Alertă la granița cu Ucraina din cauza difteriei, boală extrem de contagioasă

Este alertă la granița cu Ucraina din cauza unei boli extrem de contagioase: diferia. În Ucraina au fost raportate cazuri de difterie, o boală care în România a fost eradicată în 1980. În acest moment, în țară sunt luate măsuri pentru prevenirea bolii. UNIFARM achiziționează ser antidifteric pentru asigurarea profilaxiei specifice în situația apariției unor cazuri de îmbolnăvire.

AUTOR: ANA-MARIA PREDILĂ

Difteria era, în trecut, o cauză majoră de boală și deces la copii. Au existat epidemii devastatoare, descrise în istorie,  care au afectat un număr foarte mare de copii,  cu mortalitate de peste 10%. Înainte să se descopere  tratamentul , jumătate din oamenii care se îmbolnăveau de difterie mureau. După anul 1921, descoperirea și introducerea vaccinării pe scară largă, a dus la scăderea spectaculoasă a numărului de îmbolnăviri.

Ministerul Sănătății (MS), prin Institutul Național de Sănătate Publică, a dispus, încă din 1 noiembrie 2019, direcțiilor de sănătate publică din județele Botoșani, Maramureș, Satu Mare, Suceava și Tulcea intensificarea activității de supraveghere a difteriei, urmare a comunicărilor identificate privind evoluția unor cazuri de îmbolnăvire prin difterie în Ucraina.

Medicii de familie sunt obligați să raporteze orice suspiciune de caz Direcției de Sănătate Publică din județ. 

„Ministerul Sănătății a cerut INSP să distribuie prin direcțiile de sănătate publică tuturor medicilor de familie și unităților sanitare din județe definiția de caz pentru difterie, precum și obligația de a informa imediat telefonic asupra cazurilor suspecte la DSP județean”, se arată într-un comunicat al MS. 

Ce este difteria și cum se transmite

Difteria este o boală gravă, produsă de o bacterie – Corynebaterium diphteriae, care produce secreții tipice în gât, febra înalta, adenopatii. Toxina produsă de microb poate să afecteze inima, rinichii și sistemul nervos, provocând complicații grave. 

Copiii și adulții se pot infecta de la o persoană bolnavă, pe calea aerului, prin picăturile de salivă răspândite în timpul tusei și al stranutului, mai ales în spațiile aglomerate. 

Singura modalitate de prevenire a difteriei este vaccinarea specifică

Ministerul Sănătății a cerut direcțiilor de sănătate publică să evalueze de urgență situația acoperirii vaccinale pentru difterie, astfel încât să fie identificate zonele cu o mai slabă acoperire pentru a interveni cu acțiuni de recuperare la vaccinare a copiilor. Totodată, s-a cerut Companiei UNIFARM să demareze, de urgență, prin procedură de nevoi speciale, o achiziție de ser antidifteric pentru asigurarea profilaxiei specifice în situația apariției unor cazuri de îmbolnăvire.

Sursă foto:GettyImages

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Lecția britanică pentru educatorii din România: Conferința de Educație Timpurie 2019 Tehnologie și dezvoltarea inteligenței matematice

Next Post

Viața mea în lumea lui T

Related Posts
Verified by MonsterInsights