Ședințe de kinetoterapie la domiciliu gratuite pentru copiii cu Distrofie Musculară Duchenne, din Dolj

În România, peste 30.000 de copii şi tineri suferă de un tip de Distrofie Musculară Duchenne, o boală neuromusculară,  incurabilă, care blochează activitatea muşchilor până la insuficienţă cardiacă. Pentru a sprijini pacienții bolnavi de distrofie din județul Dolj Asociația Parent Project România pentru Distrofie Musculară a început să demareze un  proiect prin care oferă, la domiciliu, bolnavilor ședințe de recuperare și asistență medicală, cu ajutorul companiei TOPGEL, care susține acest proiect. Felicitări TOPGEL pentru implicare și susținere!
♥Ei sunt modele de succes pentru cei care au încetat să mai spere și tot ei sunt răspunsul la întrebarea „Cine ne mai face pe noi bine?”. Mulți dintre cei mai buni profesioniști ai sistemului medical au plecat, tocmai pentru că, poate, nu i-am apreciat și încurajat destul. Să ne oprim puțin din goană și haos, să ne uităm în jurul nostru, să învățăm să criticăm constructiv, să ajutăm cu tot ce știm noi mai bine la construirea unei comunități mai bune. 

Autor: Ana-Maria Predilă

 

 

O echipă de kinetoterapeuți și specialiști în respirație merge săptămânal în casele băieților care suferă de Distrofie Musculară Duchenne pentru terapie. Cei mai mulți dintre ei sunt copii care din cauza bolii nu se mai pot deplasa, iar singura șansă de a face recuperare este ca terapeutul să meargă acasă. Proiectul este susținut și finanțat de compania TOPGEL. 10 familii din Craiova și din localități limitrofe, ce au în îngrijire cel puțin un copil sau tânăr  cu DMD/DMB. 

Ce este distrofia musculară duchenne

Distrofia musculară (DM) este un grup de afecțiuni rare, ereditare, care se manifestă prin deteriorarea mușchilor corpului până la invaliditate. Sunt copii și părinți la care rar se gândește cineva. Singura lor speranță și alinare sunt puținele cadre medicale care îi sprijină și asociațiile de pacienți ce luptă pentru drepturile lor. Distrofia musculară este o boală care nu se vindecă, singura soluție pentru ca bolnavi să aibă o viață cât se poate de bun este să li se asigure ședințe de recuperare și asistență. Statul reușește însă să le ofere doar o picătură de bine într-un ocean de neajunsuri.

Distrofia musculară Duchenne este forma cea mai răspândită de distrofie musculară, afectând trei băieți din 1.000

Vorbim despre o boală ereditară pentru care nu există tratament curativ. Medicamentele și terapiile existente în prezent pot doar să încetinească evoluția bolii. În unele cazuri, boala Duchenne se manifestă încă din stadiul embrionar, în altele, însă, ea apare după vârsta de trei sau patru ani.

Copiii afectați necesită mai mult timp pentru a învăța să meargă decât în mod normal, au un mers legănat sau pe vârfuri. Boala evoluează rapid. În jurul vârstei de 12 ani, copiii își pierd capacitatea de a merge și sunt imobilizați în scaun cu rotile. La o treime dintre pacienți apar și dificultăți de vorbire.

Cei peste 30.000 de copii şi tineri care suferă de un tip de distrofie musculară și familiile lor duc de cele mai multe ori singuri povara acestei afecțiuni. În țară sunt puțini specialiști care să se ocupe de îngrijirea acestor pacienți.

„Proiectul își propune creșterea nivelului de îngrijire socio-medicală a copiilor și tinerilor afectați de distrofii musculare severe și creșterea calității vieții pentru ei și familiile/persoanele de îngrijire, care se ocupă de  aceștia. Deși se estimează existența unui număr de aproximativ 600 de copii și tineri afectați în România de aceste maladii, situația reală și numărul copiilor afectați nu este cunoscut deoarece, la nivel național, nu există programe de cercetare și asistență în acest domeniu. Deficiență începe încă din stadiul de pregătire al specialiștilor, dat fiind faptul că școală medicală românească nu are o specialitate care să pregătească specialist în aria bolilor musculare și neuro-musculare”, spune Isabela Tudorache, președintele Asociației Parent Project România pentru Distrofie Musculară, mama unui tânăr, care suferă de distrofie musculară duchenne.

În acest context național, este foarte important, atât pentru specialiștii interesați, cât mai ales pentru familiile afectate, să preia acele informații relevante și valoroase privind metodele moderne de diagnostic și îngrijire acreditate la nivel mondial.

Pacienții au nevoie de ședințe de recuperare medicală, specifice, adaptate nevoilor

Majoritatea familiilor  urmează un program de recuperare, respectiv de Fizioterapie și Kinetoterapie de ordin general, aplicabil unei categorii largi de boli neuromusculare. Din păcate, aceste programe nu conțin acele manevre și tehnici specifice de stretching, cu impact direct asupra organelor afectate în Distrofiile musculare de tip DMD/DMB, deoarece aceste tehnici nu fac obiectul curriculei de formare în învățământul de specialitate, ele constituind informații foarte specifice în în spectrul larg al bolilor neuromusculare. 

„Din aceste motive, dorim să instruim familiile și persoanele de îngrijire interesate, în tehnici corecte și moderne de Straching și Kinetoterapie la domiciliu, și plătim timp de șase luni terapia pentru 10 familii din Dolj, cu sprijinul companiei TOPGEL, care ne sprijină extraordinar de mult și înțelege nevoia acestor familii. Pentru atingerea acestui obiectiv, specialiști de îngrijire formați în tehnici specifice, acreditate la nivel internațional,  vor presta servicii de recuperare, consiliere și orientare socială și medicală pentru familiile care au în îngrijire copii/tineri afectați de distrofii musculare severe DMD/DMB. Serviciile de recuperare și consiliere se vor desfășura la domiciliul bolnavilor și vor fi oferite de persoane acreditate profesional  în acest sens, persoane care vor trece mai întâi printr-o perioada de training”, adaugă Isabela Tudorache.

„Este o luptă să convingi sistemele să respecte legea, să asigure educație adaptată”

Cel mai greu este că povara socială este pusă pe umerii aproape exclusiv, ai familiei afectate, care este mereu presată să alerge, să se zbată, să se lupte pentru unele drepturi pe care, de fapt, legea le asigura, teoretic copilului și tânărului bolnav grav. 

„Este o luptă să convingi sistemele să respecte legea, să asigure educație adaptată, planuri individuale adaptate, asistență socială, acces la o clasa la parter când copilul nu mai poate merge, acces la un lift hidraulic în bazinul de recuperare, acces la transport adaptat, la un dispozitiv medical correct și complex, diverse drepturi și facilități legale. Și părinții aleargă mereu să facă dosare, certificate, memorii, audiențe, insistente, adeverințe, pentru un lucru atât de cert și de evident că o boală sinistră și incurabilă că Distrofia musculară progresivă. Trebuie să o dovedească mereu, să își deschidă mereu rănile, ca cei ce trebuie să îi ajute să îi vadă să îi audă, să înțeleagă. La rândul sau, „sistemul” ne repetă cât de mult face el și ce pretenții mai avem să mai facă față de ce el, sistemul, tot face”, spune Isabela Tudorache. 

Pacienții care suferă de boli neuromusculare au nevoie de susținere, înțelegere, adaptarea legislației la nevoile reale pe care le au. 

„Noi nu vrem că sistemul să facă mai mult. Vrem să facă ALTFEL. Să se informeze, să ofere și să garanteze fără să fie rugat să își facă datoria. Din păcate, în ultimii ani, avem senzația că lucrurile s-au deteriorat în acest sens: sistemul mimează și se acoperă cu hărții și certificate că „face”. Iar noi ne dorim să simțim că fiul /fiica noastră să fie centrul preocupării sistemului, nu regulile şi hârtiile, iar oamenii să fie epuizați, îndurerați, obosiți, să aibă sarcina să pună sistemul în acțiune. Epoca tehnologică în care trăim pare că nu ajunge prea bine la noi, iar mentalitatea legată de dizabilitate, nu simțim că ar fi făcut un progres”, explică Isabela Tudorache, reprezentantul proiectului părinților Parent Project pentru Distrofie Musculară Duchenne Craiova.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Faptele bune din sistemul de sănătate oltenesc. Binele atrage bine

Next Post

Cel mai mare spital din Oltenia are accelerator liniar nou, după 18 ani, pentru tratarea bolnavilor de cancer

Related Posts
Verified by MonsterInsights