Cancerul buzelor şi cavităţii bucale reprezintă în România o problemă importantă de sănătate publică, cu o incidenţă şi mortalitate crescută. Medicii specialiști în Chirurgie Orală și Maxilo-Facială, din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slatina, oferă consultații gratuite, în perioada 16-20 septembrie 2019, cu ocazia săptămânii de prevenție a cancerului oral.
AUTOR: ANA-MARIA PREDILĂ
România se află pe locul nouă în Europa în ceea ce priveşte numărul de cazuri noi de cancere ale buzelor şi cavităţii bucale şi pe locul 7 dacă se ţine cont de ratele de incidenţă şi mortalitate prin aceste afecţiuni, după Ungaria, Portugalia, Slovacia, Belgia, Belarus şi Ucraina, conform datelor furnizate de Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului în 2017.
Consultații gratuite, în Policlinica SJU Slatina
Cancerul oral este încadrat în categoria cancerului capului şi al gâtului şi se poate dezvolta în orice zonă a cavităţii orale sau oro-maxilo-faciale.
Depistarea la timp a cancerului oral crește rată de supraviețuire cu 80-90%. În perioada 16-20 Septembrie 2019, în cadrul Spitalului Județean de Urgență Slatina, între orele 08:00 – 13:00 se vor oferi consultații gratuite de specialitate în Chirurgie Orală și Maxilo-Facială, fără bilet de trimitere.”, spune dr. George Craioveanu, medic la SJU Slatina, pe pagina sa de Facebook.
Toți cei care doresc să beneficieze de consultații sunt așteptați la cabinetul nr. 36, din policlinică spitalului.
Accesul se face pe baza de programare la numărul de telefon: 0788235550.
„Un simplu control îți poate salva viață”
Cancerul oral este încadrat în categoria cancerului capului şi al gâtului şi se poate dezvolta în orice zonă a cavităţii orale sau oro-maxilo-faciale. Majoritatea cazurilor de cancer oral sunt caracterizate prin dezvoltarea de celule scuamoase, plate, care acoperă suprafeţele limbii, obrajilor şi ale buzelor.
Potrivit statisticilor, numărul cazurilor de cancer oral creşte de la an la an. Specialiştii spun că unul dintre motive este că, în ultimele decenii, numărul fumătorilor a atins cote alarmante.
Cei mai predispuşi la acest tip de cancer sunt bărbaţii tineri, cu vârste de până în 50 de ani, iar explicaţia pentru acest lucru este aceea că tot mai mulţi bărbaţi sunt purtători ai tulpinilor cancerigene ale virusului Papilloma uman (HPV).
Cum se depistează
De cele mai multe ori, doctorii şi medicii dentişti depistează cancerul oral în timpul controalelor de rutină. Dacă observă semne ale unei probleme se vor uita atent atât în gură, cât şi în gât, uneori folosind o unealtă luminoasă. Dacă ceva li se pare suspicios, un test numit biopsie îi va ajuta să confirme prezenţa cancerului, aceasta fiind una dintre cele mai sigure modalităţi de a descoperi prezenţa cancerului. Astfel, doctorul va îndepărta o mică bucată din ţesut pentru a fi trimis în laborator pentru testare.
Simptomele cele mai des întâlnite sunt:
Simptomele cel mai des întâlnite în cancerele orale sunt: pete de culoare roşie intense, netede, pete albe sau pete mixte de culoare albă şi roşie, sângerare la nivelul cavităţii bucale, dificultate sau dureri la înghiţire, prezenţa unei leziuni sau inflamaţii localizate pe buză sau în gură care nu se vindecă, dureri ale dinţilor.
Prevenție
Pentru a preveni apariţia şi dezvoltarea cancerului oral, renunţarea la fumat şi consumul moderat de alcool joacă un rol esențial. De asemenea, se recomandă un comportament sexual responsabil, protejat, pentru a preveni infecţia cu HPV.