Încrederea de sine este importantă pentru copii, dar și pentru adulți. Lipsa acesteia poate duce la atacuri de panică anxietate şi chiar depresie. Lipsa încrederii în sine se manifestă în diferite feluri. Știi copilul din ultima bancă care nu prea vorbește, iar în pauze cu greu merge pe hol? Sau copilul care îi sâcâie mereu pe colegi? Sunt copii care reacționează așa tocmai pentru că nu au încredere, în primul rând, în ei și forțele lor. Cum poate un părinte să stimuleze încredere în sine a copilului său?
ARTICOLUL FACE PARTE DIN GHIDUL ELEVULUI, PĂRINTELUI ȘI PROFESORULUI REALIZAT DE MEDIA10 ȘI ȘCOALA TERRAVEDA CRAIOVA
AUTOR: MARIA ȘTEFAN
Pentru a combate încrederea de sine scăzută copilul trebuie să înveţe să aibă curajul să cunoască lucruri noi şi să poată învăţa din greşeli.
Copiii cu stimă de sine scăzută tind să nu încerce lucruri noi şi să aibă o părere proastă despre ei, şi îşi repetă că nu pot face anumite lucruri: „Sunt prost”, „Nu voi învăţa să fac acest lucru” sau „Care este scopul?” Ei pot renunţa uşor sau pot aştepta mereu ca altcineva să le preia responsabilităţile şi să le îndeplinească crezând că oricum ei nu le fac bine.
Pentru a evita ca micuțul tău să devină un adult trist şi cu stimă de sine scăzută trebuie să folosești o serie de principii care să îl ajute pe copil să devină un adult fericit, încrezător.
Ce poți face concret?
Încredinţează-i sarcini potrivite pentru vârsta lui
Roagă-ţi copilul să facă diferite sarcini prin casă de care ştii că este capabil să le facă apoi felicită-l. Acest aspect îi dă copilului sentimentul că este capabil. Sarcina nu trebuie să fie nici prea simplă nici prea dificilă pentru el. Îl poţi ruga să spele vasele sau să pună masa, de exemplu. Dacă este puţin mai mare, îl poţi trimite să facă câteva cumpărături, astfel poate gestiona şi banii.
Această metodă, îl ajută pe copil să se simtă util şi capabil să facă anumite sarcini pe care a văzut că le faci şi tu ca părinte și ajută să își demonstrez că și el se poate descurca.
Lăsaţi copiii să ia parte la deciziile din familie
Nu luaţi toate decizile în locul copilului. Lăsaţi-l să se gândească la avantajele şi dezavantajele unei anumite situaţii şi să ia singuri anumite decizii. Astfel, copilul va creşte mai responsabil. Includerea în discuţiile din familie îi dau o anumită încredere în sine şi îl fac să se simtă important şi apt în a lua parte la nişte decizii importante.
Trebuie să știe că o greșeală nu este un capăt de lume dacă înveți din ea
Atunci când cel mic încearcă lucruri noi şi nu îi ies din prima, atunci el trebuie încurajat. La fel şi când fac anumite greşeli. Copilul nu trebuie certat, ci trebuie să îi explici ce a greşit. El trebuie să conştientizeze că poate învăţa din greşeli şi nu trebuie să se demoralizeze.
Comunică cu copilul
Este posibil să aibă probleme la şcoală, cu prietenii sau colegii, ceea ce îi poate afecta stima de sine. El trebuie încurajat să vorbească fără nici o teamă. Părintele și cadrele didactice trebuie să îi explice că nu este normal să fie prada răutăților celor din jurul său. Ca părinte trebuie să fii calm, şi să nu îţi descarci nervii pe ceilalţi părinţi sau pe profesori, c să contribui la găsirea unor soluții.
Fii un model pentru copilul tău
Dacă tu ca părinte ai o stimă de sine scăzută şi nu stai bine la capitolul încrederea cu greu o să poţi să-ţi creşti copilul în sens invers. Copilul este oglinda părintelui, deci trebuie să-i dai un exemplu pozitiv.