Prof. Univ. Dr. Silviu Sofronie este Consulul Onorific al Republicii Moldova la Timișoara și profesor la Universitatea de Vest Vasile Goldiș. Prof. Silviu Sofronie este ca o carte deschisă. Când începe să vorbească te fascinează. Este modest și nu vrea să spun prea multe despre realizările sale.
Are un accent frumos de basarabean și o experiență de viață și profesională care vorbește despre putere, profesionalism, dedicare. Este professor Honoris Causa la Universitatea EUROPEUM din Elveția, Membru de Onoare al Academiei de Chirurgie estetică din Germania, Membru Onorific al Academiei de Științe din Elveția.
A lucrat ca medic militar în Rusia, Kazahstan, Afganistan, iar din 2008 s-a repatriat la Arad, ulterior în Timișoara.
AUTOR: ANA-MARIA PREDILĂ
L-am întâlnit pe prof. univ. dr. Silviu Sofronie, la conferința regională de cancer bronhopulmonar, organizată de conf.univ. dr Alin Demetrian, dr. Meme Eustațiu și compania Houston NPA. Este atent la fiecare prezentare.
VIDEO
Cancerul pulmonar ucide tot mai mulți români. Boala afectează și tinerii care au până în 30 de ani. Diagnosticul rapid și accesul la tratamentul potrivit le-ar putea mări bolnavilor șansele de supraviețuire de la 11% la 55%. Acest tip de cancer este recunoscut ca una dintre cele mai agresive forme, cu o evoluţie foarte rapidă, rata de supravieţuire la cinci ani fiind de numai 15%. Peste 75% dintre pacienți se prezintă la medic în stadiu inoperabil, șansele de supraviețuire fiind astfel foarte mici.
În acest context, prof. univ. dr. Silviu Sofronie spune că astfel de întâlniri profesionale pentru medici de diverse specialități, farmaciști, asistenți medicali sunt extrem de importante.
„Procesul de tratament care urmează după diagnosticul de cancer bronhopulmonar este destul de complex și complicat, iar aceste reuniuni ale medicilor de diferite specialități, în cadrul unor conferințe precum conferința regională de cancer bronhopulmonar au o importanță majoră”.
Prof. univ. dr. Silviu Sofronie are experiență de trei ani Moscova unde s-a ocupat de studiul științific în chirurgie toracică. Cum apreciază ce se întâmplă, în Oltenia, pe partea de chirurgie toracică?
„În ultimii ani, chirurgia toracică a avut o dezvoltare frumoasă, iar echipele de chirurgi toracici din Craiova și Severin au acumulat experiență, s-au pregătit în continuu, au mers și au învățăt și în alte țări, au adus în Oltenia tot ce este mai bun”.
În acest moment, prof. univ. dr. Silviu Sofronie își desfășoară activitatea în Arad.
„Activez în Arad, în aceea regiune a țării nu este cu nimic mai presus sau mai prejos, sunt unele probleme de asigurare a aparaturii pentru stabilirea diagnosticul și asigurarea medicamentelor de ultimă oră care sunt destul de costisitoare”.
Îl întrebăm pe prof. univ. dr. Silviu Sofronie ce crede că lipsește cel mai mult sistemului medical românesc și ce am prelua prelua bun din alte sistem de sănătate, în care a lucrat și ne spune că își dorește foarte mult să se facă prevenție, și în România.
„Sper să trecem la vectorul prevenție, în sistemul medical românesc. Când pilonul de bază o să fie prevenția, modul de a acționa se va schimba total, atât administrativ, cât și medical”.
Pe lângă prevenție, ceea ce poate ajuta la îmbunătățirea relației medic-pacient, creșterea rezultatelor și evitarea unui număr mare de cazuri de malpraxis este comunicarea eficientă.