Unitatea mobilă pentru depistarea cancerului de col uterin de la Spitalul Județean (SJU) de Urgență Craiova a început să meargă în satele doljene. O echipă de medici specialiști în obstetrică-ginecologie, din cadrul SJU Craiova, merg la fiecare sfârșit de săptămână să facă, gratuit, femeilor din mediul rural, testul Babeș Papanicolau. În România mor cele mai multe femei din Europa din cauza cancerului de col uterin. Importanța unității de screening este una majoră în reducerea acestor statistici sfâșietoare.
AUTOR: ANA-MARIA PREDILĂ
Este vineri. Ora 9 dimineața. O echipă de medici ginecologi și asistente de la SJU Craiova se pregătesc să mergă în comuna Bărădești. Este a doua săptămână în care echipa de cadre medicale oferă consultații medicale gratuite în mediul rural. Unitatea mobilă trimisă de Ministerul Sănătății urmează să se plimbe prin toată Oltenia pentru a ajuta medicii să depisteze la timp cazurile de cancer de col uterin, în cazul femeilor, care nu au posibilitatea să ajungă la spital.
România se situează pe primul loc în Europa la incidența cancerului de col uterin
O dată la două ore, o româncă este diagnosticată cu cancer de col uterin și aproape 2.000 pierd anual lupta cu această boală. Anual, peste 4.000 de românce sunt diagnosticate cu această boală, iar mortalitatea din această cauză este de trei ori peste media europeană. În Secția de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Județean de Urgență Craiova (SJU) ajung zilnic, în medie, trei femei cu cancer de col uterin în stadiu avansat.
Rolul unității mobile este tocmai acela de a depista la timp cazurile de cancer de col uterin și de a crește capacitatea tehnică a reţelei naţionale de screening în vederea îndeplinirii programului naţional de testare a cancerului.
„Scopul este de a recolta cât mai mult examene citologice Babeș Papanicolau pentru prevenția cancerului de col uterin, având în vedere că mortalitatea din cauza acestui tip de cancer este foarte mare la noi în țară, în comparație cu alte țări UE”, spune dr. Ovidiu Sîrbu, medic primar obstetrică-ginecologie la SJU Craiova.
La Bărădești am întâlnit femei care nu ar fi ajuns la medic dacă unitatea mobilă nu era adusă în comună. Multe dintre ele încă nu înțeleg rolul prevenției și se luptă cu prejudecățile comunității.
„E foarte bine că se fac astfel de acțiuni. Pentru noi cele care locuim mai departe de spital este extraordinar să vină medicii la noi. Sunt multe femei care atunci când aud de control la ginecolog se tem, le este rușine să vină pentru că le văd oamenii din sat. Multe nu înțeleg cât de important este să facă un astfel de control, iar unele dintre ele nu au făcut niciodată un test de felul ăsta”, ne spune una dintre femeile din Brădești, care a venit la control când a văzut unitatea mobilă în sat.
Unitatea mobilă de screening se adresează tuturor județelor din Oltenia.
„Noi vrem să ajungem în cât mai multe sate din Oltenia, mai ales, în cele cu multe persoane defavorizate, în satele izolate de unde pacientele ajung cu greu la spitalele care se află în Programul Național de recoltare și depistare a cancerului de col uterin”, adaugă dr. Ovidiu Sîrbu.
Până acum, unitatea mobilă a ajuns în localitățile Ișalnița și Bărădești. Informarea și mobilizarea femeilor se face cu ajutorul asistenților comunitari și sociali din primării și al medicilor de familie. Este însă mare nevoie de implicarea medicilor de familie și a asistenților comunitari cărora le revine rolul important de a informa și conștientiza femeile din mediul rural asupra importanței efectuării unui astfel de control.
Unitatea mobilă este dotată cu tot ceea ce medicii au nevoie pentru recoltări. Probele se lucrează în laboratorul de analize de la SJU Craiova, iar rezultatele sunt trimise la medicii de familie din fiecare localitate. Programul se adresează, gratuit, tuturor femeilor cu vârste între 25 și 64 de ani și nu există un număr limitat de teste.
Cum se face testul Papanicolau
Pentru colectarea de secreție în vederea realizării analizei, femeia este așezată pe masă ginecologică, este introdus speculul de unică folosință și apoi o periuță fină până pe colul uterin, care este rotiță pentru colectarea de celule. Nu este în nici un caz o metodă dureroasă, poate fi însă inconfortabilă pentru cele care îl efectuează. Însă nici un tip de disconfort nu ar trebui să fie o scuză pentru neefectuarea testului timp îndelungat. Cu cât femeia este mai relaxată, cu atât mai rapid și mai puțin inconfortabil este testul.
„Testul Babeș Papanicolau se recoltează repede, durează trei-patru minute. Acest test este foarte important în depistarea leziunilor de col uterin. Dacă depistez o leziune a cancerului de col uterin, până să ajungă să fie cancer pot să treacă 10-15 ani. Cine vine să recolteze probe, descoperă la timp leziunile și ia măsuri nu moare de cancer de col uterin. Cancerul de col uterin este o boală care nu dă semne la început”, explică medicul ginecolog Ovidiu Sîrbu.
Femeile trebuie să știe că pot beneficia de testul Babeș Papanicolau, gratuit, și în spitalele care sunt înscrise în program, așa cum este și cazul SJU Craiova. Tot ce trebuie să facă este să meargă la medicul de famile să solicite formularul FS1 sau sau să meargă direct în policlinica Spitalului Județean Craiova la cabinetul de ginecologie.
„Femeile se pot duce la medicul de familie care este în contract cu spitalele aflate în rețeaua de screening a cancerului de col uterin. Ele pot să solicite formularul FS1, iar în baza acestuia pot să beneficieze, gratuit, de testul Babeș Papanicolau. Se pot adresa și direct cabinetelor ginecologice din spitale, adică pacienta ajunge la spital, i se dă formularul și i se și recoltează probe. Nu este nevoie în această situație de bilet de trimitere”, explică dr. Ovidiu Sîrbu.
INFOBOX:
România se situează pe primul loc în Europa la incidența cancerului de col uterin
⇔ O dată la două ore, o româncă este diagnosticată cu cancer de col uterin și aproape 2.000 pierd anual lupta cu această boală. Anual, peste 4.000 de românce sunt diagnosticate cu această boală, iar mortalitatea din această cauză este de trei ori peste media europeană.
⇔ Incidenţa cancerului de col uterin în România este dublă faţă de media europeană şi aproape dublă faţă de cea a Europei Centrale/Est. Dacă în statele din Occident procentul femeilor care suferă de această afecțiune a scăzut mult datorită programelor de prevenție, în România foarte puține femei beneficiază de programul de screening.