Educația medicală este un capitol care lipsește din programa școlară românească. În România nu există multe programe de prevenție bine puse la punct, iar informarea și conștientizarea populației cu privire la prevenția afecțiunilor lipsește. Există însă și manageri de spitale și medici care înțeleg cât de mare este nevoia de educație medicală, mai ales în rândul copiilor, și se implică. Este cazul spitalului „Prof. Dr. Eduard Apetrei” Buhuși, care de curând a încheiat un protocol de colaborare cu Liceul Teoretic „Ion Borcea” Buhuși, prin care medicii din cadrul spitalului vor derula activități educative, de prevenție și de promovare a unui stil de viață sănătos.
AUTOR: ANA-MARIA PREDILĂ
Educație medicală. Implicare. Medici care înțeleg că pot face bine și dincolo de ușa cabinetului medical din spital. Echipa spitalului din Buhuși dă sistemului medical o lecție de implicare și voință. Știu cât de important este ca elevii să învețe, dincolo de materiile obișnuite de la școală, și informații care îi vor ajuta toată viața să aibă un stil de viață sănătos, să își protejeze sănătatea. Astfel, au început o serie de activități educative.
Prima activitate s-a numit „Adolescența şi problemele dermatologice – cum tratăm problemele pielii în adolescență/ schimbările din corpul meu” și s-a adresat elevilor din clasele a VII-a și a VIII-a
Acneea este una dintre afecțiunea care dă cele mai mari bătăi de cap adolescenților. De cele mai multe ori, pacienții cu acnee, sunt afectați și psihologic. Adolescentul cu acnee devine frustrat, introvertit, lipsit de dorința de a interacționa cu alți tineri de vârstă sa. De aceea, informarea elevilor cu privire la cauzele și modul în care această afecțiune poate fi prevenită și tratată este foarte importantă.
Dezechilibrul hormonal specific adolescenței, regimul alimentar bogat în carbohidrați, lactate și zahăr rafinat, anumite medicamente și chiar stresul pot duce la apariția și agravarea acneei. De aceea, medicii i-au învățat pe copii care sunt principiile unui stil de viață sănătos.
„Considerăm că încheierea unor astfel de protocoale sunt benefice pentru a crea o cultură a prevenției și promovarea unui stil de viață sănătos”, a declarat Constantin Poiana, managerul spitalului din Buhuși.
Activitățile din cadrul campanii vor continuă în perioada următoare și pentru clasele de liceu, iar tematicile vor fi diverse, de la profesiile domeniului medical, „Primul ajutor – noțiuni de bază”, „Igienă corectă – sănătate”, „Efectele consumului de droguri/ tutun/ substanțe interzise asupra sănătății” și până la “Adolescenții și sexualitatea”.
Spitalul Orășenesc Buhuși, din județul Bacău este un spital mic, cu realizări mari
Constantin Poiană este managerul acestei unități medicale de aproximativ un an și până acum a reușit să facă din spitalul pe care îl conduce un exemplu. A reușit să atragă de la Ministerul Sănătății aparatură în valoare de peste 30 de miliarde lei vechi, să formeze o echipă de medici tineri, dar și să organizeze cursuri de comunicare pentru cadrele medicale, astfel încât relația cu pacienții să fie îmbunătățită.