Educația schimbă vieți! Elevii Liceul „Voltaire” din Craiova derulează o campanie de informare și conștientizare a rolului educației și al practicării unei profesii, pentru dezvoltarea personală și pentru dezvoltarea unei comunități durabile. Elevii liceului francez din Craiova sunt încurajați să fie creativi, să se implice în proiecte cu impact social. Orele petrecute alături de profesori îmbină teoria din manuale cu atelierele de creație, implicarea în activități în care elevii sunt liberi să se exprime și să se pregătească pentru ceea ce îi așteaptă dincolo de porțile liceului. Încă din momentul înființării sub egida Universității din Craiova, în anul 2015, Liceul „Voltaire” și-a propus să devină o unitate de învățământ preuniversitar de elită, motiv pentru care toate activitățile s-au derulat în spiritul unui învățământ deschis, flexibil, capabil să se adapteze la nou și să răspundă cerințelor societății.
AUTOR: ANA-MARIA PREDILĂ
Elevii vor concepe și derula această campanie, pornind de la povestea de succes a lui Radu Szekely
O echipă formată din 24 de elevi și două cadre didactice vor concepe și derula această campanie din în cadrul Concursului național pentru liceeni EUROSCOLA, ediția a XII-a (2019-2020), organizat de Biroul de Legătură al Parlamentului European în România (BLPE), în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale (MEN). Titlul generic al acestei ediții este „Educația schimbă vieți”. Elevii vor concepe și derula această campanie, pornind de la povestea de succes a lui Radu Szekely, cunoscut pentru activitatea sa de consilier în Ministerul Educației Naționale, de expert în educație la Comisia Europeană și, nu în ultimul rând, de fondator al Școlii finlandeze din Sibiu.
Vor avea loc ateliere, expoziții, sesiuni de informare
Numele proiectului de campanie demarat de echipa Liceului „Voltaire” este SUS (STEPPING UP SKILLS), iar el este justificat de faptul că elevii au căutat să identifice, din rândul competențelor – cheie recomandate de Consiliul Uniunii Europene, pe cele care au determinat parcursul existențial al personalității alese, competențe care, de altfel, ar trebuie să stea la baza formării oricărui individ.
„Concret, echipa Liceului „„Voltaire” derulează o serie de activități specifice menite să promoveze importanța rolului educației și al formării profesionale în asigurarea prosperității societății. În acest sens, vor fi încheiate parteneriate de colaborare cu instituții și organizații care vor permite desfășurarea unor ateliere, expoziții, sesiuni de informare sau simulări de ședințe ale Parlamentului European”, spune Adina Mitrică, unul dintre cei doi profesori coordonatori ai proiectului.
Campania se va concretiza în distribuirea de materiale informative, manifestări artistice cu ocazia începerii anului școlar și a Zilei Mondiale Mondiale a Educației, într-un turneu de promovare, în acțiuni precum Bike adventure, Picnic #SUS, treasure Hunt, în conceperea unui afiș destinat poveștii de succes a lui Radu Szekely, dar și într-o conferință la care vor fi invitați membri ai comunității locale și naționale.
Elevii craioveni au început deja să lucreze pentru realizarea obiectivelor campaniei. Numele proiectului și toate activitățile promovează ideea de evoluție prin educație.
Liceul „Voltaire” pune accentul pe dimensiunea practică a învățării
Înființat în urmă cu patru ani, Liceul Voltaire sau liceul francez, așa cum i se mai spune, pune accentul se pune pe dimensiunea practică a învățării, pe atingerea performanței în timpul programului de tip ”școală după școală” și, nu în ultimul rând, pe abilitățile de comunicare într-o limbă de circulație internațională, alta decât cea engleză, cunoscută deja de majoritatea elevilor. Elementul de diferențiere îl constituie, în acest caz, valorificarea talentului și a abilităților de care dispune fiecare elev în parte, iar această strategie conduce, inevitabil, la sporirea motivației în învățare.
Liceul francez a încheiat numeroase acorduri de colaborare cu instituții culturale, la nivel local, național sau internațional. Printre partenerii locali se numără: Universitatea din Craiova, Casa de Cultură ”Traian Demetrescu”, Teatrul Național ”Marin Sorescu”, Teatrul pentru Copiii și Tineret ”Colibri” etc.
80% dintre cadrele didactice ale acestei unități de învățământ sunt titulare, fapt ce asigură continuitatea la catedră, astfel încât elevii să nu fie puși în situația de a se adapta, an de an, unor maniere diferite de predare și de evaluare.