Pacienții cu AVC pot beneficia de tromboliză la SJU Craiova

Pacienții care suferă un accident vascular cerebral ischemic (AVC) pot beneficia de tromboliză și la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Craiova. Problema aparatelor CT (computer tomograf) care nu funcționau a fost rezolvată, iar medicii dispun de aparatura și medicația necesară efectuării trombolizei. Care este circuitul pacientului cu AVC? De ce depind șansele bolnavului?

AUTOR: ANA-MARIA PREDILĂ

Numărul pacienților care suferă un accident vascular cerebral este din ce în ce mai mare. În România aproape 65.000 de persoane suferă anul de accident vascular cerebral, mulţi dintre ei sunt tineri, persoane cu vârste între 20 şi 50 de ani.

Ce este tromboliza

Tromboliza este procedura medicală ce poate salva viața pacientului cu AVC, dacă acesta ajunge din timp la medic și spitalul derulează programul pentru tratamentul intervențional al pacienților cu accident vascular cerebral acut.

Tromboliza intravenoasă este o metodă terapeutică ce consta în injectarea unei substanței trombolitice, care se administrează intravenos și dizolva cheagul de sânge care blochează circulația, iar țesutul cerebral parțial ischemiat nu se mai necrozează, astfel încât deficitul neurologic se remite complet. Este foarte important de știut că tromboliza intravenoasă nu poate fi aplicată decât în primele 4,5 ore de la producerea atacului cerebral.

Începând cu anul 2015, 10 spitale din România au derulat programul pilot al acțiunilor prioritare pentru tratamentul intervențional al pacienților cu accident vascular cerebral acut. În acest an, un grup de lucru extins, format din reprezentanții comisiilor de specialitate neurologică și medicină de urgență din Ministerul Sănătății, au analizat rezultatele și au evaluat oportunitatea extinderii acțiunii prioritare în tratamentul accidentului intervenţional al pacienţilor cu accident vascular cerebral acut la nivelul întregii țări. 

În prima lună a anului 2019,  s-a încheiat evaluarea a 38 de spitale județene din întreaga țară în vederea extinderii listei spitalelor care vor putea derula programul acțiunii prioritare în tratamentul intervenţional al pacienţilor cu accident vascular cerebral acut.

Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova derulează programul național de tromboliză, iar, în acest moment pacienții pot beneficia de un astfel de tratament. 

Care este circuitul bolnavului cu AVC

Primul criteriu pentru a putea beneficia de tromboliză este ca pacientul să se prezintă în Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) în maximul patru ore și jumătate de la debutul simptomelor.  

„În momentul în care pacientul se prezintă în UPU este preluat de medicul urgentist, în maximum 15 minute de face o anamneză, se recoltează analizele minim necesare în conformitate cu ghidul de îngrijire al pacientului cu AVC, elaborat de către Ministerul Sănătății. Tot în acest interval de timp medicul urgentist are obligativitatea de a anunța medicul neurolog și medicul radiolog, care trebuie să evalueze pacientul tot în acele 15 minute, iar în 20 de minute de la sosirea în UPU pacientul este liber să se afle la tomograf. După ce a fost efectuată tomografia medicul neurolog și radiolog decid dacă pacientul este eligibil pentru efectuarea trombolizei intramusculare. Dacă totul este în regulă, se face tromboliza. Pacientul va staționa în UPU timp de o oră cât este administrată tromboliza, după care este internat fie pe secție de Neurologie, fie la ATI, în funcție de starea fiecăruia”, explică dr. Valentin Dincă, medic primar UPU, în cadrul SJU Craiova. 

Cei mai mulți pacienți sunt internați în secția de Neurologie. Aici sunt urmăriți în permanență de un medic specialist. Secția de Neurologie are două paturi destinate pacienților cu AVC. Dr. Dorina Iovănescu, sefa secție de Neurologie a SJU Craiova subliniază, însă, faptul că este important ca pacientul să ajungă la timp la medic și să îndeplinească toate condițiile pentru administrarea trombolizei. Medicul neurolog are obligația să coboare în UPU de îndată ce a a fost anunțat de colegii din urgență.

„Tromboliza este procedură medicamentoasă care se adresează pacienților cu AVC ischemic.  Medicul neurolog intervine de îndată ce sosește pacientul în UPU, acolo consultă pacientul, recomandă CT, participă la efectuarea tomografului și stabilește împreună cu medicul radiolog ce este de făcut. După ce se decide că pacientul este eligibil efectuării trombolizei, aceasta se desfășoară în UPU, după care pacientul care o stare generală bună este transferat în secția de Neurologie. Aici este urmărit permanent de medicul de salon sau medicul de gardă, în funcție de intervalul orara în care sosește. Se urmăresc parametrii funcțiilor vitale, starea de cunoștință și starea neurologică a bolnavului”, explică dr. Dorina Iovănescu. 

Secția de Neurologie are acum și șase paturi noi dotate cu monitor, cu funcții speciale pentru urmărirea bolnavului. 

Pacienții se află într-o stare critică sunt internați după efectuarea trombolizei, în secția ATI de la etajul patru al spitalului. 

„După ce pacientului i-a fost administrată tromboliza, în cazul în care are disfuncție sau insuficiente incompatibile cu viața este adus la ATI. În momentul în care pacientul ajunge în Terapia Intensivă este preluat de medicul de gardă și se instituie toate manevrele și toată medicația pacientului critic, corespunzătoare afectării funcției vitale. Rămâne în ATI atât tip cât funcțiile vitale îi pun în pericol viața”, explică prof.univ.dr. Daniela Cernea, medic primar ATI. 

De cele mai multe ori, astfel de pacienți rămân o perioadă scurtă de timp în ATI, până la stabilizarea funcțiilor vitale, apoi merg în secție. Prof.univ.dr. Daniela Cernea spune că spitalul are acest moment toată medicația și aparatura necesară bolnavului critic. 

„Avem la dispoziție tot ce ne trebuie pentru bolnavul critic. Avem posibilitatea monitorizării, avem un aparat pentru monitorizarea funcției cardiace, avem defibrilator, EKG, toate sunt puse în jurul patului pacientului și îi putem asigura tot ce este necesar pentru supraviețuire.  Nu se pune problema pierderii unui bolnav decât atunci când resursele organismului său sunt epuizate”, conchide medicul ATI.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Aleargă pentru comunitate la Semimaratonul Craiovei

Next Post

Dentaline, echipa de medici care redă zâmbete

Related Posts
Verified by MonsterInsights