Cea mai nouă metodă de screening al cancerului mamar, la Prima Clinic

În Dolj, aproape 3.000 de femei suferă de cancer mamar. Cancerul mamar aduce anual pe patul de spital aproape 9.000 de românce. Peste 3.200 pierd lupta cu boala. Cancerul de sân este cel mai frecvent cancer la femei și a doua cauză a deceselor provocate de cancer în rândul femeilor, după cancerul de plămân. Cum poți să depistezi precoce cancerul mamar și să fii tot timpul în controlul sănătății tale? Există nenumărate metode (să faci periodic ecografie mamară și/sau mamografie), însă, una dintre cele mai noi metode este TESTUL HALO PAPANICOLAU. Puteți beneficia de această investigație modernă în cadrul clinicii Prima Clinic. 

AUTOR: ANA-MARIA PREDILĂ

În fiecare an, numărul pacientelor diagnosticate cu cancer mamar crește cu 10-15% la nivel mondial. Problema este că în România pacientele descoperă boala târziu, atunci când șansele de supraviețuire scad și costurile din sistem cresc. Investigațiile de prevenție pot face diferența între viață și moarte.

Screeningul este metodă de investigație care ajută la  depistarea prezenței cancerului de sân înainte de apariția simptomatologiei. Depistarea precoce a cancerului înainte că acesta să fie într-un stadiu avansat are o valoare incontestabilă, eficientă tratamentului fiind mult mai ridicată în stadiile precoce.

Ce este Testul Pap HALO

Testul Pap HALO pentru sân reprezintă o metodă simplă, rapidă și nedureroasă de evaluare de rutină a sănătății sânilor. Acesta are același rol în depistarea cancerului la sân precum Testul Papanicolau pentru cancerul de col uterin.

Marele avantaj al acestei investigații constă în faptul că poate detecta cancerul de san cu 10 ani înaintea mamografiei. Trebuie să reținem că prezența celulelor atipice nu semnifică confirmarea diagnosticului de cancer de sân.

Rezultatul examenului citologic indică dacă pacienta prezintă un risc crescut sau scăzut de a dezvoltă cancer mamar de-a lungul vieții.

Cât durează procedura și cine o poate efectua?

Procedura de recoltare poate fi realizată de un asistent medical și întreg procesul de recoltare durează aproximativ cinci minute. Lichidul aspirat se transferă pe lama sau direct în flaconul ThinPrep (de citologie lichidă) și este trimis către analiză la anatomopatolog.

Această investigație este recomandată anual tuturor femeilor cu vârstă între 25-55 de ani. Concret, acest test are exact același rol în depistarea cancerului la san precum Testul Papanicolau pentru cancerul de col uterin, însă nu trebuie să neglijăm rolul ecografiilor și al mamografiilor de sân.

De ce sa faci testul Pap HALO?

 

Pentru că este:

 prima și unica metodă complet automatizată de screening al cancerului mamar;
 non-invaziv;
 nedureros;
 prelevarea este rapidă;
se adresează femeilor asimptomatice.

 

De câte ori trebuie făcut testul?

Anual sau la recomandarea medicului.

 

Cui îi este contraindicat

Femeilor tinere, cu vârsta de până în 25 de ani.
• Mamelor care alăptează.
• Femeilor cu implanturi mamare.

Nu trebuie neglijat rolul autoexaminarii sânilor, al ecografiilor bilaterale, care trebuie făcute anual, mai ales după vârsta de 25 de ani, precum și rolul esențial în depistarea cancerului mamar care îi revine mamografiei. Mamografia se efectuează numai după vârsta de 40 de ani.

Unde pot beneficia de testul Papanicolau pentru san (HALO-Breast PAP)
Investigația poate fi efectuată la sediul PRIMACLINIC în stradă Carol 1, nr.11, corp B, parter, după o programare la numărul de telefon 0351-915 sau 0351-184.825 și după o consulatație cu unul din medicii specializați.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Ce alimente nu trebuie să mâncăm seara

Next Post

Prof. dr. Maria Puiu: „Comunicarea medic-pacient este foarte importantă”

Related Posts
Verified by MonsterInsights