O invenție care îmbunătățește viața oricărui pacient. Medicina dentară a evoluat atât de mult încât, acum, medicii stomatologi au capacitatea de a reconstrui un dinte sau mai mulți. Implantul dentar este o descoperire care schimbă vieți și o variantă modernă de înlocuire a dinților pierduți.
Într-o campanie de educație medicală dentară dr. Emma Drăghici, medic stomatolog la clinica Dentaline, ne ajută să înțelegem ce este implantul dentar, cui se adresează, care sunt avantajele, cât timp durează întregul proces, care este durata de viață a unui implant. „Teama de dentist” ascunde mai mult lipsă de informare decât frica de durere. Tehnologia de astăzi și modul în care lucrează medicii stomatologi reduc scapă pacientul de orice formă de durere.
Autor: Ana-Maria Predilă
De ce este important să fim informații de medicul stomatolog:
Trei din zece români nu mai au nici un dinte natural și peste 70% au carii sau alte probleme.
Pierderea completă a dinţilor naturali este o problemă gravă de sănătate publică la nivel mondial.
Pierderea unuia sau a mai multor dinți afectează întreg organismul. Implantul dentar este soluția modern de a înlocui dinții pierduți. Ce este implantul dentar și cine poate beneficia de o astfel de intervenție?
Implantul dentar este o piesă din titan, sub forma unui şurub, care serveşte ca înlocuitor pentru rădăcina unui dinte natural lipsă.
Plasarea implantului se face după ce locul extracţiei s-a vindecat sau imediat după extracţie, printr-o intervenţie chirurgicală care nu este foarte complicată.
Cei mai mulți oameni sunt candidați buni pentru implant dentar. Nu există sunt prea tânăr sau prea bătrân pentru un implant dentar.
„În general, toată lumea poate să beneficieze de terapie pe implant dentar. O condiție esențială este să nu se confrunte cu o boală gravă. Nu pot să beneficieze de implant pacienții care suferă de osteoporoză și urmează un tratament cu bisfosfonați”, spune dr. Emma Drăghici.
Înainte de începerea terapiei pe implant medicul trebuie să vadă care este volumul de os rămas după pierderea dintelui sau a dinților. Stomatologul recomandă pacientului o radiografie, un set de analize și cea mai complexă investigaţie din domeniul radiologiei dentare digitale – CBTC, tomografie dentară.
Este necesar să existe os suficient pentru a ancora implanturile în maxilar. Chiar și pacienții care și-au pierdut parte din os mai pot beneficia de implant dentar, cu ajutorul adiției osoase.
Un rol important îl joacă renunțarea la fumat, în momentul în care pacientul începe procesul inserării implantului.
„Noi îi sfătuim pe pacienți să renunțe la fumat, pentru că fumatul este un factor care îngreunează vindecarea, mai ales după intervenția chirurgicală”, explică medicul stomatolog.
În cazul unui implant dentar foarte importantă este și igiena orală.
„Un pacient care nu are o igienă orală bună și nici nu înțelege că trebuie să își schimbe obiceiurile, nu este un candidat bun la terapia pe implant. Dacă în momentul în care ai doar dinții tăi nu este o catastrofă că nu te-ai spălat pe dinți într-o seară, atunci când ai un implant trebuie să respecți cu strictețe regulile de igienă”, atrage atenția dr. Emma Drăghici.
Este important de ştiut că nu există durere la inserarea unui implant, iar această operaţie, comparabilă cu cea a extracţiei dentare, se va face cu anestezie.
Datorită evoluţiei echipamentelor şi medicaţiei, precum şi a pregătirii echipei de anestezişti, pacienţii spun că se simt mult mai confortabil cu tratamentul lor decât s-au simţit vreodată în trecut.
Dentaline oferă un pachet promoțional dedicat pacienților care au nevoie de implant dentar:
https://www.facebook.com/dentalinecraiova/videos/858475614579125/
Sursă foto: gettyimages.com