Cum pregătim copilul pentru clasa I

sursă foto: cosimo.ro

Prima zi de școală este un moment unic în viața tuturor. Primii colegi, prima învățătoare, primul abecedar. În prima zi de școală copilul este marcat de o avalanșă de emoții, temeri. Este important să simtă că este susținut și ajutat să înțeleagă noua etapă a vieții, noile responsabilități, dar și bucurii. 

AUTOR: ANA-MARIA PREDILĂ

Este important că părinții să își pregătească copiii pentru prima zi de școală. Acest lucru Îi va ajută să aibă mai multă încredere în ei și să fie entuziasmați de schimbările care vor avea loc în viața lor.

Începerea şcolii este un mare pas în maturizarea copilului și preluarea în programul zilnic a unor  responsabilităţi. Odată cu preluarea rolului de elev, el trebuie să răspundă anumitor cerinţe: trebuie să se conformeze unui program strict, să respecte reguli mai severe, care nu îi mai permit să se mişte şi să se joace în voie. Activitatea principală devine învăţarea unor deprinderi şi însuşirea de noi cunoştinţe.

Copilul nu trebuie amenințat cu școala: „lasă că o să vezi tu la școală”

Copilul nu trebuie să perceapă școala ca pe o pedeapsă: „lasă că o să vezi tu când te duci la școală”. În România, copilul este atenţionat din timp că odată cu începerea şcolii joaca s-a terminat, că aşteptările sunt mult mai mari şi nu se negociază. Este recomandat că părinții și bunicii, să-l încurajeze pe copil și să prezinte aspectele pozitive ale mersului la școală, fără a pune presiune, prin tot felul de amenințări precum: „vei avea de învățat”, „trebuie să înveți bine”, „să iei premiu”, etc. 

Copilul trebuie să știe că dincolo de a învăța lucruri interesante, la școală își va face noi prieteni, va învață lucruri noi, va desena și practică un sport și va putea merge împreună cu colegii lui în excursii și tabere.

Informează copilul despre schimbările care o să apară în programul lui

Copiii au nevoie să ştie la ce să se aştepte din momentul în care merg la şcoală. Copilul trebuie să fie informat și conștientizate cu privire la noul program, structura orelor, clasa și școala la care merge, notele pe care o să le primească și rolul lor. Părintele trebuie să îi amintească mereu copilului că are încredere în el și că se va descurca foarte bine.

Trebuie implicat în activitățile de pregătire pentru școală

Pentru că impactul emoțional al schimbărilor să fie cât mai redus, copilul trebuie implicat în toate activitățile care presupun pregătirea pentru școală: achiziționarea rechizitelor, a hainelor pentru școală, vizitarea în prealabil a școlii și dacă este posibil, cunoașterea sălii de clasa și a învățătoarei.

dă-i timp să se adapteze noului mediu 

Este foarte important să fii răbdător şi să îi răspunzi copilului la la toate întrebările. Este posibil ca micuţul să fie mai irascibil sau mai supărat în această perioadă, până se acomodează cu şcoala. Este foarte important să îi dai timp să se adapteze noului mediu.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Transplant de organe – România și Republica Moldova vor colabora

Next Post

Un an de 10. Astăzi este ziua Media10. Vă mulțumim!

Related Posts
Verified by MonsterInsights