Cum ne ferim de răceală și gripă

Toamna vine la pachet și cu viroze (răceli), dar și primele cazuri de gripă. Cei mai vulnerabili sunt copiii. Răceala şi gripa pot să apară oricând, iar simptomele neplăcute precum nas înfundat, tuse, febră, dureri în gȃt, dureri de cap şi de oase ajung să ne țină uneori în pat.  Ce măsuri de prevenție trebuie să luăm?

AUTOR: ANA-MARIA PREDILĂ

Este foarte important de ştiut faptul că în cazul unui sistem imunitar puternic gripa se poate manifesta ca o simplă răceală, iar în cazul imunităṭii scăzute o banală răceală se poate manifesta la fel de violent precum gripa. Imunitatea crescută este un adevărat „scut“ care ne păzește de viruși, mai ales în sezonul rece. Cea mai eficientă în faţa infecţiilor pentru persoanele care ştiu că suferă de boli cronice rămâne vaccinarea anuală.

Diferența dintre răceală și gripă

Viroza respiratorie (răceala) este o boală comună, care poate fi cauzată de peste 200 tipuri de viruşi şi cu care se confruntă majoritatea oamenilor, mai ales în perioada sezonului rece. Răcelile implică de cele mai multe ori congestie nazală, strănut şi scurgeri ale nasului. În funcţie de virusul care provoacă simptomele, pot apărea: dureri de gât, dureri de cap, respiraţie dificilă, tuse, dureri musculare, uneori febră.

Simptomele debutează la aproximativ 2 zile de la infectarea cu virusul şi se vindecă în decurs de 2-14 zile, în funcţie de gavitate. Virusurile care provoacă răceala se pot transmite fie prin contact direct, fie prin aerosoli, declanşând în organism o reacţie a sistemului nostru imunitar, al cărei rezultat sunt anticorpii specifici.

Gripa este o afecţiune virală în care incubaţia este relativ scurtă, în medie de două zile. Aceasta debutează brusc cu febră ridicată (peste 39 grade celsius de regulă). Ea este însoţită de frisoane, dureri musculare generalizate, cefalee intensă, dureri oculare, somnolenţă. Tusea este, de cele mai multe ori, uscată şi epuizantă şi poate să persiste şi câteva săptămâni in timp ce restul simptomelor au dispărut.

Gripa este o afecţiune virală deosebit de contagioasă, care se transformă în epidemie, în general pe durata lunilor de iarnă. Este produsă de virusul gripal şi se transmite pe cale aeriană, de la omul bolnav, direct prin tuse sau strănut sau indirect, prin obiectele contaminate.

Cum putem preveni răceala și gripa

Putem preveni răceala și gripa, având un stil de viață sănătos. Imunitatea organismului poate fi crescută printr-un aport suplimentar de vitamina C şi zinc. Avantajul vitaminei C pe care o putem găsi în fructe şi legume, dar şi în suplimentele alimentare este acela că nu este toxică şi, ingerată în orice cantitate, surplusul care nu e necesar este eliminat de organism. Renunţarea la fumat şi la consumul de alcool sunt alte metode pentru a ne creşte imunitatea. Mişcarea în aer liber, controlul greutăţii, alimentaţia sănătoasă reduc riscurile de a contracta inclusiv viruşi.

Răceala obișnuită poate fi prevenită prin evitarea contactului direct cu persoana suferindă, prin evitarea spațiilor aglomerate, spălarea mâinilor după contactul cu o persoană infectată.

Lămâia este unul dintre cei mai buni aliați împotriva răcelii și a gripei

Fie că o consumați în ceaiuri sau că o beți sub formă de limonadă, aceasta ameliorează rapid simptomele răcelii. Bogată în vitamina C, lămâia întărește sistemul imunitar și ajută organismul să lupte cu boala.

Apa de mare elimină secrețiile și ajută respirația

Dacă apar simptome de nas înfundat acestea pot fi combătute fără dependenţă prin utilizarea unui spray cu apă de mare, metodă eficientă inclusiv în cazul femeilor gravide şi a copiilor care nu ştiu să-şi sufle nasul. Apa de mare păstrează mucoasa nazală hidratată şi, prin cantitate, antrenează eliminarea secreţiilor şi ajută respiraţia.

Atenție la normele de igienă și protecție!

Nerespectarea regulilor de igienă duce şi ea la răspândirea virusurilor. Dacă o persoană strănută, tuşeşte, nu utilizează bastiste de unică folosinţă, poate răspândi foarte uşor virusul, iar dacă ne aflăm în preajma acesteia există pentru noi un risc crescut de îmbolnăvire. Evitarea zonelor aglomerate este o altă metodă de a ne proteja de viroze.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Massa Tincidunt Vel

Next Post

Ce alimente nu trebuie să mâncăm seara

Related Posts
Verified by MonsterInsights