Gripa face din nou victime în România. Un om a murit din cauza gripei și au fost raportate 177 de cazuri de gripă clinică, în sezonul gripal 2019-2020, a anunțat Institutul Național de Sănătate Publică. Pentru prima dată, în acest an, este disponibil și în România vaccinul gripal pentru copii cu administrare nazală. Cu ajutorul medicilor aflăm cât este de eficient.
Autor: Ana-Maria Predilă
Gripa a făcut ravagii în România, în ultimii ani perioadă. Cele mai multe cazuri au fost confirmate în județul Argeș – 11, urmate de București, cu 10 cazuri confirmate. Gripa este o afecțiune respiratorie contagioasă, provocată de virusurile gripale. Poate avea consecințe severe, ducând în unele cazuri chiar la deces. Gripa este diferită de o răceală, debutează brusc și violent, în timp ce simptomele răcelii cresc gradual în intensitate. Cei mai vulnerabili sunt copii, bolnavii cronici sau bătrânii.
Principala formă de prevenție este vaccinarea antigripală
Din acest an, copiii pot să fie imunizați împotriva gripei fără să mai fie înțepați. În farmacii se găsește vaccinul antigripal cu administrare nazală.
Dr. Ghirdovel Dumitra, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicină de Familie a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că vaccinul este adresat copiilor cu vârste de peste 24 de luni şi este la fel de sigur ca cel injectabil, numai că este mai scump.
„Este vorba despre un vaccin cu virus viu atenuat şi este destinat copiilor cu vârste între 2 ani şi 18 ani. Acesta se foloseşte de foarte mult timp în Statele Unite ale Americii. Acum este disponibil şi pe piaţa din România, însă poate fi cumpărat doar din farmacii”, a spus dr. Dumitra Gindrovel, medic de familie.
Acest vaccin se eliberează pe bază de prescripţie, iar recomandarea este să fie administrat sub supraveghere medicală, chiar dacă prospectul arată clar cum se foloseşte. În SUA, acest tip de vaccin se folosește încă din 2003 pentru persoanele cu vârste între 2 și 49 de ani. În Europa, el a fost aprobat în 2012 și doar pentru copiii între 2 și 17 ani. În cazul adulților, studiile au arătat o protecție mai redusă împotriva virusurilor gripale.
„Acest vaccin antigripal constă într-o seringă preumplută ce favorizează administrarea vaccinului pe mucoasa nazala. Administrarea este foarte ușoară, copilul nici nu își dă seama. Se administrează 1 ml într-o nară și 1 ml în cealaltă nară, cu rapel dacă este cazul. Vaccinul se găsește în toate farmaciile. Eficacitatea lui este dovedită de studii, în Occident se folosește de mult timp cu rezultate. Se prevede administrarea până la vârsta adolescenței, deși în străinătate se face și la adulți. Îl recomand părinților să îl folosească pentru că nu vorbim de un vaccin care este produs prin modificări genetice, care conține germeni atenuați sau morți, din germenii activi care sunt tratați și practic face o imunizare recunoscută de către organism”, explică dr. Daniela Bică, medic primar pneumolog la Spitalul de Boli Infecțioase Craiova.
Prețul vaccinului este de aproximativ 100 de lei pentru o doză, dar nu este reglementat de Ministerul Sănătății Publice, astfel că poate fi diferit de la o farmacie la alta.
Sursă foto:gettyimages.com