CNAS reia tratamentele fără interferon pentru pacienții cu hepatita C. Pentru prima dată se dă tratament fără interferon și pentru 100 de copii și adolescenți

CNAS a finalizat negocierile în baza cărora vor fi încheiate, până la finalul acestui an, noi contracte cost-volum-rezultat pentru tratamentul hepatitei virale cronice C. În România mor anual aproape 3.000 de oameni din cauza cirozei provocate de hepatită. Suntem pe primul loc în Europa când vine vorba de numărul pacienților care suferă de această boală. În ultimii trei ani, sute de bolnavi din Oltenia au avut acces la cea mai nouă terapie fără interferon, singura șansă la viață pentru mulți dintre pacienți.  După o perioadă de întrerupere, CNAS anunță că pacienții vor putea avea acces din nou tratament. Tratamentul fără interferon are o rată de vindecare a hepatitei C de peste 95%

AUTOR: ANA-MARIA PREDILĂ

Hepatitele virale sunt o problemă de sănătate publică la noi în țară, dar și în lume. Marea problemă este dată de faptul că pacienții sunt diagnosticați foarte târziu. În lume sunt în jur de 170 de milioane de persoane cu virusul hepatic C. O evaluare făcută în 2010 de Institutul Clinic Fundeni a arătat că în România există o incidență de 3,2%, cu diferențe între anumite județe. „Rezervorul“ de hepatită este însă mult mai mare, spun medicii. Oltenia are o incidență la hepatita C mai mare decât incidența pe țară.  Sute de bolnavi de hepatită C din Oltenia beneficiază de noua terapie. Unul dintre medicii care au cei mai mulți bolnavi în tratament este prof. dr. Paul Mitruț sute de bolnavi de hepatită C din Oltenia au beneficiat de noua terapie. Unul dintre medicii care au cei mai mulți bolnavi în tratament este prof. dr. Paul Mitruț. Până acum a tratat peste 600 de pacienți de hepatită C cu ajutorul terapiei fără interferon.

„Este foarte importantă depistarea cazurilor. Trebuie să facem eforturi extraordinare să descoperim pacienții care au virus C și nu știu. În România nu există un program de screening ale infecțiilor virale, deși suntem pe primul loc în Europa la infecția cu virus C și virus Delta și B. Nici Europa nu poate să stea pasivă pentru cu există o circulație permanentă a populație, iar românii pleacă des în altă țări și dacă nu îi tratăm vor transmite virusurile și oamenilor din țările în care merg să lucreze”, adaugă prof. dr. Paul Mitruț.

În baza noile contracte încheiate de reprezentanții CNAS, vor beneficia de tratament un număr de 17.500 de pacienți adulți cu hepatita C, indiferent de stadiul de fibroză și ciroză compensată, pentru genotipul 1b, cel mai des întâlnit în România, dar și pentru genotipurile 1a și 4, care înregistrează o incidență mai scăzută în țara noastră.

De asemenea, pentru prima oară va fi acordat tratament fără interferon și pentru 100 de copii și adolescenți cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani.

„Am ținut foarte mult ca accesul pacienților cu hepatita C la tratamentele fără interferon să fie reluat chiar din acest an. Hepatita C este o problemă de sănătate publică, pe care trebuie să o tratăm cu maxim interes, în concordanță cu recomandările OMS privind eradicarea acestei afecțiuni până în anul 2030”, a declarat Adela Cojan, președintele CNAS.


CNAS a demarat și procedurile necesare pentru inițierea negocierilor în vederea încheierii unui contract de tip cost-volum-rezultat pentru tratamentul pacienților cu hepatita C care nu pot utiliza regimurile terapeutice fără interferon actuale, respectiv pentru pacienții cu ciroză decompensată și cei cu genotipurile mai rar întâlnite în țara noastră: 2,3,5,6. Numărul pacienților care vor beneficia de acest tratament va fi comunicat de comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătații.

De asemenea, CNAS a mai finalizat și negocierea unui contract cost-volum-rezultat în baza căruia va fi asigurat tratamentul pentru un număr de 300 de pacienți adulți cu hepatita C (toate stadiile de fibroză și ciroză compensată) care nu au răspuns terapeutic la tratamentele fără interferon urmate anterior.

Odată cu derularea noilor contracte, tratamentul fără interferon va fi acordat și în județele Suceava, Vâlcea și Arad. Astfel, tratamentul va fi asigurat adulților de medici din specialitățile gastroenterologie și boli infecțioase aflați în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate din 16 județe, precum și cu CAS AOPSNAJ.

Pentru copii, tratamentul va fi asigurat de medicii cu specialitățile gastroenterologie pediatrică și boli infecțioase aflați în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate din 10 județe (Bihor, Brașov, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Iași, Mureș, Sibiu, Timiș) și din Municipiul București, precum și cu CAS AOPSNAJ.

Tratamentul fără interferon pentru pacienții cu hepatita C a fost introdus în România începând cu anul 2015, în baza contractelor cost-volum-rezultat încheiate de CNAS. În fiecare an, a crescut numărul pacienților care au beneficiat de aceste tratamente, astfel:

– 2015 – 2016: 5800 pacienți;
– 2016 – 2017: 12.000 pacienți;
– 2018 – 2019: 13.000 pacienți.

Tratamentul fără interferon are o rată de vindecare a hepatitei C de peste 95%

Sursă foto: gettyimages.com

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Şcoala craioveană de muzică, premiată

Next Post

Studenții craioveni reciclează ulei și fac săpunuri, pe care le vând pentru a ajuta comunitatea

Related Posts
Verified by MonsterInsights