Temele devin o povară pentru mulți elevi și familiile lor, un motiv de ceartă, plânsete și nervi. Cu ajutorul psihologului Suzana Pavlov, de la școala Terraveda, aflăm cum este bine să procedăm în momentul în care copilul nu vrea să își facă temele. Copiii trebuie crescuți să fie fericiți, trebuie înțeleși, făcuți să înțeleagă lumea și orice schimbare din viața lor.
ANA-MARIA PREDILĂ
ARTICOLUL FACE PARTE DIN GHIDUL ELEVULUI, PĂRINTELUI ȘI PROFESORULUI REALIZAT DE MEDIA10 ȘI ȘCOALA TERRAVEDA CRAIOVA
„Le-am făcut la şcoală”, „Nu ne-au dat teme astăzi”, „Nu prea contează la notă”, „Profesorul nu se uită niciodată pe teme oricum” sunt doar câteva exemple din pretextele inventate de cei mici pentru a scăpa de supliciul temelor. Pe e altă parte, cicăleala părinților duce la aversiune şi la ruşine, care nu ajută deloc în astfel de cazuri. De aceea, părinții, dar și cadrele didactice au nevoie de sfaturi utile care să-i ajute să-i motiveze pe cei mici să-și facă temele.
Renunţaţi la cicăleală
Cicăleala duce la aversiune şi la ruşine, care nu ajută deloc în astfel de cazuri. În loc să-i cicăliţi, încercaţi să-i abordaţi cu calm. Un mod în care v-aţi susţine copiii ar fi să le spuneţi: „Văd că eşti frustrat. Hai să găsim o modalitate de a te ajuta să-ţi reintri în normal cu temele/ pregătirea şcolară”.
Stimulați elevul
Psihologii recomandă oferirea recompensei, considerând-o un instrument puternic de întărire a unui comportament pozitiv. Poți folosi ca recompensa oferirea unor privilegii, de exemplu, dacă îşi rezolvă temele după programul stabilit, poate să decidă modul în care să petreacă o zi de weekend. De asemenea, puteți folosi aprecieri verbale : ,,Sunt mandră de tine!”; ,,Ești foarte priceput la compuneri!”.
Pentru a evita situația în care copilul cedează în fața presiunii temelor, el trebuie învățat să fie organizat și să-și prioritizeze temele. Psihologul spune că trebuie să învățăm să ne raportăm corect la copil, la cum preferă el să învețe, la cât de stimulat este să învețe. Important este ca părintele să discute deschis cu copilul, să afle cauzele pentru care refuză să facă teme, de ce nu îi place să le facă.
O metodă prin care se poate deschide apetitul copilului pentru învățat este ca el să fie dus în vizită la muzee, expoziți, teatru
Învățătorul este cel care trebuie să convingă elevul să facă temele, spune psihologul. Acasă părinții nu trebuie să preia rolul învățătorului și autoritatea lui suprapunând rolul parenal peste rolul de învățător.
„Nu este corect. Copilul nu o să se raporteze niciodată la părinte ca la învățător. Sunt copii care chiar spun :„Nu îmi spui tu mie ce să fac. Nu ești doamna”. Și se frustrează reciproc. Învățătorii trebuie să îi învețe pe copii responsabilizându-i cu privire la teme. Părinții trebuie doar să întărească această necesitate. O pot face prin replici precum : „Doamna mi-a spus că ai de făcut ceva. Ți-ai rezolvat? ”, nu să insiste să facă tema respectivă”, mai spune Suzana Pavlov, psiholog.
Încurajaţi efortul, nu perfecţiunea
Vorbiţi-le cu atenţie şi consideraţie copiilor în momentele dificile, aceştia tind să se intimideze atunci când nu înţeleg o disciplină. S-ar putea să se autosugestioneze cu fraze precum: „Nu pot face acest lucru”. Chiar dacă gândesc cu adevărat acest lucru, părinţii ar putea auzi comentarii de genul „Urăsc asta” sau „este o idioţenie”. Reamintiţi-le copiilor sau adolescenţilor voştri faptul că să-ţi dai interesul este mai bine decât să nu faci absolut nimic.
Nu dați pedepse
Dacă neîndeplinirea atribuţiilor în materie de şcoală a copiilor voştri se va solda cu pedepse sau alt gen de consecinţe, este posibil ca aceştia să aibă ulterior un comportament rebel. Dacă totuşi alegeţi să îi pedepsiţi, nu ţipaţi la ei. Cereţi-le copiilor voştri să vă ajute să îi motivaţi prin recompense şi nu prin pedepse.
Copiii nu trebuie să perceapă lecţiile ca pe o pedeapsă şi, sub nicio formă, ele nu trebuie folosite în ameninţări. Lecţiile sunt o responsabilitate a celui mic şi ele trebuie asimilate în acest fel. Părinţii trebuie să le explice că sunt o sarcină pe care o pot duce împreună la bun sfârşit dacă întâmpină dificultăţi pe parcurs. O metodă prin care elevul poate să fie responsabilizat în legătură cu studiul și școala este ca el să fie lăsat să își pregătească singur ghiozdanul.
„Copiii pot fi lăsați să uite acasă lucruri, să se responsabilizeze. Copilul dacă ajunge la școală fără cărți și caiete este treaba învățătorului să îi atragă atenția, iar copilul o va resimți ca pe o observație și o să fie atent să nu mai primească genul acela de observație. Dacă părintele este în permanență intermediar, copilul nu preia mesajul așa cum trebuie”, explică Suzana Palvlov.
Schimbaţi mediul în care îşi fac temele şi în care studiază
Decoraţi-le camera cu un poster care are un mesaj inspiraţional, le poate deschide apetitul pentru cunoaştere, sau îl puteţi muta în altă cameră ca să înveţe. Uneori, schimbările atrag după sine şi mai multe schimbări.