușit ca pe 3 februarie 2020 să semnăm acordul de aderare la consorțiul univers alături de alte 7 universități”, a declarat prof. univ. dr. Cezar Ionuţ Spînu. 

Universităţile partenere, alături de Universitatea din Craiova, sunt: Bialystok University of Technology (Polonia), Technische Universität Chemnitz (Germania), University of Girona (Spania), University of Lleida (Spania), University of Perpignan (Franta), Rezekne Academy of Technologies (Lituania), University of Ruse (Bulgaria).

Membrii UNIVERS vor adopta un plan strategic pe termen mediu și lung, plan construit în jurul unor misiuni precum: implementarea unui model inovator de mobilitate care să permită studenților să asimileze realitatea şi complexitatea regiunilor; propunerea unor programe de învățământ pentru studenții care doresc să devină profesioniști capabili să exercite un leadership activ; oferirea unei alternative la pregătirea academică tradițională; cultivarea unor abordări multiculturale, prioritizând schimbul critic de idei și un curriculum deschis, bazat pe pedagogie inovatoare; crearea de echipe de lucru care explorează puncte de vedere diverse și complementare, stabilirea unor legături de colaborare cu administrațiile și companiile din zonele care se confruntă cu condițiile reale ale societății și cu activitatea economică regională.

„Consorțiul va acționa pe două direcții importante, identificare principalelor provocări pe care actualele granițe le crează în plan economic, cultural, legislativ în ceea ce privește migrația și securitatea și oferirea de soluții pentru depășirea problemelor,  a unor modele de cooperare transfrontalieră care să fie extinse la nivelul întregii europe. Universitatea din Craiova este a patra universitate din țară care participă la o astfel e rețea europeană”, a spus prof. univ. dr. Cezar Ionuţ Spînu. 

Planul strategic UNIVERS este construit pentru o perioadă de 3 ani şi un buget de 5 milioane de euro. El este însă o construcţie pe termen lung, care va continua prin accesări de programe şi de finanţări dedicate, pe care Uniunea Europeană le va pune la dispoziţia universităţilor europene.

„Un astfel de consorțiu vizează atingerea a trei obiective. În primul rând, este un obiectiv managerial, felul în care universitățile europene vor fi conduse se va transform radical, în al doilea rând este vorba de schimbarea statutului studenților, studenții vor beneficia de astfel de consorții. Printr-un proiect pe care Universitatea din Craiova l-a câștiga noi încercăm să accelerăm realizarea unui card european studențesc, în care vor exista toate informațiile referitoare la studentul care se va mișca liber în Europa, astfel încât birocrația academică să fie redusă la minimum. Al treilea element de care UCV va fi responsabilă în acest proiect este relația cu piața muncii și inserția socială”, a declarat prof.univ.dr. Nicu Panea. 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Cum te pregătești pentru implantul dentar

Next Post

Carte academică la GAUDEAMUS

Related Posts
Verified by MonsterInsights