În România mor cele mai multe femei din Europa din cauza cancerului de col uterin. O dată la două ore, o româncă este diagnosticată cu cancer de col uterin și aproape 2.000 pierd anual lupta cu această boală. România se situează pe primul loc în Europa la incidența cancerului de col uterin.
Vaccinarea împotriva HPV și efectuarea testului de prevenție Babeș-Papanicolau sunt metodele prin care cancerul de col uterin poate să fie depistat la timp și tratat. În Dolj, au ajuns 480 de doze pentru vaccinarea anti-HPV.
Autor: Ana-Maria Predilă
Anual, peste 4.000 de românce sunt diagnosticate cu această boală, iar mortalitatea din această cauză este de trei ori peste media europeană. În Secția de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Județean de Urgență Craiova (SJU) ajung zilnic, în medie, trei femei cu cancer de col uterin în stadiu avansat. Multe femei ajung la medic târziu, când cu greu se mai poate face ceva.
Factorul de risc cel mai important pentru cancerul de col uterin este infecţia cu HPV
Acum, vaccinul HPV pentru fetele cu vârste între 11 și 14 ani este gratuit și cuprins în campania națională de vaccinare anti-HPV.
Aproximativ 480 de doze pentru vaccinarea anti-HPV au fost distribuite în județul Dolj, Ministerul Sănătății având, pentru prima etapă 20.000 de vaccinuri. Începând cu această lună, imunizarea gratuită cu acest vaccin se poate face în cabinetele medicilor de familie din județul Dolj, pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani.
„Medicii de familie au primit atâtea doze câte au cerut. Practic, acest vaccin vine în funcție de comenzi. Nu ar trebui să fie probleme. Noi am centralizat cererile și în funcție de acestea am primit dozele”, a menționat Ștefan Popescu, purtător de cuvânt al DSP Dolj.
Rolul medicilor de familie este extrem de important. Dr. Dumitra Gindrovel, medic de familie, Coordonatorul grupului de vaccinologie al Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF) explică cum sunt repartizate dozele de vaccin.
„MS a cumpărat anul trecut 20.000 de doze de vaccin, care sunt repartizate copiilor ai căror părinți au depus cerere în anul 2017-2018. În paralel, strângem cereri pentru toți copiii care acum au grupa de vârstă 11-14 ani. Mai întâi îi vom vaccina pe cei care au depus aceste cereri, urmând ca după aceea, în funcție de numărul de doze rămase plus cele 40.000 de doze care vor veni anul acesta să vaccinăm restul copiilor pentru care se depun cereri”, spune medicul.
Medicul de familie Dumitra Gindrovel a reușit să schimbe mentalități în comunitatea în care profesează
Medicul de familie este profesionistul din sistemul medical căruia îi revine în mare parte rolul de comunicator cu familiile și copiii. Dr. Dumitra Gindrovel reușește de fiecare dată să le explice pacienților săi beneficiile vaccinării și să îi determine să aleagă soluția sănătoasă. În Sadova, comuna doljeană unde profesează și unde mare parte din populație este de etnie rromă, a reușit să schimbe mentalități și să facă educație medicală.
„Astăzi am avut două mămici care au venit din proprie inițiativă să depună cerere. Părinții și fetele trebuie să înțeleagă beneficiile acestui vaccin. De ce? Vă pot da un singur exemplu. Am avut un caz tragic, o mamă tânără care a murit din cauza cancerului de col uterin și care a lăsat în urmă doi copii și un soț. Consecințele sunt dramatice. Important este ca oamenii să se informeze corect, să nu citească tot felul de informații false”, spune dr. Dumitra Gindrovel, medic de familie.
Sursa foto: gettyimages.com