Cât îl costă pe un părinte începutul de an şcolar

Este aproape septembrie, iar începutul anului şcolar bate la uşă. Rafturile magazinelor sunt pline de caiete, ghiozdane, pixuri şi tot felul de rechizite. Părinţii au început să dea ture în căutarea celor mai bune preţuri la rechizitele care să fie şi pe placul celor mici. Am intrat şi noi într-un magazin pentru  a vedea care sunt preţurile şi cât cheltuie un părinte pentru  a trimite copilul la şcoală.

Autor: MARIA ȘTEFAN

 

 

Printre rafturi se văd părinţi cu câte un coş plin cu caiete şi pixuri. Copiii mișună entuziasmați printre ghiozdanele, caietele şi coperţile colorate cu personaje din desene sau filme din acest sezon. 

La raionul cu ghiozdane preţurile diferă în funcție de mărime şi model. Un ghiozdan mic cu două compartimente costă 56 de lei, în schimb unul mai mare ajunge la 190 de lei. Mai există şi varianta ghiozdanelor simple, fără nici un model sau desen, care costă de la 10 până la 30 de lei.

După cumpărarea ghiozdanului ne mutăm la ce punem îl el. Ne trebuie caiete, penar şi pixuri. Preţurile penarelor variază între 10 şi 66 de lei. Un set de patru pixuri albastre sau colorate costă undeva la cinci lei, un marker ajunge la 10 lei. Un set de creioane colorate poate să coste de la 10 la 27 de lei, iar un set de creioane simple de la doi la cinci lei.

Un stilou cu peniţă costă de la 17 lei, preţurile ajung până la 38 de lei. Iar rezervele sunt aproximativ opt lei

La caiete preţurile variază și ai de unde să alegi. Un caiet A4 cu o copertă simplă costă aproximativ doi lei, iar dacă acesta are prinţese, maşini sau flori preţul creşte ajungând la cinci lei. Caietele mici se găsesc la preţul de 0,25 de lei/bucata, până la doi lei. Caietele spiralate ajung şi până la 25 de lei.

Pentru elevii care au ore de desen sau abilităţi practice, hârtia creponată, foarfeca, plastilina, lipiciul, acuarelele şi pensulele ajung să coste în jur de 40 de lei.

Unii părinţi şi-au făcut calculul pentru cât trebuie să aloce anul acesta pe rechizite, alţii nu. Unii dintre ei au luat produsele în timp, iar alţii şi-au dedicat o zi special cu copiii pentru acest lucru. Am stat de vorbă cu cei pe care i-am găsit în magazine și  spun că au cheltuit în medie de 500 de lei pentru un ghiozdan complet echipat. Părinţi se mai plâng şi de faptul că faţă de anul trecut preţurile sunt puţin mai ridicate.

,,Preţurile sunt diverse, sunt şi preţuri mici şi preţuri mari, în funcţie de calitatea produsului. În medie doar pe rechizite am cheltuit 200 de lei, ghiozdanul l-am luat separat. Acela a fost mai mult”, spune o mămică. 

Printre rafturi am găsit două eleve care se pregătesc pentru clasa a opta. Au cheltuit pentru acest început de an şcolar 200 de lei. Și-au cumpărat caiete, pixuri şi stilouri, iar cel mai mult au spus că au dat pe caiete: ,,Trebuie să luăm caiete pentru fiecare materie în parte. Pe asta dăm cei mai mulți bani”. 

Lista nu se încheie însă aici. La aceste cheltuieli se  adugă şi banii daţi pentru caietele suplimentare, culegeri, hărţi şi desigur haine.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Tromboliză în spitalele din Oltenia. Ce șanse au pacienții cu accident vascular cerebral?

Next Post

Dr. Ovidiu Rus:„Medicina nu e o afacere, mulțumirea în această profesie vine din reușite”

Related Posts
Verified by MonsterInsights