Spitalul Filantropia Craiova, cea mai veche unitate medicală din Craiova, împărțită pavilionar, este condus de o echipă tânără și gata să demonstreze că se poate și la noi. Liviu Radu este managerul acestui spital, de cinci luni. L-am găsit în mijlocul unei echipe tinere și puse pe treabă, printre proiecte, renovări, montări de aer condiționat în saloane, licitații și achiziții. Liviu Radu a absolvit Facultatea de Medicină, dar nu a profesat ca medic, ci a lucrat ani buni, în mediul privat, în piața farmaceutică. Într-un interviu acordat jurnaliștilor Media10, Liviu Radu vorbește despre obiectivele sale și sistemul medical, așa cum funcționează el, în Spitalul Filantropia Craiova.
Ana-Maria Predilă: Cu ce v-aţi ocupat înainte şi cum aţi ajuns să manageriaţi acest spital?
Liviu Radu: În anul 2006 am terminat Facultatea de Medicină din Craiova, după care am lucrat timp de 11 ani în domeniul farmaceutic. Între timp, am făcut şi un rezidenţiat pe sănătate publică şi management sanitar, care mă ajută foarte mult în activitatea mea de azi, pentru că de cinci luni sunt managerul Spitalului Filantropia din Craiova.
VIDEO
Ana-Maria Predilă: Cum este să fiţi managerul unui astfel de spital, care este împărţit pavilionar, trebuie să manageriaţi nu doar o clădire, o unitate, ci un grup de clădiri care sunt răspândite peste tot prin oraş?
Liviu Radu: În primul rând este provocator să fii manager. În ceea ce priveşte particularităţile spitalului Filantropia, da, este un spital pavilionar. În momentul de fa ne desfăşurăm activitatea în momentul de faţă în şase locaţii, cea mai mare este cea care cuprinde maternitatea, oncologia, cardiologia. Este adevărat sunt câteva provocări în ceea ce priveşte spitalele pavilionare pentru că sunt de manageriat mult mai mulţi oameni, comunicarea între aceste pavilioane este o provocare, dar eu sunt foarte entuziast în ceea ce priveşte viitorul acestui spital.
„TOT TIMPUL MI-AM DORIT SĂ AJUNG LA CONDUCEREA UNUI SPITAL. VREAU SĂ ÎMI LAS AMPRENTA”
Ana-Maria Predilă: Până să ajungeţi aici aţi lucrat în privat, nu aţi văzut sistemul de sănătate aşa cum îl vedeţi astăzi din mijlocul medicilor, a pacienţilor, din spital. Cu ce gând aţi preluat conducerea acestui spital şi care este obiectivul dumneavoastră principal?
Liviu Radu: Din momentul în care faci Facultatea de Medicină îţi rămâne medicina în sânge toată viaţa. Tot timpul mi-am dorit să ajung la conducerea unui spital, să îmi aduc aportul la tot ceea ce înseamnă servicii medicale şi în prezent şi mai ales pe viitor. Vreau să îmi las amprenta şi să fac ceva atât pentru prezent, dar şi pentru viitor. Gândul meu, bineînţeles este să continui toate proiectele care au început înainte să ajung eu aici şi în afară de acele proiecte să demarăm altele noi. Pacienţii au dreptul la servicii medicale la nivel european, iar asta ne obligă pe noi, partea de management, să aducem bani, să aducem oameni de calitate în cadrul Spitalului Filantropia.
„Sperăm că în cel mai scurt timp să dăm în folosinţă secţia de Hematologie”
Ana-Maria Predilă: Unul dintre proiecte este cel legat de renovarea Clinicii de Hematologie. Este o clinică extrem de importantă, foarte mulţi pacienţi se tratează acolo şi au nevoie să găsească nişte condiţii hoteliere care să îi ajute măcar să suporte mai uşor boala. Cum se derulează lucrările?
Liviu Radu: Clinica noastră de Hematologie este singura clinică din cele cinci judeţe ale Olteniei. Lucrările de renovare au început în octombrie anul trecut, iar în momentul de faţă sunt destul de avansate şi sperăm că în cel mai scurt timp să dăm în folosinţă secţia de Hematologie.
Ana-Maria Predilă: Ce presupune această renovare?
Liviu Radu: S-a început totul de la zero, s-au făcut subzidiri, se face o extensie, o mansardare, deci se mai face încă un nivel, se montează un lift, iar tot ce se montează în interior este nou. În această clădire aducem inclusiv oxigen pentru fiecare pacient, aducem mobilier nou. Vrem ca totul să fie la standarde europene.
Ana-Maria Predilă: Sunt în grafic lucrările până în acest moment, sunt întârzieri?
Liviu Radu: În momentul de faţă, din ceea ce am discutat cu constructorii, suntem în grafic.
Ana-Maria Predilă: Ce se întâmplă acum cu pacienţii, unde sunt ei internaţi şi trataţi?
Liviu Radu: În momentul de faţă sunt internaţi într-o locaţie temporară, care ne-a fost pusă la dispoziţie de către Casa de Pensii, unde noi am făcut igienizări şi la momentul când s-a făcut mutarea şi după, astfel încât din punct de vedere igienico-sanitar să fie toate lucrurile în ordine. Dar ne dorim să îi mutăm cât mai curând în clădirea nouă, care este în incinta Spitalului Filantropia.
Renovarea ambulatoriului se află în faza de licitație
Ana-Maria Predilă: Un alt proiect important este cel legat de reabilitarea ambulatoriului de specialitate. În ce stadiu se află acesta şi ce aşteptări să avem?
Liviu Radu: În ceea ce priveşte renovarea ambulatoriului, s-a semnat contractul de finanţare, în acest moment suntem în etapa de licitaţie, care sper să se încheie în cel mai scurt timp pentru a putea demara lucrările. Sunt entuziasmat de renovarea ambulatoriului pentru că este vorba de o investiţie de aproximativ 2,4 milioane de euro, iar jumătate din sumă este pentru renovarea efectivă a imobilului şi cealaltă jumătate se foloseşte la achiziţia de aparatură medicală şi mobilier de ultimă generaţie, în aşa fel încât, după finalizarea acestor lucrări să devenim un reper în Craiova în ceea ce priveşte livrarea serviciilor ambulatorii.
„lucrăm la amenajarea spaţiului pentru RMN”
Ana-Maria Predilă: De când ar putea pacienţii să beneficieze de toate acestea?
Liviu Radu: Noi sperăm că începând cu ultimul trimestru al anului viitor.
CLINICA DE NEONATOLOGIE, RENOVATĂ ÎN TOTALITATE
Ana-Maria Predilă: Între timp aţi mai gândit alte proiecte sau mai lucraţi la ceva?
Liviu Radu: În secţia de Neonatologie s-au încheiat lucrările. Sunt lucrări începute în octombrie anului trecut şi au fost finalizate în aprilie. Au costat un milion de lei şi au fost suportate din fondurile Primăriei Craiova. Acum lucrăm la amenajarea spaţiului pentru RMN, urmează, în cel mai scurt timp, să ne ajungă, prin Ministerul Sănătăţii, în colaborare cu Banca Mondială. Avem nevoie de servicii de imagistică şi după instalarea acestui RMN ne dorim şi achiziţionarea unui computer tomograf.
Ana-Maria Predilă: Cum vă descurcaţi cu pacienţii care au nevoie de astfel de investigaţii imagistice în momentul de faţă, în lipsa unui RMN şi a unui computer tomograf?
Liviu Radu: Este externalizat serviciul pentru toate investigaţiile imagistice, care țin de RMN şi CT. Pentru tot ce ţine de radiologie clasică avem laboratorul propriu.
„Sunt regretabile situaţiile în care medicii nu pot să comunice aşa cum trebuie cu pacienţii”
Ana-Maria Predilă: De cele mai multe ori atunci când vorbim de sistemul de sănătate, vorbim despre relaţia dintre medic şi pacienţi, care s-a degradat foarte mult. Sunt mulţi bolnavi sau aparţinători ai acestora care ajung să spună că „medicul nu i-a băgat în seamă, că nu a comunicat cu ei” şi din această cauză ajung să depună plângeri de malpraxis. Cum facem să reînnodăm această relaţie medic-pacient? Dumneavoastră veniţi din mediul privat unde comunicare este cheia, indiferent de domeniu de activitate.
Liviu Radu: Sunt regretabile situaţiile în care medicii nu pot să comunice aşa cum trebuie cu pacienţii. Acest lucru se poate întâmplă şi din cauza supraaglomerării în ceea ce priveşte serviciile în mediul public. Avem discuţii şi ne preocupăm permanent de creşterea calităţii serviciilor medicale în acest spital. Avem discuţii cu medicii în cadrul consiliilor medicale, astfel încât ei să înţeleagă că este imperios necesar să comunice cât mai bine cu pacienţii. Sper că acum, după mărirea salarială, comunicarea să fie mult mai bună şi atitudinea faţă de pacienţi să se îmbunătăţească.
Legislaţia este foarte stufoasă
Ana-Maria Predilă: Aţi reuşit să cunoaşteţi cât de cât rotiţele prin care funcţionează sistemul medical. Care credeţi că sunt principalele probleme ale sistemului de care se lovesc şi medicii şi pacienţii?
Liviu Radu: Legislaţia este foarte stufoasă. Toți ne dorim să se întâmple nişte lucruri foarte repede, dar trebuie să respectăm legislaţia şi toţi paşii legali, astfel încât să se întâmple. Pentru asta este nevoie de o mai bună organizare şi o previzionare a viitoarelor acţiuni, astfel încât ele să poată fi începute din timp şi să se întâmple când ne dorim şi noi şi medicii şi pacienţii.
„Nu avem probleme cu medicaţia”
Ana-Maria Predilă: Ce v-aţi dori să se schimbe la atitudinea medicilor?
Liviu Radu: Să comunice cât mai bine cu pacienţii şi să fie deschişi la nou, atât în ceea ce priveşte politicile de sănătate cât şi ca proceduri şi protocoale medicale.
Ana-Maria Predilă: Ați vorbit despre legislaţia stufoasă, despre achiziţiile care se fac de multe ori cu greutate. Cum staţi din punct de vedere al achiziției medicamentelor pe care trebuie să le asiguraţi pacienţilor. Aveţi probleme, sincope?
Liviu Radu: În ceea ce priveşte medicamentele, în momentul de față nu avem probleme. Pot apărea sincope, dar care nu ţin neapărat de mediul intern al spitalului, ci doar de furnizor, dar nu avem probleme cu medicaţia în Spitalul Filantropia.
Ana-Maria Predilă: Este foarte important să aveţi alături de dumneavoastră şi o echipă care să vă ajute. Aveţi în spate o echipă tânără.
Liviu Radu: Este o echipă tânără în managementul spitalului Filantropia cu care mă înţeleg foarte bine. Avem aceeaşi viziune în ceea ce priveşte viitorul spitalului şi sunt mândru să fac parte din această echipă.
Ana-Maria Predilă: Ce vă doriţi în termenul cel mai scurt să reuşiţi să faceţi pentru pacienţii din acest spital?
Liviu Radu: Să finalizăm lucrările la clinica de Hematologie și, bineînţeles, instalarea aparatului RMN.
Ana-Maria Predilă: Vă trebuie şi finanţare, de unde vă vin banii în acest moment? O parte de la Casa de Asigurări şi de la Primărie?
Liviu Radu: Din acest punct de vedere avem un partener, Primăria Craiova, care ne susţine şi ne-a susţinut în proiectele noastre. De exemplu, Clinica de Neonatologie a fost finanţată integral din fondurile Primăriei, și instalarea RMN-ului o să fie la fel. Clinica de Hematologie, în valoare de trei milioane de lei, este finanţată tot de către Primăria Craiova.
„Este singurul spital municipal nou construit după Revoluţie”
Ana-Maria Predilă De Spitalul Filantropia ține și clădirea nouă lângă Spitalul de Boli Infecţioase. Cum merg lucrurile acolo?
Liviu Radu: Este singurul spital municipal nou construit după Revoluţie. Acel spital respectă toate cerinţele. Pacienţii şi personalul sunt încântaţi. În general, indicatorii Spitalului Filantropia sunt foarte buni, iar contractul cu Casa de Asigurări este depăşit frecvent. Asta se traduce printr-o creştere a adresabilităţii pacienţilor faţă de spitalul nostru.
Ana-Maria Predilă: Acolo lipseşte o secţie de ATI, cum vă descurcaţi cu pacienţii care au nevoie de acest serviciu?
Liviu Radu: Noi avem un serviciu de ambulanţă al spitalului cu ajutorul cărui putem să transportăm rapid pacienții când este nevoie.
Se încearcă înființarea unei secții ATI în pavilionul din Sărari
Ana-Maria Predilă: Reuşiţi să interveniţi la timp? Ar fi nevoie acolo de o secţie ATI?
Liviu Radu: Noi încercăm, am început demersurile, să vedem în ce măsură putem să înfiinţăm o secţie de ATI şi acolo.