Conf. univ. dr Alin Demetrian, șeful clinicii de Chirurgie Toracică de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova este recunoscut pentru cele trei intervenții chirurgicale realizate în premieră naţională. A studiat în spitale din marile orașe ale lumii, iar după ce a văzut cum se lucrează în Franța, Germania, Polonia și Austria s-a întors în cel mai mare spital din Oltenia să facă performanță în chirurgia toracică. O perioadă scurtă de timp a și condus această unitate medicală, dar locul său este lângă pacienți, acolo unde dă tot ce poate să salveze vieți. În perioada 6-7 septembrie, dr. Alin Demetrian va organiză Conferința Regională de Cancer Bronhopulmonar. Evenimentul se află la a cincea ediție și a reușit să îmbunătățească modul în care medicii lucrează și ajută pacienții.
Autor: ANA-MARIA PREDILĂ
Ana-Maria Predilă: Cu ce se ocupă chirurgia toracică și cum stau în acest moment lucrurile în clinica pe care o conduceți?
Alin Demetrian: Chirurgia toracică se ocupă cu tot ce înseamnă patologia chirurgicală a organelor cuprinse între diafragm și regiunea cervicală, cu excepția inimii, care este apanajul chirurgiei cardiovasculare. Avem suficientă aparatură în așa fel încât să facem lucrurile cum trebuie, dar sunt aparate care se uzează moral. Este nevoie în permanență de reînnoirea aparaturii, facem în permanență solicitări. Ni s-a spus ferm să facem o listă cu aparatura de care avem nevoie și o sumă în care să ne încadrăm, dar sunt lucruri de durată. Achizițiile în spital durează. Nu poți niciodată să achiziționezi ceva foarte rapid, trebuie să treci prin toți pașii necesari și lucrurile nu sunt rapide.
VIDEO. DR. Alin Demetrian, invitatul emisiunii Doctorul Tău
„În Oltenia, Vâlcea și Gorj nu au chirurgie toracică”
Ana-Maria Predilă: Cum arată harta chirurgiei toracice în Oltenia? Unde sunt secții de acest fel în regiune?
Alin Demetrian: Aproape unul din două județe nu are nici un pat de chirurgie toracică sau un chirurg toracic. Avem în Oltenia două județe care nu au chirurgie toracică, Vâlcea și Gorj. Orice caz este trimis către Craiova. Județele Mehedinți și Olt au câte doi chirurgi toracici.
„Avem nevoie de computer tomograf și se știe asta la nivelul conducerii spitalului”
Ana-Maria Predilă: Totul se răsfrânge asupra relației medic-pacient. În acest moment la SCJU Craiova nu funcționează aparate importante, cum ar fi computerul tomograf.
Alin Demetrian: Este ceva de care Chirurgia Toracică are reală nevoie, în fiecare zi, de la cazurile urgente, la pacienții cronici. Ne lipsește acest lucru, am întrebat și ni s-a spus că s-au făcut demersuri, urmează să fie reparate cel puțin unul din cele două tomografe. Până atunci, există un contract cu o unitate exterioară unde facem CT pacienților. Uneori trebuie să recurgem la deplasarea în alt spital ca să facem puncțiile biopsie ghidate tomografic. Am dezvoltat o relație cu Spitalul Militar din Craiova și merg acolo pentru astfel de mici intervenții.
„Licitațiile sunt ceva de speriat în sistemul medical. Durează mult”
Ana-Maria Predilă: Cât de mult durează să rezolvi o astfel de situație de care depind mii de vieți? Ați condus o perioadă SCJU Craiova și știți ce înseamnă să fii și de cealaltă parte a baricadei.
Durează luni de zile. Pârghiile nu sunt foarte mari pentru un manager. Nu poți face toate lucrurile singur, ai în subordinea ta un întreg aparat care îți explică care sunt timpii și pașii. Licitațiile sunt ceva de speriat în sistemul medical, durează mult. Am condus o perioadă spitalul cu multă bunăvoință, dar mă bucur că acum mă ocup doar de activitatea medicală.
Cancerul bronhopulmonar, cea mai întâlnită afecțiune în clinică
Ana-Maria Predilă: Care sunt cele mai frecvente afecțiuni pe care le întâlniți la pacienți?
Alin Demetrian: Pe primul loc este cancerul bronhopulmonar și va fi mulți ani de acum înainte principala patologie de chirurgie toracică. Cel mai frecvent cancer din lume este cancerul bronhopulmonar. În 80% din cazuri este vorba despre pacienți fumători. Nu există un program de screening, pacientul nu este învățat să vină din timp la medic. Este un cancer silențios, se descoperă în stadii avansate.
„Nu există un program de screening, pacientul nu este învățat să vină din timp la medic”
Ana-Maria Predilă: Ce măsuri se iau din acest punct de vedere în sistemele de sănătate din alte țări și ce am puta prelua și noi pentru a schimba aceste statistici negre?
Alin Demetrian: Se face o luptă antifumat. Avem o lege formidabilă anti-fumat în România, lege care din păcate nu se aplică. Spre rușinea noastră, fumatul persistă în spital. Am scos fumatul din cârciumi, dar a rămas în spital.
„Mulți tâmplari, patiseri fac cancer bronhopulmonar. Îngrijorător este că avem tot mai mulți tineri cu cancer, la vârste de 30-40 de ani”
Ana-Maria Predilă: Pe lângă lupta împotriva fumatului putem face și altceva pentru că există și mulți bolnavi care nu fumează, dar ajung să sufere de cancer bronhopulmonar.
Alin Demetrian: Sunt și persoane nefumătoare care fac cancer bronhopulmonar și reprezintă de multe ori scuza celui care fumează. Proporția pacienților care sunt fumători este de 80%. Din 10 oameni care fac cancer bronhopulmonar, opt fumează. Sunt meserii cu risc mare de a face cancer pulmonar precum patiseria, cofetăria, morăritul, industria de prelucrare a materialului lemnos. Mulți tâmplari, patiseri fac cancer bronhopulmonar. Îngrijorător este că avem tot mai mulți tineri cu cancer, la vârste de 30-40 de ani.
„În Franța un pacient care urcă mai greu decât de obicei cele câteva trepte de la intrarea în casă, se duce imediat la medicul de familie”
Ana-Maria Predilă: Care sunt simptomele ce ar trebui să ne dea de gândit și să ne trimită din timp la medic?
Alin Demetrian: Primele semne care pot să sugereze un cancer bronhopulmonar pot să fie o banală oboseală care apare mai frecvent decât de obicei (de exemplu pauze mai dese între etaje când urcăm scările), tuse persistența, răgușeală, expectorație a unor mici firișoare de sânge (adică hemoptizie) ar putea face oamenii să meargă la medic din timp. Din păcate, la noi vin pacienți când au hemoptizie masivă (cam cât o ceașcă de cafea cu sânge). Am lucra în Franța și acolo un pacient care urcă mai greu decât de obicei cele câteva trepte de la intrarea în casă, se duce imediat la medicul de familie.
„Medicii de familie care vin la Conferința de cancer bronhopulmonar au înțeles importantă radiografiei și ne trimit pacienții care au radiografii făcute”
Ana-Maria Predilă: Nu avem un program de prevenție pentru cancerul bronhopulmonar. Cum ar putea arăta un astfel de program și cât de important ar fi?
Alin Demetrian: Sunt țări care realizează un screening al cancerului bronhopulmonar prin acest examen CT torace, o scanare cu computer tomograf, dar cu o doză scăzută de radiere. Unele au dat rezultate bune, altele sunt blamate că au dat costuri pentru sistem, dar toate aceste programe în țările în care au funcționa t au adus scăderi ale mortalității prin cancer bronhopulmonar și cred că și România ar trebui să se alinieze. Eu militez în cadrul Conferinței Regionale măcar pentru un program de screening grosier în ceea ce privește screeningul radiologic. Dacă orice pacient care se prezintă la medicul de familie cu afecțiune respiratorie ar fi îndrumat să facă o radiografie respiratorie am depista acele tumori care sunt biologic depistabile și nu ar fi nevoie de un CT scan decât în cazurile în care se confirmă că există o leziune pe plămân. Ar fi un pas înainte. Ne vin pacienți care nu au avut niciodată o radiografie pulmonară efectuată, dar tendințele sunt bune. Medicii de familie care vin la Conferința de cancer bronhopulmonar au înțeles importantă radiografiei și ne trimit pacienții care au radiografii făcute.
Ana-Maria Predilă: Există și temerea pacienților de iradiere în momentul în care li se recomandă o astfel de investigație. Cât de grave sunt consecințele?
Alin Demetrian: Referitor la riscul de iradiere al unei radiografii pulmonare, aceste este echivalentul a 2-3 ore de zburat cu avionul! Nu trebuie să le fie frică.
Comisie multidisciplinară în Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova
Ana-Maria Predilă: Organizați de câțiva ani Conferința de cancer bronhopulmonar. Am văzut în anii trecuți la această conferință medici din toată țara și din străinătate. La ce să se aștepte medicii în luna septembrie?
Alin Demetrian: Este o conferință regională. Conferință de cancer pe care o facem anul acesta în Drobeta Turnu Severin, în perioada 6-7 septembrie, este o conferință regională, pentru că e mult mai ușor să pui la punct mici protocoale, ghiduri, comisii, la nivelul unei regiuni. Suntem singură regiune din România care face un astfel de o conferință regională de cancer bronhopulmonar. O facem în cadrul UMF Craiova și este la a cincea ediție. Vin din ce în ce mai mulți medici, avem și participare internațională, dar cel mai important este că ne întâlnim la nivel de regiune și punem la cale strategii pentru lupta împotriva cancerului bronhopulmonar. Am lansat cu ocazia primei ediții a conferinței de cancer bronhopulmonar din Craiova ideea unei comisii multidisciplinare și acum avem deja doi ani de când ea funcționează. În cadrul comisiei discutăm despre fiecare caz în parte.
„Autotransfuzia – soluția pentru lipsa donatorilor de sânge”
Ana-Maria Predilă: De multe ori operațiile sunt amânate din cauza lipsei de sânge. Ar putea exista o soluție pentru această problemă?
Avem mare nevoie de sânge. Apelăm la familiile pacienților să aducă donatori. Militez pentru această metodă de a ajuta pacienții, să doneze sânge. Dar este nevoie de voință. La Spitalul Militar Central din București, unde am făcut rezidențiatul, exista o metodă foarte bună, autotransfuzia. O soluție ar putea fi autotransfuzia. Vreau să insist pentru asta. Pacientului care vine pe picioarele lui și are o valoare a hemoglobinei suficient de mare cât să îi permită să doneze sânge pentru el însuși, i se poate recolta sânge cu câteva zile preoperator, sânge care să îi fie reinjectat în timpul operației. Astfel, scade riscul de contaminare și este nevoie doar un banal recipient, deci e ieftin și de multă voință.
Importantă medicilor rezidenți!
Ana-Maria Predilă: Aveți și mulți rezidenți în clinică. Cum arată viitorul?
Nu putem face absolut nimic în clinică fără ajutorul formidabililor medici rezidenți. Suntem patru chirurgi toracici, avem zece medici rezidenți. Este bine ca rezidenții să nu se specializeze într-un singur loc, ci să vadă ce fac și alțîi. Avem un rezident care acum este în Timișoara și unul în Franța.
Despre banii care reintră în sistem, nu în buzunarul medicului!
Ana-Maria Predilă: Există o Asociație a Clincii de Chirurgie Toracică unde pacienții care vor să mulțumească pentru binele pe care medicii l-au făcut donează bani și cu ajutorul acestor bani sunt salvate alte vieți.
Nu ne este rușine să o spunem, de multe ori există pacienți care vin să ne mulțumească la finalul gestului operator. Le spunem că nu avem nevoie de nimic, salariile medicilor au crescut, dacă doresc să ajute pentru tratarea viitorilor pacienți au un cont disponibil al asociației sau pe bază de chitanță încasăm noi banii într-un mod transparent. Cu ajutorul donațiilor făcute către Asociația pentru chirurgie toracică modernă în Craiova am pus pe picioare un sternotom (un aparat care secționează sternul), am achiziționat un bronhoscop, care a salvat multe vieți, și am făcut multe alte lucruri pe care le voi afișa în clinică. Din păcate, bronhoscopul este stricat acum și avem nevoie de 2.800 de dolari pentru a-l repara. Un aparat nou ar costă 70-80.000 de euro. Pacienților care vin să ne mulțumească la finalul actului operator le spunem că pot face asta transparent și oficial, primind o chitanță sau donand către Asociație.
Face cercetare și militează pentru reutilizarea dispozitivelor
Ana-Maria Predilă: Faceți și cercetare medicală, militați pentru reutilizarea dispozitivelor și ați și gândit un astfel de sistem.
Alin Demetrian: Am brevetat un sistem de drenaj pleural reutilizabil, în care să schimbi efectiv doar ceea ce intră în contact cu pacientul, să nu arunci niște borcane de plastic pentru că acestea vor fi doar TEORETIC distruse ulterior. Credeți-mă, de mult ori nu se întâmplă așa. Pacientul nu știe cum trebuie să procedeze cu aceste borcane când iese din spital, nu este informat la externare ce trebuie să facă.
Despre Conferința Regională de Cancer Bronhopulmonar
Este coordonată știintific de Conf. univ. dr. Alin Demetrian, președintele Asociației de Chirurgie Toracică Modernă din Craiova, iar președintele comitetului de organizare este Dr. Eustațiu Memu, medic cu specialitatea chirurgie toracică în Drobeta Turnu Severin.
Participanții vor putea dialoga cu lectorii evenimentului: Dr. Roxana Mustață, Dr. Nelly Cherciu, Dr. Michael Schenker, Dr. Darius Ungureanu, Dr. Constantin Pleșan, Dr. Valentin Coșei, Dr. Elena Vlad, Dr. Rus Ovidiu, Dr. Carmen Marcu, Prof. univ. dr. Silviu Sofronie, Prof. asoc. dr. Costin Popescu, Dr. Ahileas Chimorgiachis, Conf. univ. dr. Claudia Toma și alți invitați implicați in managementul cancerului bronhopulmonar.
Temele conferinței fac referire la semnele și simptomele care ar trebui să atragă atenția asupra posibilității existenței acestui diagnostic – cu focus pe medicina de familie, la alte patologii cu care trebuie făcut diagnostic diferențiat, la statusul programului “ stop fumat” în România și intervențiile medicale, chirurgicale și paliative la care se poate recurge.
De ce este important să participați la acest eveniment?
Pentru că rata mortalității în rândul persoanelor cu vârsta sub 65 de ani a scăzut între 2005 și 2015 pentru fiecare dintre principalele cauze de deces, cu excepția cancerului pulmonar. În plus, 70% dintre pacienţii nou diagnosticaţi cu cancer de plămâni se află în stadiul 4 (conform studiului Onco Monitor realizat de GfK România).