Vești bune pentru bolnavii de cancer care se tratează la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova (SCJU). Secția clinică de Radioterapie Oncologică a fost dotată cu cel mai important și performant aparat de radioterapie– acceleratorul liniar. Medicii, conducerea spitalului și autoritățile au lucrat împreună și după doi ani de discuții și demersuri au reușit să ofere bolnavilor de cancer din întreaga Oltenia o șansa la viață. SCJU Craiova este al doilea spital din țară, după Baia Mare, care reușește punerea în funcțiune a acceleratorului liniar, în valoare de aproximativ trei milioane de euro.
Craiova închide astfel una dintre marile răni ale sistemului medical oltenesc și se înscrie pe harta marilor centre de radioterapie. Aparatul asigură tratament de calitate, pentru următorii 15-20 de ani, tuturor bolnavilor oncologici din Oltenia. Totodată, cu bani de la Consiliul Județean Dolj toată secția de Radioterapie a fost complet renovată.
AUTOR: ANA-MARIA PREDILĂ
După ce ani de zile, medicii din Secția clinică de Radioterapie de la SCJU Craiova, care s-au chinuit să ofere tratament pacienților pe aparate care se defectau des din cauza vechimii, trăiesc bucuria de a lucra pe un accelerator liniar de ultimă generație.
Sute de pacienți din Oltenia au nevoie lunar de radioterapie
Secția de Radioterapie Oncologică este locul în care sunt trimiși pacienți din toată regiunea pentru că doar aici se găsesc specialiștii și aparatura necesară.
După ani buni de folosință, acceleratorul liniar de la SCJU Craiova a început să cedeze, se defecta frecvent, iar medicilor le era imposibil să ofere servicii medicale de calitate în aceste condiții. Șansa de a aduce în Oltenia un aparat de acest fel a apărut în 2018, atunci când Ministerul Sănătății (MS) a anunțat că începe derularea unui proiect pentru achizițiile de echipamente de radioterapie în baza Acordului de împrumut încheiat cu Banca Mondială în anul 2014, în valoare totală de 250 de milioane de euro.
„Spitalul Nr. 1 din Craiova a făcut nenumărate demersuri la Minister pentru a putea intra în acest program și beneficia de aparatură nouă, cea veche având deja peste 18 ani și un stadiu avansat de uzură. În acest sens, s-au constituit comisii mixte de specialiști din Ministerul Sănătății și Banca Mondială, care au vizitat în mai multe rânduri centrele de radioterapie din țară și spitalul nostru pentru a stabili ce este mai bine de făcut în fiecare locație. Pentru centrul nostru s-a hotărât că este mai bine să fie schimbată aparatura existentă. În noiembrie 2017 s-a făcut licitație la MS pentru un ,,prim val” de centre de radioterapie, în care au intrat Institutul Oncologic București, Spital Elias, Spitalul din Constanța, Galați și Baia Mare. În martie 2018 a fost licitația pentru ,,al doilea val” în care a intra și SCJU Craiova împreuna cu Institutul Oncologic, Spitalul din Cluj și Oradea, pentru achiziționarea de aparatură nouă și reabilitarea în totalitate a buncărelor și spațiilor aferente conform legislației nucleare românești și internaționale, sub care se desfășoară întreaga activitate din domeniul radioterapiei”, spune dr. Veronica Diţă, şefa Clinicii de Radioterapie a SJU Craiova.
„A trebuit să parcurgem 14 etape impuse pentru furnizarea și instalarea acceleratorului”
A urmat un drum anevoios, în fiecare zi a mai fost nevoie de o aprobare, de un drum, de bani, de înțelegere și muncă în echipă, toate duse sub presiunea gândului că în joc sunt viețile oamenilor din toată regiunea. Toate au fost trecute cu bine, iar Craiova este al doilea spital din țară care are cel mai performant accelerator liniar.
„Schimbarea unui complex de aparatură nucleară veche tip accelerator liniar cu una nouă de înaltă performanță nu poate fi făcută decât respectând pașii pe care îi impune legislația nucleară în domeniu, iar spitalul nostru a reușit să facă această acțiune mai repede decat multe alte centre, care au schimbat acest tip de aparatură în România”, explică dr. Veronica Diță.
A fost nevoie de de obținerea avizelor CNCAN pentru dezafectarea vechii aparaturi, amenajarea buncărelor în care funcționează aparatul, a tuturor avizelor necesare pentru amenajarea și punerea în funcțiune a noii aparaturi livrate din America de firma Varian, care a câștigat licitația.
„A trebuit să parcurgem 14 etape impuse pentru furnizarea și instalarea acceleratorului. Când spunem reabilitare nu vorbim doar de igienizare, ci de o reparație capitală care să permită instalarea noii aparaturi conform legislației nucleare. Asta a însemnat: îngroșări de pereți la buncăre și extindere în lateral a zonei îngroșate a planșeului, schimbarea ușii de plumb pentru acces în buncăr, schimbarea tuturor instalațiilor electrice aferente echipamentelor medicale (instalații de forță, semnalizare-comandă, date achiziții, audio-video, sistem laseri, incendiu-efracție), instalații aer condiționat pentru încăperile dispozitivelor medicale. Vorbim aici de o aparatură de înaltă performanță, care funcționează doar la anumiți parametrii tehnici, electrici și de temperatură”, adaugă dr. Veronica Diță, șefa secției de Radioterapie.
Toți pașii făcuți pentru schimbarea aparaturii s-au desfășurat sub coordonarea Ministerului Sănătății și Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), prin firmele care au câștigat licitația la Ministerul Sănătății.
Acceleratorul liniar înseamnă, de fapt, un complex de aparatură
La sfârșitul anului 2018 și începutul lunii ianuarie 2019, firma Varian a început livrarea complexului de aparatură numită Accelerator linear, care de fapt nu înseamnă un singur aparat și un complex de aparatură format din: Computer Tomograf – Simulator radioterapie, sistem complex de aparatură dozimetrică, plan tratament computerizat, sistem informatic de transmitere a datelor pacientului, accelerator liniar pentru tratamentul propriu-zis.
Munca nu s-a oprit aici. A urmat perioada de documentație CNCAN, de punere în funcțiune (fizică) efectuată de personalul secției și expertul CNCAN. A fost făcută apoi comisionarea aparaturii de către fizicianul secției de Radioterapie Maria Mihai, care este si expert CNCAN. Și aici SCJU Craiova a avut norocul să aibă în echipă unul din cei cinci fizicieni experți CNCAN, din țară, care a știut ce trebuie să facă în tot ce a presupus procesul greoi de comisionare, fără ca spitalul să fie nevoit să suporte cheltuieli în plus și să parcurgă și această etapă mai repede.
„Fiind vorba de o activitate deosebit de complexă și complicată, din toate centrele care au primit în această perioadă aparatură nouă, singurul care a reușit să ajungă în faza de utilizare clinică a aparaturii este Baia Mare, unde s-a ocupat îndeaproape d-na ministru Sorina Pintea, iar din informațiile primite de la MS, SCJU Craiova se află pe locul următor din punct de vedere al utilizării clinice a aparatului”, explică șefa secției de Radioterapie a SCJU.
Toată clădirea secției de Radioterapie a fost renovată cu bani de la CJ Dolj
În paralel cu lucrările de reabilitare pentru buncăr, spitalul a obținut bani de la CJ Dolj și pentru igienizarea întregii clădiri. A fost renovată în totalitate secția de Radioterapie, atât în interior cât și în exterior. CJ Dolj a alocat peste 7 miliarde lei vechi.
Echipa medicală (medici, fizicieni, operator pentru sistemul informatic și tehnicieni medicali) a beneficiat în această perioadă de cursuri de specializare în țară și străinătate, pentru a învăța să lucreze cu noua aparatură.
Bolnavii grav au avut o soluție și în această perioadă
În toată această perioadă, SCJU Craiova a asigurat tratamentul de radioterapie externă pentru bolnavii grav sau care nu au avut posibilități materiale să meargă în alte centre, prin aparatul Cobaltron Rokus M, dar și servicii de radioterapie endocavitară în Unitatea nucleară brahiterapie afterloading HDR.
Aparatul asigură tratament în următorii 15 ani tuturor bolnavilor oncologici din Oltenia
În România există 21 de centre de radioterapie, dintre care şase private. În Oltenia, singurul accelerator liniar se află în Secția de Radioterapie de la Spitalul Județean Craiova. Odată cu punerea în funcțiune a acestui aparat de înaltă performanță șansele de supraviețuire ale bolnavilor de cancer cresc. În Oltenia, dar și la nivel național, numărul bolnavilor de cancer este în continuă creștere. Scopul echipei medicale și manageriale de la SCJU Craiova este acela de a asigura tratament de specialitate, în condiții de siguranță medicală și nucleară pentru cel puțin 15-20 ani de acum înainte, tuturor bolnavilor oncologici din Oltenia.
„Ne cerem scuze pentru întrerupere celor care s-au îmbolnăvit în această perioada și nu le-am putut asigura tratament decât pe aparatură clasică și nu de înaltă performanță, dar nu a existat altă variantă. Toate aceste operațiuni au fost efectuate cu acordul, coordonarea și cu sprijinul excepțional al Ministerului Sănătății și specialiștilor firmei producătoare Varian, cărora doresc să le mulțumesc eu în numele tuturor bolnavilor oncologici din Oltenia, care vor beneficia de tratamente de radioterapie performante și nu vor ști niciodată cine și cum a făcut posibilă aducerea acestei aparaturi de înaltă performanță și în Craiova”, adaugă dr. Veronica Diță, șefa secției de Radioterapie.
Managerul SCJU: „A fost o muncă susținută de o întreagă echipă”
Managerul SCJU Craiova, dr. Eugen Georgescu spune că dotarea spitalului cu acest aparat era esențială pentru a oferi o șansă la viață bolnavilor de cancer.