Stomatologia evoluează, iar tehnica ajută medicii să ofere pacienților noi posibilități de tratament. Dr. Maxim Steiner, medic stomatolog aduce în Craiova cele mai eficiente și inovative aparate și proceduri stomatologice, în beneficiul pacienților. De această dată vorbim despre tehnologia CAD-CAM o metodă revoluţionară de realizare a lucrărilor dentare. Ce presupune aceasta metodă de reconstituire dentară? Care sunt problemele dentare care pot fi rezolvate cu ajutorul tehnologiei CAD-CAM? Ce beneficii aduce această inovație? Aflăm de la dr. Maxim Steiner.
Autor: ANA-MARIA PREDILĂ
Tehnologia CAD-CAM este foarte des utilizată în medicină dentară din Statele Unite ale Americii, fiind cea mai precisă, inovativă și modernă metodă de reconstituire la nivel mondial.
Metoda provine din Germania și presupune utilizarea unei camere de captură video, performanță, de înaltă acuratețe a detaliilor, conectată la un computer. Computerul realizează designul integral al restaurației pe baza imaginilor captate, urmând a fi plasat pe dintele pregătit anterior de medic.
Ana-Maria Predilă: Ce presupune această metodă de reconstrucție dentară?
Maxim Steiner: Tehnologia este una de amprentare prin scanner. Avantajul este înlocuirea acelor linguri cu materialele cu care luăm amprenta înainte. Foarte mulți pacienți aveau reflexul de vomă, pentru că lingurile erau mari. Un alt dezavantaj pe care îl simțeau toți pacienții era durerea la amprentare deoarece foloseam un șnur de retracție care se punea în jurul dintelui pentru a putea lua o amprentă cât mai exactă. Ulterior de la luarea acestei amprente apăreau dureri de gingie. Scannerul nu înlocuiește complet amprentarea clasică pentru că sunt niște zone în care aparatul încă nu este foarte performant. Tehnologia există de foarte mulți ani și evoluează spre bine în fiecare an. Am testat aparatul în urmă cu cinci ani, am văzut plusurile și minusurile și am hotărât să mai aștept până se mai dezvoltă tehnologia pentru a fi mult mai sigur și exact. Au apărut mai multe firme care produc acest scanner și acesta este un lucru îmbucurător pentru că fiecare își aduce contribuția în evoluția acestei tehnologii.
„Coroanele sunt făcute pe calculator, ceea ce dă o exactitate de 100%, față de coroanele clasice care erau turnate”
Ana-Maria Predilă: În aceste vremuri în care totul este în viteză, omul își dorește să rezolve rapid chiar și problemele de sănătate, iar tehnologia aduce acest avantaj. Cât de rapid este tratamentul?
Maxim Steiner: Există și avantajul rapidității deoarece în momentul în care luăm amprenta aceasta trebuia turnată în ghips, în laborator. Înainte dura ceva până se întărea ghipsul, până se pregătea, apoi trebuia trimisă. Astăzi, această tehnologie ne dă posibilitatea prin intermediul calculatorului să trimitem imediat informația, care a fost scanată și trimisă la laborator. Coroanele sunt făcute pe calculator, ceea ce dă o exactitate de 100%, față de coroanele clasice care erau turnate.
Coroana îmbracă dintele și îl protejează pentru a nu se rupe
Ana-Maria Predilă: Vă ajută foarte mult în restaurarea dentară, în realizarea coroanelor dentare. Ce sunt acestea?
Maxim Steiner: Coroanele sunt folosite în general când avem dinți care au fost cariați sau au avut anumite traume și s-au spart și li s-a făcut un tratament de canal. Coroana îmbracă dintele și îl protejează pentru a nu se rupe. Există și anumite situații în care folosim coroane din punct de vedere estetic. Există anumiți dinți care sunt mai strâmbi sau anumite colorații, care nu pot trece prin albire și în care nici fațetele nu sunt indicate, iar în aceste situații facem coroane.
„Lucrez numai pe coroanele de zirconiu sau ceramică pe capa de zirconiu”
Ana-Maria Predilă: Lucrați cu un laborator care vă ajută să aduceți în fața pacientului un program complet, o tehnologie nouă. Ce trebuie să știe pacienții?
Maxim Steiner: Pacienții ajung la clinică, li se explică planul de tratament, posibilitățile și diferențele de materiale și de tehnici. Există mai multe tipuri de coroane. Astăzi, eu lucrez numai pe coroanele de zirconiu sau ceramică pe capa de zirconiu. Diferența este numai de estetică între cele două, iar asta li se explică și pacienților. După ce este scanat dintele și este pregătit se va pune o coroană provizorie, care ne va da o indicație despre forma viitoarei coroane. Apoi când vine vorba de dinții frontali, pacientul este îndrumat către laborator unde tehnicianul îi va lua culoarea exactă, sunt cazuri în care un dinte are mai multe colorații și atunci va sta lângă tehnician atât cât este necesar pentru a construi dintele în așa fel încât să nu se vadă ca este acolo o coroană. Nu mergem pe ideea ca toți dinții să fie albi, acel alb strălucitor, ci vrem ca dinții să pară cât mai naturali, astfel încât ceilalți să nu observe.
„Este foarte important ca din șase luni să facem un detartraj”
Ana-Maria Predilă: Cât de important este să mergem la medicul stomatolog din timp?
Maxim Steiner: Este foarte important ca din șase luni să facem un detartraj. Pentru cei cu probleme parodontale acesta trebuie făcut o dată la patru luni, la indicația medicului. Obligatoriu, o dată pe an, trebuie făcută o radiografie pentru că sunt anumite leziuni care nu se văd cu ochiul liber și care dacă nu sunt depistate la timp pot duce la pierderea dinților sau la tratamente foarte costisitoare.