Reacția conducerii SJU Craiova cu privire la situația aparatelor CT și a posibilității de a se face tromboliză

Reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova au transmis un comunicat de presă prin care doresc să lămurească opinia publică cu privire la mai multe aspecte ce țin de două subiecte de interes pentru pacienți și care au fost prezentate de presă în ultimele zile: situația celor trei aparate computer tomograf (CT), care în acest moment nu funcționează și a posibilității de a se face tromboliză în această unitate medicală.

Autor: ANA-MARIA PREDILĂ

 

 

Conducerea SCJU Craiova își exprimă punctul de vedere cu privire la nemulțumirea pacienților legate lipsa aparatelor CT funcționale. Redăm comunicatul de presă integral:

Considerăm necesară transparentizarea oricărei decizii, a demersurilor făcute pentru rezolvarea problemelor apărute. Pacienții au dreptul să fie informați și lămuriți cu privire la situații ce îi pot afecta. Vă asigurăm este urgentată rezolvarea celor două probleme, care acum sunt în atenția publică, dar și a altor situații neplăcute de care pacienții se lovesc. Prin urmare, trebuie știut că în ceea ce privește situația celor trei CT-uri, în anul 2018 din cele trei aparate CT deținute de către Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, două nu aveau contract de back-up pentru situația în care se defectau

 Aparatele de radiologie clasică (achiziționate în anii ’80) nu au funcționat, din anul 2017

În luna martie 2019 s-au defectat ambele aparate din cauza suprasolicitării, o suprasolicitare apărută din cauza faptului că aparatele de radiologie clasică (achiziționate în anii ’80) nu au funcționat, din anul 2017, iar toate explorările radiologice au fost preluate de aparatele CT.

Unul dintre acestea s-a reparat într-un interval de timp de 72 de ore și s-a demarat imediat și procedura de achiziție pentru servicii de back-up, unde nu s-a prezentat însă nici un ofertant. În această situație, conducerea actuală a spitalului a apelat la Centrul de Imagistică al Universității de Medicină și Farmacie din Craiova, fiind cel mai apropiat centru de SCJU Craiova care avea aparat CT, însă nu s-a putut încheia un contract de colaborare pentru că instituția a motivat imposibilitatea asigurării serviciilor medicale pe aparatul CT și noaptea, în weekend-uri sau în timpul sărbătorilor legale, iar SCJU Craiova are obligativitatea de a asigura în permanență acest serviciu pacienților.

Două CT-uri vor fi funcționale până la sfârșitul lunii septembrie

În data de 02 iulie 2019 ultimul tomograf care mai funcționa în Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova s-a defectat și nu a mai putut fi reparat.

Ca soluție temporară până la repararea celor trei CT-urilor s-a încheiat un contract, în urma unei proceduri de licitație, cu Prima Medical și concomitent s-a demarat și procedura de licitație  piese de schimb pentru CT-uri, aceasta urmând să se deschidă pe data de 28.08.2019, iar finalizarea procedurii de achiziție anticipăm că va fi la sfârșitul lunii septembrie, când două din cele trei aparate CT vor deveni funcționale. 

Aparatul de osteodensitometrie a fost reparat

Menționăm că, în cadrul serviciului de Radiologie a fost reparat la sfârșitul lunii iulie 2019 aparatul de osteodensitometrie, aparat care era nefuncțional din anul 2017.

Aparat de Radiologie nou, până la sfârșitul acestei luni

De asemenea, la sfârșitul  anului 2018 a fost demarată procedura de achiziție a unui aparat de Radiologie clasică din surse proprii și din fondul de dezvoltare, în ideea de a reduce costurile și de a evita să mai fie utilizate în mod excesiv aparatele CT. Această procedură a fost finalizată în data de 01.03.2019, aparatul urmând să fie pus în funcțiune până la sfârșitul acestei luni.

Procedură de achiziție în derulare pentru două aparate de  radiologie și un CT modern

Pentru îmbunătățirea calității serviciilor medicale de înaltă performanță, spitalul are în derulare și o procedură de achiziție, cu finanțare de la Ministerul Sănătății în vederea achiziționări a două aparate de  radiologie, cât și a unui CT modern, cu 128  sclice-uri ce va permite efectuarea unor tomografii de înaltă rezoluție, absolut necesare dezvoltării unui act medical de calitate.

 Reprezentanții spitalului au definitivat procedura privind Programul Acțiuni Prioritare pentru tratamentul pacienților cu accident vascular cerebral acut. Se poate face tromboliză!

Cea de-a doua situație pe care reprezentanții SCJU Craiova vor să o lămurească pentru corecta informare a pacienților este legată de posibilitatea a face tromboliză pentru pacienții care suferă un accident vascular cerebral.

Trebuie știut că în acest moment reprezentanții spitalului au definitivat procedura privind Programul Acțiuni Prioritare pentru tratamentul pacienților cu accident vascular cerebral acut. Încă de la începerea programului și de la includerea spitalului în acest  program  fibrinoliza/tromboliza a fost posibilă în spital.

 Decizia de inițiere a tratamentului este însă a medicului neurolog de gardă și a coordonatorului  de program!

Este important de menționat că Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova are linie de garda 24/24 h, atât pentru neurologie cât și pentru terapie intensivă și pat alocat pentru situația în care un pacient are nevoie de spitalizare pentru efectuarea de tromboliză.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Dr. Carmen-Maria Tronea: „Medicul de familie nu e vânzător la tarabă în piață, că să ofere la cerere marfă solicitată”

Next Post

Tromboliză în spitalele din Oltenia. Ce șanse au pacienții cu accident vascular cerebral?

Related Posts
Verified by MonsterInsights