Obezitatea este o boală care ajunge să te mănânce, sunt vorbele lui Ilarie, un bărbat care a trăit sub povara kilogramelor în plus. Mai bine de jumătate dintre români sunt supraponderali sau obezi. Statisticile arată că România ocupă locul trei în Europa în clasamentul supraponderalilor. Nici la capitolul obezitate infantilă nu stăm mai bine.
Datele Organizației Mondiale a Sănătății ne clasează tot pe nefericitul loc trei.Cu toate acestea, în România nu există programe de durată pentru prevenția și educarea populației. Persoanele care au multe kilograme în plus de multe ori nu sunt acceptate și susținute de societate, așa cum ar fi normal, ci discriminate și respinse. Kilogramele în plus nu înseamnă doar o problemă estetică. Boli de stomac şi ficat, hipertensiune arterială, tulburări respiratorii, probleme cu articulaţiile sunt cele mai frecvente efecte ale obezităţii. Ce pot să facă cei care au probleme cu greutatea este să apeleze la nutriționiști, care să îi sprijine în lupta cu kilogramele. Ilarie a făcut asta și astăzi viața lui e alta.
Autor: Ana-Maria Predilă
Ajungi să nu te mai poți mișca. Să nu mai poți respira. Să te izolezi. Să fii arătat cu degetul. Stigmatizat. În asta te transformă obezitatea. Kilogramele în plus sunt o boală. O boală ce deschide ușa altor boli și care poate duce la deces. Ilarie a trăit asta pe pielea lui. În luna martie a anului trecut cântărea nu mai puțin de 161 de kilograme. Simțea cum această greutate îi apasă oasele, dar mai ales sufletul. Ajunsese să nu se mai poată mișca.
„Abia mai mergeam. Nu puteam să fac mai nimic”, spune bărbatul. Aici s-a produs declicul: „Chiar așa, să ajung să nu mai pot merge din cauza grăsimii?!” și-a spus Ilarie. După ani în care trăise parcă într-o peșteră, avea pentru prima dată mintea limpede, conștientiza că are o boală, cu e timpul să facă ceva, cu trebuie să treacă de „așa e el gras că mănâncă mult și nu are ce să facă, că nu se poate abține”. A apelat la specialist, după ani în care își ignorease această nevoie, își ignorase corpul care urla după o soluție.
Încurajat de soție și cunoștințe a ajuns la nutriționistul Daniela Nicola, de la Natur House Craiova.
„Când a ajuns la mine, în luna martie a anului trecut, avea 161 de kilograme, apăruseră probleme de sănătate și abia mai putea să meargă. Am făcut o evaluare generală a stării de sănătate și am aplicat planului pentru adoptarea și învățarea unui stil de viață sănătos”, povestește nutriționista.
Daniela Nicola spune că ceea ce își dorește cel mai mult pentru oamenii care ajung să îi ceară ajutorul este să învețe să trăiască sănătos și nu să se chinuie cu diete fulger, care dau rezultate doar de moment. De la alimentație pleacă totul. Așa a fost și în cazul lui Ilarie. „Mâncam destul de mult, porții mari. Mâncam mezeluri multe, carnea nu lipsea de la nici o masă, mâncam prăjeli”, spune bărbatul.
Toate se rezumă la ceea ce medicii numesc stil de viață nesănătos
Un mod de a trăi care pe Ilarie îl adusese în pragul bolii. Povești ca a lui Ilarie sunt multe. Nutriționistul Daniela Nicola le aude zilnic în cabinetul său.
„Sunt oameni care nu înțeleg că suntem ceea ce mâncăm, oameni care în goana zilnică, uită să mai fie atenți la sănătatea lor, mănâncă haotic, nesănătos, combină alimentele greșit, sar peste micul dejun, iar la cină mănâncă cât la două mese. Toate acestea au consecințe asupra sănătății organismului”, explică specialistul în nutriție.
Daniela Nicola, nutriționist
♦Pentru prima dată în istoria omenirii, bolile cronice cauzate de dietă, precum afecţiunile cardiace, diabetul şi cancerul, ucid mai multe persoane decât bolile infecţioase, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Cele mai recente date arată că 35 de milioane de oameni mor anual din cauza acestor afecţiuni. De asemenea, la nivel mondial, numărul persoanelor obeze este cu mult mai mare decât al celor subnutrite.
14 milioane de decese sunt cauzate anual, la nivel global, de o alimentație dezechilibrată
Obezitatea este o problemă de sănătate publică în România. Kilogramele în plus nu înseamnă doar o problemă estetică. Boli de stomac şi ficat, hipertensiune arterială, tulburări respiratorii, probleme cu articulaţiile sunt cele mai frecvente efecte ale obezităţii. Principiile alimentare ale românilor sunt tot mai nesănătoase. Trecuți de la alimente primite cu porția pe cartelă la abundenţa din hipermarketuri, românii au ajuns să mănânce haotic și nesănătos. Statul este, în mare parte, nepăsător la starea de sănătate a oamenilor. Dacă în alte țări populația este încurajată să mănânce sănătos, să aleagă produsele potrivite, la noi se acordă prea puțină importanță acestui capitol.
De aceea, sfatul și sprijinul unui specialist în nutriție este de cele mai multe ori salvator. Ilarie spune că dacă nu ar fi apelat la nutriționist nu ar fi reușit să scape de 54 de kilograme. Căci, da, în câteva luni a slăbit sănătos, ceea ce este foarte important, 54 de kilograme și continuă să slăbească.
„Am reușit pentru că doamna Nicola mă monitoriza săptămânal, îmi adapta dieta, îmi spunea mereu cum să prepar alimentele, cum să le combin. E foarte important să fie un specialist lângă tine, altfel singur nu ști ce să faci, sau te iei după unul și altul dai câteva kilograme jos și peste un timp pui la loc un număr dublu”, spune Ilarie.
Tocmai aici rolul nutriționistului este vital. Monitorizarea săptămânală, „faptul că știam că la final de săptămână merg la doamna nutriționist și mă întreabă ce și cum am mâncat, m-a făcut să respect tot ce îmi recomanda”, după cum spune Ilarie, fac diferența între adoptarea treptată a unui stil de viață sănătos și o dietă aleasă de pe internet sau auzită la rude.
„Principiile unui stil de viață sănătos se pot învăța. Micul dejun, prânzul, cina, gustprile, pachetul de la serviciu se poate adapta astfel încât să fie sănătos. Se poate face o caserolă cu legume, cu o bucățică de carne sau de brânză. Contează foarte mult să știm cum să combinăm alimentele, cum să le preparăm, dar să nu depășim nici proporțiile”, spune Daniela Nicola, nutriționist.
Oamenii trebuie educați să facă alegeri alimentare corecte. Americanizarea societății și, implicit, a alimentației a introdus printre tineri o nouă modă: hamburgeri, pizza, sucuri acidulate, cartofi prăjiți. Sunt adevărate bombe calorice care ne ucid treptat organismul, atrag atenția medicii, care spun că este foarte important cum alegem mâncarea de zi cu zi. Există tot felul de strategii de marketing folosite de marile branduri, al căror scop este să ne atragă cu orice preț.
„Alegi alimentele nu pentru că sunt sănătoase, ci pentru că îți atrag atenția prin reclame, prin ambalaj. Prin publicitate ți se induce ideea că atunci când cumperi un produs ești mai puternic, mai bun”, spune Daniela Nicola.
Kilogramele în plus nu înseamnă numai o problemă estetică. Bolile de stomac şi ficat, hipertensiune arterială, tulburări respiratorii, probleme cu articulaţiile sunt cele mai frecvente efecte ale obezităţii. De când a început să slăbească Ilarie are mai multă energie, dorință de a a face lucruri, nu mai are probleme cu hipertensiunea și toate analizele i s-au normalizat.
„Am făcut analize recent și au ieșit toate foarte bine. Asta mă bucură cel mai mult, că mă simt bine, sunt mai energic, tensiunea s-a reglat, mă pot mișca. Înainte mergeam cinci-zece metri și oboseam, acum nu mai am astfel de probleme, nu mai am nici probleme de circulație. Sunt vecini, cunoștințe care nu mă mai recunosc”, spune fericit Ilarie.
Contează foarte mult și colaborarea dintre pacient și nutriționist, susținerea psihologică a celui care duce lupta cu kilogramele în plus.
„Eu încerc de fiecare dată să motivez oamenii care ajung la mine, să îi încurajez, să îi susțin și din punct de vedere psihologic, sunt perioade în care pacienții stagnează și atunci mulți se descurajează, explicarea etapelor, a modului în care organismul reacționează este foarte importantă”, spune Daniela Nicola, nutriționist.
Pe de altă parte, Ilarie spune că încurajările și susținerea de care s-a bucurat din partea nutriționistului au contat foarte mult.
„Este foarte important să ai sprijinul unui specialist care știe cum să te încurajeze, să îți spună care sunt cele mai bune alimente pentru tine și cum trebuie combinate. Mă ajută foarte mult faptul că vin săptămâna la nutriționist și îmi urmărește starea de sănătate, evoluția, îmi schimbă dieta dacă este cazul”, susține Ilarie.
Lupta cu kilogramele în plus nu este ușoară, dar nici grea dacă alegi varianta corectă. Când îl întreb pe Ilarie ce i se pare cel mai greu în acest demers spune că nimic.
Cum așa, îl întreb eu? „Nimic, pentru că am intrat pe un făgaș normal, dacă a slăbi înseamnă pentru majoritatea „a te abține de la tot ce îți place” nu e ceea ce trebuie. Eu am învățat de la doamna nutriționist Nicola că a slăbi nu înseamnă nu renunța să mai mănânci ce îți place, ci a mânca corect, la orele potrivite, a prepara alimentele corect, a le combina corect. Nu trebuie să renunți la carne, ci să știi cum în ce combinații alimentare să o introduci. De aceea, susținerea pas cu pas din partea unui specialist este cheia succesului”, spune Ilarie.
Totul în viață este o chestiune de alegere. Totul stă în a învăța să alegi ce este bun pentru tine. Nimic nu poate fi mai frumos decât a fi sănătos, energic, puternic, încrezător. Ilarie este exemplu că nu trebuie să existe bariere în lupta pentru frumusețea de a trăi sănătos și în armonie cu corpul tău. Vârsta. Serviciul. Problemele de zi cu zi. Nici una din toate acestea nu trebuie să fie piedici, ci motive de a rezolva o problemă de sănătate. Se poate! Ilarie continuă să slăbească. De când am vorbit și până la publicarea articolului am aflat că a mai dat câteva kilograme jos. Totul pentru că și-a ales de partea sa cei mai importanți prieteni pentru un astfel de drum: nutriționistul potrivit, ambiția, determinarea, dorința de a schimba ceva în viața sa.
Daniela Nicola, nutriționist
Tel: 0767 572 426
Adresa: B-dul. Carol I, nr. 86 Craiova