România se situează pe primul loc în Europa la incidența cancerului de col uterin. Anual, peste 4.000 de românce sunt diagnosticate cu această boală, iar mortalitatea din această cauză este de trei ori peste media europeană. În Secția de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova (SCJU) ajung zilnic, în medie, trei femei cu cancer de col uterin în stadiu avansat. Vaccinarea împotriva HPV și efectuarea testului de prevenție Babeș-Papanicolau sunt metodele prin care cancerul de col uterin poate să fie depistat la timp și tratat. Din luna ianuarie a anului 2020, vaccinul împotriva HPV este gratuit pentru fetele cu vârste între 11 și 14 ani.
AUTOR: ANA-MARIA PREDILĂ
Factorul de risc cel mai important pentru cancerul de col uterin este infecţia cu HPV. Vaccinarea anti-HPV e recomandată pentru preadolescenţi, fete şi băieţi cu vârsta de 11-12 ani. Toţi preadolescenţii au nevoie de vaccinul anti-HPV ca să poată fi protejaţi de infecţiile cu HPV care pot să provoace cancer.
Peste 2.000 de românce mor în fiecare an din cauza cancerului de col uterin
Dacă în statele din Occident procentul femeilor care suferă de această afecțiune a scăzut mult datorită programelor de prevenție, în România foarte puține femei beneficiază de programul de screening. Rata mortalității în țara noastră este de 2,7 ori mai mare decât în majoritatea țărilor din Europa Centrală și de Est, și de șase ori mai mare decât media din statele membre ale UE.
„România are cele mai înalte rate de incidenţă şi mortalitate prin cancer de col uterin din Europa. Este a treia cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România, după cancerul mamar şi cel colorectal. Mortalitatea mare este explicabilă prin faptul că la noi în țară diagnosticul este pus în stadii tardive ale bolii, când neoplazia este invazivă“, arată datele Institutului Național de Sănătate Publică.
Cancerul de col uterin este singura formă de cancer care poate fi prevenită prin vaccinare
Dacă în statele din Occident procentul femeilor care suferă de cancer de col a scăzut mult datorită programelor de prevenție, în România nu se poate vorbi de un program de prevenție bine pus la punct la nivel național, ci mai degrabă de un eșec al acestuia. Problema pleacă încă de la vaccinarea anti-HPV.
Trebuie știut că aproximativ 70% din totalul cazurilor de cancer de col uterin sunt provocate de două tulpini HPV (16 și 18), acestea fiind țintite de vaccinul anti-HPV. În România, prima campanie de vaccinare a început în 2008, când Ministerul Sănătăţii a cumpărat peste 270.000 de doze de vaccin anti-HPV. Campania însă a eșuat, susțin medicii.
Acum, Ministerul Sănătății a finalizat licitația pentru achiziția dozelor de vaccin antiHPV, iar primele 20 000 de doze vor fi distribuite începând de săptămâna viitoare la direcțiile de sănătate publică.
„Acordul Cadru încheiat de MS cu furnizorul pentru o perioadă de 4 ani prevede ca numărul dozelor de vaccin să poată fi suplimentat până la 2 100 000, în funcție de cerere și derularea campaniei de vaccinare. Campania de vaccinare va fi precedată de o campanie de informare și conștientizare a publicului cu privire la pericolul reprezentat de HPV și protecția oferită de vaccin, precum și de susținere a medicilor și farmaciștilor în transmiterea informațiilor clare și corecte despre vaccinarea împotriva HPV derulată de către furnizorul de vaccin”, au transmis reprezentanții MS printr-un comunicat de presă.
„Vaccinarea, alături de screening poate reduce povara generată de cancerul de col uterin”
Vaccinarea gratuită se va face începând din luna ianuarie 2020 în cabinetele medicilor de familie la fete cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani care au solicitat în anii 2017 și 2018 vaccinarea la medicii de familie, inclusiv cele care au trecut de această vârstă dacă au solicitat.
„Cancerul de col uterin este o boală care poate ucide şi prin ignoranţă, dar este și un tip de cancer care poate fi prevenit scutind astfel femeile de suferinţe fizice şi psihice imense. Vaccinarea, alături de screening poate reduce povara generată de cancerul de col uterin. Ministerul Sănătăţii are datoria de a proteja prin orice mijloace sănătatea publică. Dar atunci când introducem noi vaccinuri în calendarul de imunizare este de datoria noastră să pregătim populația și să explicăm așa cum trebuie lucrurile. Am avut o perioadă în care am avut vaccinuri pe stoc, pe care le-am irosit”, a declarat Victor Costache, ministrul Sănătății.
Ministerul Sănătății face apel la părinți să solicite informații medicilor de familie și către medicii de familie să se informeze cu privire la vaccinarea antiHPV și să transmită aceste informații transparent și corect către părinți.
Ce spun studiile
Datele studiilor clinice demonstrat o eficacitate și imunogenitate foarte bună. Vaccinurile utilizate pentru prevenirea infecției cu Human Papilloma Virus (HPV) asigură protecție de 100% împotriva leziunilor precanceroase provocate de virusul Papilloma Uman tipurile 16 și 18. De asemenea, datele studiilor au arătat faptul că vaccinarea asigura protecție susținută de 100 %, până la 5 ani după vaccinare.
Sursă foto: GettyImages