„Fără acnee”, campanie de informare pentru elevi. Școala Terraveda prima gazdă

Redactia Media10
6 Min Read
Acneea apare la pubertate la aproape 80% dintre adolescenți. Din cauza acestei afecțiuni mulți își pierd încrederea în ei, se izolează sau sunt stigmatizați. Deseori adolescenții își tratează greșit coșurile, apelând la creme și tratamente găsite la voia întâmplării pe internet sau în supermarketuri, iar acest lucru duce la complicarea afecțiunii și apariția unor cicatrici greu de eliminat. Media10 și Prima Clinic prin medicul dermatolog Alexandra Bocîrnea derulează, în această perioadă, în școlile din Craiova, campania de informare și consultații gratuite la medicul dermatolog – Fără acnee! Prima școală interesată de o astfel de întâlnire pentru elevi a fost Școala Terraveda din Craiova. 

AUTOR: ANA-MARIA PREDILĂ

Acneea este una dintre afecțiunea care dă cele mai mari bătăi de cap adolescenților. De cele mai multe ori, pacienții cu acnee, sunt afectați și psihologic. Adolescentul cu acnee devine frustrat, introvertit, lipsit de dorința de a interacționa cu alți tineri de vârstă sa. De aceea, informarea elevilor cu privire la cauzele și modul în care această afecțiune poate fi prevenită și tratată este foarte importantă. Dr. Alexandra Bocîrnea, medic specialist dermatolog Prima Clinic le-a vorbit elevilor de la clasele V-VIII, de la Școala Terraveda din Craiova, despre acnee.

De ce apare acneea?

„La pubertate, glandele sebacee sunt hiperactive datorită modificărilor hormonale din organism. Porii se astupă şi au loc modificări ale florei microbiene rezidente. Apar astfel inflamaţia, coşuri purulente, noduli roşii. Acneea este o boală extrem de complexă, care afectează  peste 50% din adolescenţi şi 5 % dintre adulţi. Primele semne de acnee apar odată cu pubertatea, chiar de la 11-12 ani, având un apogeu la vârsta de 16 -17 ani”, le explică elevilor Terraveda dr. Alexandra Bocîrnea. 

Alimentația este extrem de importantă

Dezechilibrul hormonal specific adolescenței, regimul alimentar bogat în carbohidrați, lactate și zahăr rafinat, anumite medicamente și chiar stresul pot duce la apariția și agravarea acneei. 

„Moștenirea genetică joacă un rol destul de important în dezvoltarea acneei. Dacă ambii părinți s-au confruntat cu acneea, este foarte posibil că și tu să ai această problemă. Este foarte importantă alimentația. Evitați sucurile acidulate, ciocolata, alimentele care conțin mult zahăr, chipus-urile”, spune medicul specialist dermatolog. 

De ce trebuie să merg la medicul dermatolog

Pentru că tratamentul este personalizat, adaptat de medic după ce a luat în calcul mai multe aspecte: tipul de acnee, vârsta, sexul, istoricul medical, tipul de piele. O greșeală majoră pe care o fac mulți dintre adolescenți atunci când au primele probleme cu acnee este folosirea unor produse fără a avea înainte sfatul medicului. 

„Trebuie știut că tratamentul trebuie individualizat pentru fiecare pacient în parte şi de aceea este foarte importantă comunicarea cu medicul dermatolog, vizita la medicul specialist. Nu există o reţetă minune, de aceea, în urma discuției purtate cu medicul dermatolog acesta va alege cel mai bun tratament pentru problema voastră. Tratamentul este unul de durată, de aceea trebuie să aveţi multă răbdare și să urmați cu atenție sfaturile medicului”, le-a spus dr. Alexandra Bocîrnea elevilor. 

Consultul la medicul dermatolog este gratuit în spital sau la clinicile medicale care lucrează în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, așa cum este și cazul clincii Prima Clinic.

Nu stoarceți coșurile și nu alegeți tratamente la întâmplare din saloanele de cosmetică

Prima regulă pentru prevenirea acneei și a complicațiilor acesteia este menținerea unui un ten curat şi luminos care poate respira. Pentru aceasta trebuie curăţat atât dimineaţa, cât şi seara cu o loţiune specială pentru tipul de ten. Pacientul cu acnee este învățat de medicul dermatolog care este ritualul zilnic de îngrijire al tenului acneic, folosind produse adecvate.

„Nu stoarceţi, nu atingeţi, nu frecaţi leziunile şi nu permiteţi să vi se facă acest lucru în saloanele de cosmetică. Stoarcerea leziunilor determină o ameliorare aparentă a aspectului feţe, după puţin timp, în loc de o leziune vor apărea mai multe”, le-a atras atenția medicul dermatolog elevilor. 

Elevii au primit pachete cu produse de îngijire și curățare a pielii oferite de La Roche-Posay 

Adolescenții cu acnee nu trebuie marginalizați, ci susținuți să treacă peste acest moment

Acneea, fie că este o formă ușoară, fie că este o formă severă, poate cauza durere emoțională. Unii adolescenți care au acnee se confruntă cu fenomenul de bullying, copiii care pot râd de cei care au acnee răspândită pe întreagă față.

„Acneea este o afecțiune care se vindecă. Un coleg care are o astfel de problemă trebuie susținut și încurajat să meargă la specialist pentru a găsi cea mai bună soluție, el nu trebuie dat la o parte sau arătat cu degetul”, le-a spus dr. Alexandra Bocîrnea elevilor. 
Share This Article