Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Craiova a primit aparatură în valoare de 4 milioane de euro. O parte din aparate au fost deja montate, altele urmează să ajungă sau să devină funcționale în câteva zile. Banii au venit atât de la Consiliul Județean Dolj, cât și de la Ministerul Sănătății.
AUTOR: ANA-MARIA PREDILĂ
Lista aparatelor de care au nevoie medicii de la SCJU Craiova este lungă. O mare parte din ea a fost însă acoperită. Aproape toate clinicile medicale au primit aparatură. Poate unul dintre aparatele cele mai importante și vitale pentru tratarea pacienților este aparatul de radiologie pe care se fac majoritatea radiografiilor, montat în Centrul de Radiologie și Imagistică. Mai bine de doi ani acest aparat nu a funcționat. Acum investigațiile pacienților se fac pe un aparat nou.
SCJU Craiova a primit CT și un aparat de radiologie performante
SCJU Craiova a primit de la Ministerul Sănătății și un aparat CT (computer tomograf) nou, modern, cu 128 slice-uri ce va permite efectuarea unor tomografii de înaltă rezoluție, absolut necesare dezvoltării unui act medical de calitate.
Este cunoscută situația din toamna acestui an de la SCJU Craiova când toate aparatele CT ale unității medicale au cedat din cauza uzurii. Toate trei au fost reparate, iar acum în spital a ajuns și acest CT nou, care urmează să fie instalat.
Sistem de endourologie joasă și înaltă pentru clinica de Urologie
Clinicile medicale au nevoie de aparatură performantă pentru a oferi servicii medicale de calitate și a ține pasul cu medicina practicată în mediul privat și mai ales la nivel european. Este și cazul clinicii de Urologie de la SCJU Craiova, care după ani în care a fost nevoită să funcționeze în regim de avarie din cauza slabei dotări, acum face un pas înainte. Cu bani de la CJ conducerea spitalului a reușit să achiziționeze un sistem de endourologie joasă și înaltă. Endourologia permite rezolvarea patologiei litiazice, tumorale și a altor boli urologice, fără a mai fi nevoie de incizii mari și deschiderea pacientului. În acest fel, evoluția postoperatorie și recuperarea sunt semnificativ îmbunătățite.
Laparoscop vechi de 15 ani, înlocuit cu unul de ultimă generație la Chirurgie III
Medicii din Clinica Chirurgie III au fost nevoiți să lucreze cu un laparoscop vechi de 15 ani, uzat. Cu sprijinul CJ a fost achiziționat un turn chirurgie laparoscopică de ultimă generație, care va ajuta la creșterea calității actului medical. Succesul laparoscopiei ca metodă chirurgicală rezidă în faptul că medicul poate să vadă și să opereze în interiorul abdomenului pacientului prin intermediul a trei sau patru incizii mici, de doar 5-10 milimetri, prin care este introdus tot instrumentarul chirurgical. Chirurgia efectuată printr-o astfel de tehnică minim-invazivă este mai puțin traumatică, necesită o spitalizare mai redusă și permite o recuperare mai rapidă. Clinica Chirurgie III a primit și o unitate de electrochirurgie de înaltă performantă cu argon.
Trusă de endoscopie digestivă de ultimă generație pentru Clinica de Gastroenterologie
Totodată, pentru clinica de Gastroenterologie a fost achiziționată, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj, o trusă de endoscopie digestivă superioară și inferioară de ultimă generație. Clinica de Chirurgie plastică a primit mai multă aparatură atât din fonduri de la CJ, cât și de la MS: două electrodermatoame, lampă scialitică, stație monitorizare.
„Am primit toată aparatura solicitată și le mulțumim și celor de la CJ și celor de la MS că au înțeles cât de mare este nevoia de dotare cu aparatură a acestui spital. Am obținut de la CJ și MS peste 4 milioane de euro, adică egalul sumei obținute de acest spital timp de 5 ani, pentru dotarea cu aparatură medicală. Nu ne oprim aici, demersurile noastre continuă, mai sunt multe de făcut și pentru pacienți și pentru personalul angajat. Echipa de management face zilnic tot ce se poate, astfel încât SCJU Craiova să ofere servicii medicale de calitate și condiții bune de lucru. Putem reuși însă numai printr-un parteneriat cu cadrele medicale și pacienții”, a declarat dr. Eugen Georgescu, managerul SCJU Craiova.
Pentru clinica de Fizioterapie au fost achiziționate patru aparate de electroterapie cu bani de la CJ. Electroterapia este o formă de terapie care constă în folosirea curentului electric pentru stimularea țesuturilor, cu scopul vindecării diferitelor afecțiuni sau al recuperării anumitor funcții pierdute ale organismului. Specialiștii consideră că electroterapia poate menține durerea sub control și contribuie la accelerarea procesului de vindecare.
O sursă importantă de finanțare pentru spitale este și Ministerul Sănătății (MS). Reprezentanții SCJU Craiova au reușit să atragă sprijinul MS pentru achiziția de aparatură extrem de importantă pentru multe clinici medicale. Cu ajutorul Ministerului Sănătății, SCJU Craiova a achiziționat aparatură medicală de peste 3 milioane de euro.
Cu aparatura primită, Clinica de Chirurgie Buco-Maxilo-Facială poate oferi pacienților tratamente care până acum nu erau posibile
Clinica de Chirurgie Buco-Maxilo-Facială a fost dotată cu aparatură care până acum nu exista și care odată ajunsă în spital face posibilă abordarea unei noi patologii frecvent întâlnite în rândul populației, legate de articulația temporo-mandibulară. Totodată, clinica a primit și alte aparate extrem de necesare pentru eficientizarea tratamentelor chirurgicale din cadrul traumatismelor și patologiei tumorale cervico-faciale.
Ecograf vechi de 15 ani din clinica de Nefrologie, înlocuit
Astfel, pentru Unitatea de Transfuzie Sanguină a fost cumpărat aparat pentru dezghetarea și încălzirea plasmei precum și a pungilor de sânge. O achiziție extrem de importantă este cea a unei hote pentru prepararea citostaticelor necesară în compartimentul de Oncopediatrie.
O altă achiziție importantă este cea pentru dotarea centrului de hemodializă cu aparate de dializă și aparate de tratare a apei, dar și cu fotolii noi pentru pacienții care fac dializă. Ecograful vechi de 15 ani din clinica de Nefrologie este înlocuit cu unul performat, extrem de util pentru asigurarea unui diagnostic corect.
Clinica de Neonatologie a primit aparate de ventilație, dar și echipament pentru screening auditiv. Pentru clinicile de Chirurgie I și II, dar și Clinica de Chirurgie plastică au fost cumpărate lămpi de operație noi, iar pentru ATI aparate noi de anestezie.
Secția de Neurologie primit șase paturi noi dotate cu monitor, cu funcții speciale pentru urmărirea bolnavului necesare pentru pentru înființarea unități STROKE, dar și o stație de monitorizare.
Pentru prima dată după 10 ani sunt achiziționate echipamente de sterilizare
Din anul 2008 nu au mai fost achiziționate echipamente de sterilizare la SJU Craiova. În această tranșă de aparatură spitalul beneficiază și de două stații de sterilizare extrem de importantă pentru combaterea infecțiilor nosocomiale, dar și de spălătoare pentru patru blocuri operatorii.
Sala de operație din Clinica de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară, dotată cu aparatură performantă. Aparat nou de radiologie mobilă
O parte importantă din aparatura venită în spital merge către Clinica de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară, construită în curtea Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova. Se face dotarea sălii doi din clinică și în acest sens au fost cumpărate: masa de operație, aparat de radiologie mobilă, ecograf de înaltă performanță, dar și pentru sala de chirurgie, aparat de anestezie de înaltă performanță, toate cu bani de la Consiliul Județean.