Cum prevenim și recunoaștem accidentul vascular cerebral – dr. neurolog Andreea Florescu

Accidentul cerebral vascular este o afecţiune neurologică extrem de des întâlnită, statisticile arată că în România aproape 65.000 de persoane suferă anul de accident vascular cerebral, mulţi dintre ei sunt tineri, persoane cu vârste între 20 şi 50 de ani. Numărul pacienților care suferă un accident vascular cerebral ar putea să scadă dacă pacienții ar avea o mai bună educație medicală și ar merge la controale periodice chiar și atunci când nu îi doare nimic. Dr. Andreea Florescu, medic specialist neurolog Prima Clinic, ne spune cum putem preveni AVC, care sunt simptomele ce trebuie să ne trimită la medic de urgență.

Ana-Maria Predilă: Care sunt factorii de risc implicaţi în apariţia unui accident vascular cerebral?

Andreea Florescu: Accidentul vascular cerebral (AVC) reprezintă una dintre cauzele principale de morbiditate şi mortalitate pe plan mondial. Ca orice altă formă de patologie umană, accidentul vascular cerebral rezultă din interacţiunea dintre factorii de mediu şi predispoziţia genetică. Factorii de risc cel mai frecvent implicaţi în apariţia unui AVC şi care pot fi modificaţi sunt: hipertensiunea arterială, fibrilaţia arterială, hipercolestemia, ateromatoza carotidiană asimptomatică, consumul de alimente bogate în grăsimi, fumatul, sedentarismul, consumul de alcool în cantităţi crescute. Factorii de risc nemodificabili sunt cei are țin de vârstă, riscul de AVC se dublează la fiecare 10 ani începând cu vârsta de 55 de ani, dar și cei care țin de rasă, sex. Bărbaţii sunt de două ori mai frecvent afectaţi decât femeile, dar mortalitatea prin AVC este mai mare la femei decât la bărbaţi.

VIDEO

 Principalele simptome: slăbiciune musculară, senzaţia de amorţeală, de furnicătură la nivelul braţelor, picioarelor

Ana-Maria Predilă: Recunoaşterea simptomelor bolilor vasculare poate la un moment dat să salveze vieţi. Este important să cunoaştem semnele unui accident vascular cerebral pentru a ştii cum să intervenim, să mergem la un medic într-un moment care poate să fie salvator.

Andreea Florescu: Principalul semn neurologic unui accident vascular este apariţia unui deficit neurologic focal, care se manifestă fie prin slăbiciune musculară, fie prin parestezii, senzaţii de amorţeală, de furnicătură la nivelul braţelor, picioarelor, pe un hemicorp în general. De asemenea pot apărea tulburări de vedere, tulburări de vorbire, cefalee intensă, tulburări de echilibru, de mers, chiar o pierdere a stării de conştienţă şi stare de comă în accidentele vasculare hemoragice şi cele ischemice masive.

Ana-Maria Predilă: Există accident vascular ischemic şi hemoragic, care este diferenţa dintre ele?

Andreea Florescu: Simptomatologia clinică este aproape la fel în ambele tipuri de accidente vasculare, ceea ce diferă este puţin modul de instalare. La accidentul vascular hemoragic simptomatologia este mai zgomotoasă, se instalează destul de rapid şi se însoţeşte şi de alte manifestări precum cefalee intensă, greaţă, vărsătură, chiar stare de comă. La accidentul vascular ischemic simptomatologia se instalează mai lent, pe parcursul a câteva minute sau câteva ore, deficitul este progresiv în funcţie şi de mecanismul de producere a accidentului vascular ischemic care poate fi aterotrombotic sau cardioembolic.

„Este foarte important să controlăm factorii de risc: tensiunea, diabetul, hipercolestemia”

Ana-Maria Predilă: Sunt și multe persoane tinere afectate de această boală. Cum putem preveni o astfel de afecţiune?

Andreea Florescu: Pornind de la cauzele care pot duce la un accident vascular cerebral, este foarte important să controlăm factorii de risc: tensiunea, diabetul, hipercolestemia, există persoane tinere care prezintă niveluri chieselice ale colesterolului crescute datorită unei hipercolesterolemii familiare. De aceea este foarte important să se determine în mod regulat fluctuațiile selice HD şi Fd ale colesterolului, este necesar să urmăm o dietă cât mai sănătoasă, bogată în fructe şi legume, săracă în grăsimi şi să renunţăm  la fumat, la consumul de alcool, care sunt factori de risc pentru apariţia accidentului vascular.

Ana-Maria Predilă: În ce constă tratamentul accidentului vascular cerebral? Este diferit în funcţie de tipul de AVC?

Andreea Florescu: Da, este diferit. În accidentul cerebral ischemic este foarte important să reperfuzăm zona în care s-a produs ischemia cerebrală, pe când la accidentul cerebral hemoragic este necesar controlul hemoragiei cerebrale. În ischemia cerebrală, de obicei, pacienţii beneficiază în primele trei ore de la debut de un tratament care foloseşte acumulator tisular de plasminogen şi reperfuzarea zonei respective. Iar la accidentul vascular cerebral hemoragic urmărim să controlăm hemoragia cerebrală, să susţinem funcţiile vitale, să scădem presiunea intracraniană şi valorile tensiunii arteriale. După ce pacientul a trecut de faza acută urmează un tratament al accidentului vascular pe termen lung. În cazul accidentului ischemic este nevoie antiagregare plachetară, fie cu aspirină, fie cu plavix sau alte clase terapeutice. De asemenea este necesar controlul celorlalţi factori de risc, al tensiunii arteriale, al diabetului şi chiar al colesterolului.

„Recuperarea este foarte importantă după un AVC”

Ana-Maria Predilă: Sunt mulţi pacienţi care după un astfel de episod au nevoie de recuperare medicală. Cum se face această recuperare, se poate întinde pe ani de zile, depinde de cât de grav a fost episodul?

Andreea Florescu: Recuperarea este foarte importantă după un AVC, în primul rând pentru că pacienţii rămân cu deficite importante. Ea trebuie începută cât mai curând posibil. În primele zile după accidentul vascular cerebral este foarte importantă recuperarea funcţiilor în primele trei luni de la debutul accidentului vascular pentru ca apoi dacă se depăşeşte acest interval recuperarea se face din ce în ce mai greu. Este necesară o coordonare bună între un kinetoterpeut cu experienţă. Există și pacienţi care prezintă tulburări de vorbire şi atunci sunt necesare tehnici de logopedie, pentru unii pacienţi care dezvoltă depresie post accident vascular cerebral este nevoie de terapie ocupaţională şi chiar psihoterapie. Recuperarea întruneşte mai multe specialităţi.

„După vârsta de 55 de ani anual ar trebui să fie făcută o verificare cerebrală”

Ana-Maria Predilă: Este foarte important să recunoaştem simptomele unui accident vascular cerebral pentru că acest lucru poate să facă diferenţa între viață și moarte. 

Andreea Florescu: Accidentul vascular poate fi precedat de un accident ischemic tranzitoriu, care maschează de multe ori apariţia accidentului vascular. El se poate manifesta ca o simplă ameţeală, o simplă tulburare de echilibru, iar pe parcursul a câteva ore să se instaleze şi accidentul vascular cerebral. De aceea, este bine ca la cele mai mici simptome oamenii să se adreseze medicilor. După vârsta de 55 de ani anual ar trebui să fie făcută o verificare cerebrală tocmai pentru a preveni apariţia unui accidentelor vascular cerebrale. 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Spitalul Județean Craiova angajează medici. Cinci posturi libere

Next Post

Viaţa din creierul adolescenţilor. Cum să înțelegi totul

Related Posts
Verified by MonsterInsights