Transparentizare. Aparatură de milioane de euro. Donații. Sprijinul comunității. 1 an despre cum „lasă că se poate și așa” nu mai există

SCJU Craiova a reușit în ultimul an să rezolve probleme urgente cu ajutorul donațiilor primite de la zeci de firme. Reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova (SCJU) Craiova au reușit să atragă în ultimul an, un număr mare de sponsorizări pentru mai multe secții medicale. Considerăm că multe dintre problemele cu care se confruntă unitatea medicală din Oltenia unde sunt tratați cei mai mulți pacienți și cele mai grave cazuri pot fi rezolvate, urgent, cu sprijinul comunității, așa cum se întâmplă și în alte state.

COMUNICAT DE PRESĂ

În acest sens, conducerea spitalului, o parte din medici sau reprezentanți ai unității medicale au reușit să atragă donații, cu ajutorul cărora au fost rezolvate probleme importante, în mod mult mai rapid. Le mulțumim tuturor celor care înțeleg nevoia, și faptul că investiția în sănătatea este cea mai de preț. Le suntem recunoscători  celor au fost mâna salvatoare întinsă în momentele în care cu adevărat era nevoie pentru salvarea pacienților.

SCJU Craiova este unitatea medicală cu cel mai mare număr de paturi de la nivel național, un spital cu multe nevoi și provocări, dacă ne uităm la modul în care se face medicina în lume, în anul 2020. Cu toate punctele slabe, scoase de multe ori în evidență mult prea exagerat sau fără un fundament real și fără a sublinia și punctele forte, SCJU Craiova rămâne unitatea medicală de referință din Oltenia, unde sunt trimise cele mai mai grave cazuri din regiune.

SCJU Craiova este un spital, care la fel ca multe alte spitale publice din țară, s-a destabilizat sau nu  a reușit să țină pasul, din unele puncte de vedere, cu spitalele și clinicile private, apărute în jur, care au beneficiat de investiții majore, dedicare din partea medicilor, imagine și publicitate.

Cu toate acestea, SCJU Craiova este soluția salvatoare pentru toți pacienții, indiferent de statutul lor socio-economic, este locul unde sunt integrate toate specialitățile medicale de care un pacient are nevoie pentru a fi tratat. Este locul unde de un an încercăm să arătăm că mentalitatea lui „lasă că merge și așa” trebuie să dispară. De ce? Pentru că mâine, oricare dintre noi, poate fi pacientul!

Vom aminti o parte din cele mai importante realizări ale spitalului din ultimul an pentru că noi, cei care facem parte din conducerea spitalului considerăm, înainte de toate, că transparența este extrem de importantă față de toți cei care contribuie la sistemul de sănătate, față de pacienți și cadrele medicale.

Astfel, Ford Motor Company Fund cu sprijinul Rotary Craiova Probitas a dotat spitalul cu echipamente medicale pentru endoscopie digestivă, dar și peste 200 paturi și tărgi transport pacienți, noptiere, banchete și monitoare  pentru sala de așteptare  a U.P.U. De asemenea, curtea interioară a spitalului, spațiul verde și helipunctul de aterizare aeromedicală SMURD au fost reamenajate cu ajutorul Ford Motor Company Fund și CEZ Romania,  cu sprijinul Rotary Craiova Probitas.

Cu ajutorul companiei QFORT au fost aduse uși noi la intrarea în UPU, dar și în clinica ATI.

Firma SC SYNTTERGY SRL a donat spitalului un analizor pentru detecție marker cardiac pentru clinicile UPU și Cardiologie.

Fundația ANYA a donat trei fotolii rulante, dar și o lampă bactericidă destinată sterilizării încăperilor din cabinetele medicale pentru clinica de Nefrologie. Totodată, Fundația ANYA a ajutat la renovarea și modernizarea unor saloane de la Clinica Chirurgie II, dar și la dotarea cu mobilier.

Asociația „People United” a oferit echipamente și mobilier medical pentru compartimentul de Oncopediatrie.

Firma SC AbbVie SRL a donat echipamente de anestezie extrem de necesare bunei funcționări a actului medical.

Salvați Copiii a ajutat SCJU Craiova prin dotarea clinicii de Neonatologie cu monitoare cardio-respiratorii, pulsoximetre, dar și monitoare ce ajută la îngrijirea micuților pacienți.

SC Max Bet SRL a oferit aparatură medicală importantă pentru clinica de Cardiologie. Iar firma SC Tunic SRL a ajutat spitalul cu aparatură pentru clinica de Anatomie Patologică.

Firma Med Tehnica a donat Clinicii de Obstetrică-Ginecologie un ecograf performant pentru realizarea de ecografii cardiologice și ginecologice.

Genetica medicală din Craiova, un punct de referință la nivel național. Laboratorul de genetică dotat și amenajat din donații și un proiect european

 O mare reușită pentru SCJU Craiova a fost înființarea laboratorului de Genetică Medicală în structura spitalului, prin Ordinul Ministerului Sănătății 334/2019. Amenajarea laboratorului se face în parteneriat cu Rotary Craiova Probitas, iar dotare se face în parteneriat cu UMF Craiova și prin proiectul POCU-PROGENERARE coordonat de SCJU Craiova prin doctoral Mihai Ioana.  Astfel, SCJU Craiova se va bucura de dezvoltarea portofoliului de testări genetice decontate prin Programele Naționale ale Ministerului Sănătății. În cadrul centrului de genetică sunt testat pacienți de pe întreg teritoriul României, acesta fiind un centru de referință la nivel național. Începând cu luna ianuarie SCJUC în parteneriat cu UMF Craiova devine centru național de formare în tehnici genetice avansate. Din decembrie 2019 SCJUC va avea la dispoziție, prin proiectul POCU-PROGENERARE (cofinanțat de MS), reactivii și echipamentele necesare secventierii ADN de ultima generație. 

Aparatul de osteodensitometrie a fost reparat

În cadrul serviciului de Radiologie a fost reparat la sfârșitul lunii iulie 2019 aparatul de osteodensitometrie, aparat care era nefuncțional din anul 2017.

Aparat de Radiologie nou, până la sfârșitul acestei luni

De asemenea, la sfârșitul  anului 2018 a fost demarată procedura de achiziție a unui aparat de Radiologie clasică din surse proprii și din fondul de dezvoltare, în ideea de a reduce costurile și de a evita să mai fie utilizate în mod excesiv aparatele CT. Această procedură a fost finalizată în data de 01.03.2019, aparatul urmând să fie pus în funcțiune.

 Probleme rezolvate cu sprijinul  Consiliului Județean Dolj

Aparatură nouă, renovare și amenajare de spații

SCJU Craiova este o unitate medicală ce se află în subordinea CJ Dolj. În ultimul an, CJ Dolj a susținut spitalul cu investiții importante în aparatură medicală vitală, dar și în renovarea și amenajarea unor spații. În ultimii ani, aproape toate cliniciile spitalului au fost renovate și igienizate cu ajutorul CJ Dolj, iar schimbarea este sesizată și de pacienți. Considerăm că o bună comunicare cu pacienții, existența unor echipamente medicale performante, dar și condițiile hoteliere decente sunt factorii esențiali, care ajută la creșterea complianței la tratament și a gradului de satisfacție al pacientului. De aceea, reprezentanții SCJU Craiova fac tot ce este necesar pentru asigurarea acestor două elemente extrem de importante.

1093 de vestiare și grupuri sanitare pentru personalul medical

Conducerea spitalului și-a dorit și rezolvarea unei probleme ce țin de îmbunătățirea condițiilor de lucru pentru angajați. Este vorba de amenajarea la demisolul spitalului a unui număr de 1093 de vestiare și grupuri sanitare. Ca urmare a solicitării conducerii spitalului, CJ a demarat o licitație pentru amenajarea acestui spațiu, iar lucrările vor începe în luna martie 2020.

Cu sprijinul CJ Dolj, Policlinica Sportivă și laboratorul din cadrul policlinicii au fost dotate cu echipamente medicale extrem de necesare. De serviciile policlincii sportive beneficiază mii de sportivi din şase judeţe.

Lucrările de modernizare realizate cu sprijinul CJ Dolj continuă la SCJU Craiova. Multe dintre secții au fost renovate, acum a intrat în reabilitare nodulul central, scările principale. În acest sens, Consiliul Județean Dolj a încheiat contractul de lucrări nr.61/22.07.2019 pentru lucrarea „Reparații curente casa scării principale”.

CJ a finalizat procedura de achiziție a mai multor aparate necesare pentru tratarea pacienților din mai multe secții, care sunt așteptate de medici de ani buni. Aici putem aminti achiziționarea unei truse de endoscopie digestivă pentru realizarea de gastroscopii și colonoscopii.

Clinica de Urologie a spitalului a fost vitregită în ultimii ani în ceea ce privește achiziția de aparatură medicală. Conducerea spitalului a făcut demersuri pentru dotarea cu aparate necesare desfășurării actului medica. Astfel, clinica urmează să primească un sistem de endourologie joasă și înaltă. Endourologia permite rezolvarea patologiei litiazice, tumorale și a altor boli urologice, fără a mai fi nevoie de incizii mari și deschiderea pacientului. În acest fel, evoluția postoperatorie și recuperarea sunt semnificativ îmbunătățite.

Laparoscop vechi de 15 ani, înlocuit cu unul de ultimă generație

 Medicii din Clinica Chirurgie III sunt nevoiți să lucreze cu un laparoscop vechi de 15 ani, uzat. Cu sprijinul CJ a fost achiziționat un turn chirurgie laparoscopică de ultimă generație, care va ajunge în perioada imediat următoare în spital. Succesul laparoscopiei ca metodă chirurgicală rezidă în faptul că medicul poate să vadă și să opereze în interiorul abdomenului pacientului prin intermediul a trei sau patru incizii mici, de doar 5-10 milimetri, prin care este introdus tot instrumentarul chirurgical. Chirurgia efectuată printr-o astfel de tehnică minim-invazivă este mai puțin traumatică, necesită o spitalizare mai redusă și permite o recuperare mai rapidă.

Totodată, pentru clinica de Gastroenterologie a fost achiziționată, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj, o trusă de endoscopie digestivă superioară și inferioară de ultimă generație.

Dotare cu aparate noi pentru pacienții arși

 Dotarea Clincii de Chiurgie Plastică cu aparatură performantă a fost posibilă cu sprijinul CJ Dolj. Astfel aparate vechi de 10 ani necesare pentru tratarea pacienților arși urmează să fie înlocuite. Acum medicii vor primi două aparate electrodermatom, necesare pentru realizarea trans­plantului de pie­le.

Clinica de Fizioterapie urmează să primească trei aparate de electroterapie. Electroterapia este o formă de terapie care constă în folosirea curentului electric pentru stimularea țesuturilor, cu scopul vindecării diferitelor afecțiuni sau al recuperării anumitor funcții pierdute ale organismului. Specialiștii consideră că electroterapia poate menține durerea sub control și contribuie la accelerarea procesului de vindecă

 O sursă importantă de finanțare pentru spitale este și Ministerul Sănătății (MS). Reprezentanții SCJU Craiova au reușit să atragă sprijinul MS pentru achiziția de aparatură extrem de importantă pentru multe clinici medicale.

 Achiziție aparatură de peste trei milioane de euro cu ajutorul Ministerul Sănătății

Cu ajutorul Ministerului Sănătății, SCJU Craiova a achiziționat aparatură medicală de peste 3 milioane de euro. Amintim aici, doar o parte din aparatura medicală ce va ajuta la creșterea calității serviciilor medicale oferite pacienților.

Astfel, pentru Unitatea de Transfuzie Sanguină a fost cumpărat aparat pentru dezghetarea și încălzirea plasmei precum și a pungilor de sânge.

 Hotă pentru prepararea citostaticelor, la Oncopediatrie

O achiziție extrem de importantă este cea a unei hote pentru prepararea citostaticelor necesară în compartimentul de Oncopediatrie.

O altă achiziție importantă este cea pentru dotarea centrului de hemodializă cu aparate de dializă și aparate de tratare a apei, dar și cum fotolii noi pentru pacienții care fac dializă. Clinica de Neonatologie primește aparate de ventilație, dar și echipament pentru screening auditiv. Pentru clinicile de Chirurgie I și II, dar și Clinica de Chirurgie plastică au fost cumpărate lămpi de operație noi, iar pentru ATI aparate noi de anestezie. Ecograful vechi de 15 ani din clinica de Nefrologie este înlocuit cu unul performat, extrem de util pentru asigurarea unui diagnostic corect.

Pentru prima dată după 10 ani sunt achiziționate echipamente de sterilizare

 Totodată, în proces de achiziție, cu ajutorul MS sunt și alte aparate precum cel de radiologie mobilă, dar și un ecograf necesar în UPU și unul în clinica de Reumatologie. Din anul 2008 nu au mai fost achiziționate echipamente de sterilizare la SJU Craiova. Acum este în licitație achiziționarea unei stații de sterilizare extrem de importantă pentru combaterea infecțiilor nosocomiale.

Pentru clinica de Chirurgie Buco-Maxilo-Facială se află în derulare o achiziție extrem de importantă. Clinica urmează să fie dotată cu aparatură care acum nu există și care odată ajunsă în spital va duce la abordarea unei noi patologii frecvent întâlnite în rândul populației, legate de articulația temporo-mandibulară. Totodată, clinica va fi dotată și alte aparate extrem de necesare pentru eficientizarea tratamentelor chirurgicale din cadrul traumatismelor și patologiei tumorale cervico-faciale.

În procedură de licitație sunt și mai multe mese de operație, electrocautere pentru clinicile de cardiologie, monitoare pentru nou-născuți, echipamente pentru laboratorul de anatomie patologică.

Procedură de achiziție în derulare pentru două aparate de  radiologie și un CT modern

Pentru îmbunătățirea calității serviciilor medicale de înaltă performanță, spitalul are în derulare și o procedură de achiziție, cu finanțare de la Ministerul Sănătății în vederea achiziționări a două aparate de  radiologie, cât și a unui CT modern, cu 128  sclice-uri ce va permite efectuarea unor tomografii de înaltă rezoluție, absolut necesare dezvoltării unui act medical de calitate.

Reprezentanții SCJU au reușit în ultimul an să rezolve unele dintre problemele grave sesizate de pacienți și aparținători, de mai mulți ani, cum sunt cele legate de gongile apărute în diverse locuri din spital, frigul din unele saloane în perioada sezonului rece, nemulțumirea legată de scăpările serviciului de pază sau problema contractului de hrană, a derulării programelor de screening sau de tromboliză, a angajărilor în secții cu deficit de personal.

 În spital nu mai există insecte. Spitalul are firmă care se ocupă de dezinsecție

O parte din problemele grave cu care se confruntă cea mai mare unitate medicală din Oltenia au fost rezolvate în ultimul an. Sunt cunoscute numeroasele sesizări venite din partea pacienților sau aparținătorilor cu privire la existența în spital a insectelor. Trebuie știut că până în urmă cu câteva luni deratizarea și dezinsecția spitalului era asigurată de un PFA, o persoană fizică autorizată, care nu reușea să acopere nevoile unui spital cu o asemenea capacitate – cea mai mare unitate medicală din Oltenia, spitalul cu cel mai mare număr de paturi la nivel național. Astfel, au fost făcute demersurile necesare, iar în acest moment dezinsecția la SCJU Craiova este asigurată de o firmă abilitată.

  • Spitalul este pregătit pentru sezonul rece. Instalația de căldură, reabilitată

Pe perioada iernii pacienții și cadrele medicale s-au plâns mereu de faptul că în anumite saloane este frig. Pentru a evita aceste situații și în acest an, conducerea spitalului a demarat o licitație care a fost adjudecată, care presupune achiziționarea de schimbătoare de căldură și echilibrarea instalației tehnice, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj.

  • Licitație cu doi participanți pentru serviciul de hrană

SJU Craiova a scos la licitație serviciul de furnizare a hranei, după ce contractul firmei a fost prelungit de mai multe două ori și nu mai suportă în mod legal reînnoire. La începutul anului 2018 a fost desfășurată procedură de negociere fără publicare, prealabilă unui anunț de participare. Negocierea a fost anulată, după care au fost deschise două licitații, care au avut același deznodământ, anulare din lipsă de licitanți. În acest moment, este în desfășurare o nouă procedură de licitație unde există doi ofertanți. 

  • Contracul cu firma de pază a fost reziliat pe motiv că nu au fost respectate clauzele contractuale. Se deschide o nouă licitație

 

În urma sesizării primite de-a lungul timpului de la mai mulți pacienți și aparținători cu privire la scăpările firmei care asigura paza spitalului a fost întrerupt contractul cu firma care asigura paza în unitatea medical, pe motiv că nu au fost respectate clauzele contractuale.

În acest moment, reprezentanții SJU Craiova fac demersuri pentru contractarea unei noi firme care să asigure serviciile de pază.

Măsuri au fost luate și pentru asigurarea funcționării non-stop a camerelor de supraveghere din spital. Multe dintre camerele de luat vederi nu era funcționale sau nu existau acolo unde se impunea. Din această cauză, de-alungul timpului au fost situații în care Poliția a dat mai multe amenzi spitalului pentru nerespectarea acestei obligații, pe care o care orice unitate medical. Conform planului de pază a fost demarată o procedură de achiziție, care a fost adjudecată. În acest moment, în spital,  sunt montate 32 de camere funcționale.

 

  • Măsuri pentru rezolvarea problemei deficitului de personal medical

În acest sens, în ultimul an au fost scoase la concurs trei posturi de medici pentru clinica de Cardiologie Intervențională, un post de anestezist, dar și mai multe posturi pentru asigurarea funcționării stației de oxigen.

În perioada următoare, urmează să fie scoase la concurs mai multe posturi pentru asistenți medicali, astfel încât SCJU Craiova să poată începe derularea programului de tratament intervenţional în infarctul miocardic acut cu supradenivelare de segment (STEMI). De asemenea, au fost scoase la concurs mai multe posturi pentru personal TESA unde există deficit de personal.

  • La SCJU Craiova se face tromboliză, după ani buni în care pacienții nu au putut beneficia de această procedură

 Pacienții care suferă un accident vascular cerebral ischemic (AVC) pot beneficia de tromboliză și la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Craiova. Problema aparatelor CT (computer tomograf) care nu funcționau a fost rezolvată, iar medicii dispun de aparatura și medicația necesară efectuării trombolizei. Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova derulează programul național de tromboliză, iar, în acest moment pacienții pot beneficia de un astfel de tratament. Secția de Neurologie a fost dotată în ultimele luni cu șase paturi noi dotate cu monitor, cu funcții speciale pentru urmărirea bolnavului. 

  • Caravana de screening a cancerului de col uterin a început testările în mediul rural

Unitatea mobilă pentru depistarea cancerului de col uterin trimisă de către Ministerul Sănătății la SCJU Craiova în 2018 merge săptămânal în satele și comunele doljene unde o echipă de medici ginecologi de la SCJU Craiova fac testări gratuite pentru prevenția și depistarea cancerului de col uterin. Cu ajutorul unității mobile se dorește depistarea la timp a cancerului de col uterin în rândul femeilor. În Secția de Obstetrică-Ginecologie a SJU Craiova ajung zilnic, în medie, trei femei cu cancer de col uterin în stadiu avansat. Unitățile mobile au fost achiziţionate pentru a creşte capacitatea tehnică a reţelei naţionale de screening în vederea îndeplinirii programului naţional de testare a cancerului.

Spitalul Județean de Urgență (SCJU) Craiova este centrul regional din Oltenia care derulează programul național de prevenție a cancerului de col uterin. Programul se adresează gratuit tuturor femeilor cu vârste între 25 și 64 de ani. 

În câteva cuvinte, așa arată ultimul an la SCJU Craiova. Echipa managerială a reușit să bifeze câteva realizări pe care le lăsăm la aprecierea pacienților.

Nu este însă suficient. Mizeria trebuie scoasă în continuare de sub preș, pentru a putea fi înlăturată. Suntem conștienți că mai sunt multe de făcut. Ne dorim ca pacienții și asociațiile de pacienți să știe că la SCJU Craiova găsesc mereu o ușă deschisă, că la orice problemă întâmpinată conducerea spitalului trebuie să fie prima sesizată.

Ne dorim să dezvoltăm mai multe programe de prevenție și educație medicală, să creștem accesul la serviciile medicale  și încrederea în unitățile medicale de stat, în care lucrează aceeași medici din sistemul privat.

SCJU Craiova își propune în perioada următoare să dezvolte acțiuni prin care să informeze și conștientizeze atât pacienții cât și medicii asupra drepturilor și obligațiilor pe care le au, dar și măsuri pentru crearea unui mediu propice desfășurării actului medical în condiții de profesionalism și de respect pentru pacienți.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Conferința Națională „Elitele și mecanismele puterii în spațiul românesc (secolele XV-XX)”, la UCV

Next Post

Unitatea mobilă de depistare a cancerului de col uterin, în satele din Oltenia Femeile beneficiază de consultații gratuite

Related Posts
Verified by MonsterInsights