O nouă generație de viitori medici a trecut, astăzi, prin emoțiile primei zile de facultate. Printre emoții, și lacrimi de bucurie studenții, părinții lor și profesorii au spus prezent la deschiderea noului an universitar, la Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova. Bobocii și-au cunoscut colegii, iar studenții mai mari le-au prezentat universitatea și profesorii. 750 de tineri din toate colțurile lumii au făcut primul pas, în prima zi de facultate, la UMF Craiova. Îi așteaptă cel puțin șase ani de studiu.
AUTOR: ANA-MARIA PREDILĂ
1 octombrie. O nouă generație de tineri, care visează să ajungă medici, a pășit în sălile Universității de Medicină și Farmacie din Craiova. După o admitere grea, cei care au reușit să își îndeplinească visul de a intra la această facultate au simțit bucuria primei zile de studenție. Aula Magna a fost plină de studenți și profesori, gata pentru un nou început. Rectorul UMF, prof. univ. dr. Ion Rogoveanu, a fost cel care le-a urat bun venit studenților.
„Noul an universitar este primit cu emoție de către studenți și cadrele didactice și mai ales pentru părinții, care văd finalizată o etapă nouă din viața copiilor lor, cea a liceului și începerea unei noi etape, cea a facultății. Ne străduim încă din primele zile ale anului academic să fim aproape de studenți, să îi îndrumăm și să le facem cât mai ușoară această trecere de la liceu, la universitate”, a spus prof. univ. dr. Ion Rogoveanu, rectorul UMF Craiova.
Prof. univ. dr. Ion Rogoveanu, rectorul UMF Craiova
750 de studenți s-au bucurat de prima zi de student medicinist. Tineri din toate colțurile lumii au venit în Craiova să studieze medicina.
„Este o creștere de la an la an în ceea ce privește numărul studenților care vin din alte țări. La un moment dat, vom fi nevoiți să limităm această creștere pentru că suntem aproape de capacitatea maximă de școlarizare și trebuie să respectăm regulamentele universitare, dar ne bucurăm că este o adresabilitate în creștere la nivelul UMF Craiova. Aici vin studenți din toată Europa, Asia, America, din toată lumea”, a adăugat prof. univ. dr. Ion Rogoveanu
Baza materială a universităţii este la standarde europeane. Au fost făcute investiții în aparatură și materialele de care studenții au nevoie pentru a învăța în cele mai bune condiții.
„Ne străduim să avem un standard de calitate și de performanță, care să ne facă atractivi din punct de vedere al ofertei educaționale. Am avut o bază materială foarte bine amenajată pe care o întreținem an de an, în plus, au fost făcute investiții, în fiecare an, în infrastructură, spre folosul studenților. Investițiile se văd în amfiteatre, în sălile de curs, în laboratoarele de lucrări practice, în cele de cercetare. Au fost modernizate căminele și reamenajate, în totalitate unele spații de locuit și învățat. Totodată, a fost modernizată și cantina UMF, care acum lucrează la capacitate maximă”, explică rectorul UMF Craiova.
Ceea ce le rămâne studenților de făcut este să învețe constant. Acesta este și sfatul dat de prof. univ. dr. Ion Rogoveanu, la început de an universitar.
„Dacă își doresc cu adevărat să devină profesioniști, trebuie să învețe în fiecare zi, nu decât în sesiune, pentru că numai în felul acesta au șansa să parcurgă cu succes o astfel de facultate”, a transmis rectorul UMF Craiova.
„Biblioteca este extraordinar de dotată cu cărți în limba română, dar foarte multe și în limba engleză, franceză”
Bobocii au trăit emoțiile primei zile de facultate, iar studenții mai mari au fost bucuroși că și-au reîntâlnit colegii. Mona Drăgan este studentă anul V, la UMF Craiova și spune că dotările universității sunt extraordinare, iar viața de student medicinist este și mai frumoasă dacă te implici în asociațiile studențești. Își dorește să devină medic pediatru și studiază zilnic să își îndeplinească visul.
„Am avut ocazia de la început să ne implicăm în foarte multe proiecte de cercetare, în viața socială prin Societatea de Medicină și Societatea Chirurgicală pentru studenți. Avem ocazia să simțim că suntem medici înainte de a termina studiile. Suntem foarte apropiați de cadrele didactice. Dotările sunt excelente, nu folosim noi câte materiale avem la dispoziție. Biblioteca este extraordinar de dotată cu cărți în limba română, dar foarte multe și în limba engleză, franceză. Avem dotări și materiale care să satisfacă și studenții străini, ei nu se simt în nici un fel complexați. Există calculatoare de unde avem acces la reviste de specialitate, gratuit, în mod normal accesul la ele este foarte scump, dar universitatea ne oferă acces gratuit. Bobocilor le recomand să se implice, să se implice în societățile studențești, pentru că viața de student la medicină este stresantă în anumite momente, dar implicate în societatea studențească simți că faci o diferență, îți faci mulți prieteni. Eu sunt implicată în anul I în Societatea Chirurgicală și în acest fel mi-am cunoscut mai bine colegii, mi-am făcut prieteni”, spune Mona Drăgan, studentă.
Avantajul la UMF Craiova, spune Mona, este că încă din anul I studenții încep să aibă acces la ramurile chirurgicale.
„Ceea ce este diferit la facultatea noastră față de altele din țară și străinătate este că noi avem ocazia încă din anul I să intrăm în contact cu ramuri chirurgicale, în alte țări accesul este mult mai greu”, mai spune student.
Studenții craioveni au grijă să îi integreze și implice în proiectele lor și pe cei veniți din alte țări să studieze medicina în Bănie.
„În fiecare societate studențească avem și secție de engleză unde facem proiecte în engleză și ei sunt implicați. Toți studenții UMF vorbesc engleză și în acest fel comunicăm și colaborăm foarte bine cu colegii din veniți din alte țări”, explică Mona Drăgan, student anul V, UMF Craiova.