Ziua Medicinei Militare. O lecție despre curaj și vieți salvate pe timp de pace sau de război

sursa foto: a1.ro

Ziua Medicinei Militare este sărbătorită în fiecare an, pe 21 august și marchează data la care a luat fiinţă Corpul Ofiţerilor Sanitari ai Armatei şi Direcţia Generală a Serviciului Sanitar Român, prin semnarea, de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, a Înaltului Decret Domnesc nr. 4629/21 august 1862. Acesta a fost momentul constituirii unui departament specializat pentru asigurarea sănătăţii efectivelor militare. Medicina militară înseamnă mai mult decât o profesie medicală, înseamnă curaj, putere, dorința de a salva vieți în cele mai grele condiții, profesionalism în timp de pace sau de război. 

Autor: ANA-MARIA PREDILĂ

Atât activitatea Serviciului Sanitar Militar cât şi cea a Serviciului Sanitar Civil erau coordonate, încă din anul 1830, de către Comitetul Doftoricesc, se arată în volumul „Calendarul Tradiţiilor Militare” (2010).

 

În 1857, au fost puse bazele învăţământului medical din ţara noastră, prin înfiinţarea, de către Carol Davila, medic român de origine franceză, în colaborare cu Nicolae Kretzulescu, a Şcolii naţionale de medicină şi farmacie.

În anul 1857, Carol Davila era inspector general al Serviciului Sanitar Militar, iar în Războiul pentru Independenţă (1877-1878) a condus serviciul militar al armatei. Începând cu anul 1860, Serviciul Sanitar Militar s-a subordonat numai autorităţii militare, potrivit Direcției Medicale a Ministerului Apărării. 

Istoria medicinei militare se suprapune cu istoria militară a poporului român, personalul sanitar al Armatei Române implicându-se în momentele cruciale ale istoriei: Războiul de Independenţă (1877-1918), Războiul de reîntregire naţională (1916-1918), cel de-al Doilea Război Mondial, dar şi în zilele noastre, prin participarea cu spitale militare de campanie în cadrul forţelor de menţinere a păcii din diferite teatre de operaţiuni din lume, alături de ceilalţi reprezentanţi ai Armatei României.

Potrivit site-ului directiamedicala.mapn.ro, în anul 1900, s-a înfiinţat Societatea Ştiinţifică a Corpului Sanitar Militar Român şi Revista Sanitară Militară, iar în iulie 1921 a avut loc primul Congres de Medicină şi Farmacie Militare la Bruxelles, la care România a participat cu un raport asupra organizării Serviciului Militar şi a legăturii sale cu Crucea Roşie. În 1945, s-a constituit Direcţia Superioară Sanitară – Farmaceutică.

După o serie de alte reorganizări, în anul 1990 a luat fiinţă Inspectoratul General Medical, în 1993 – Direcţia Medicală, în 1999 – Direcţia Asistenţă Medicală, iar din 2004 – Direcţia Medicală, se arată în volumul ‘„Calendarul Tradiţiilor Militare” (2010). Direcţia medicală este, potrivit site-ului directiamedicala.mapn.ro, ”structura centrală de specialitate a Ministerului Apărării Naţionale care are ca principale domenii de activitate elaborarea politicilor şi a reglementărilor privind asistenţa medicală, asistenţa sanitar-veterinară şi inspecţia sanitară şi sanitar-veterinară de stat, planificarea, programarea, standardizarea şi interoperabilitatea în domeniul medical, asistenţa farmaceutică şi logistică medicală, statistica şi informatica medicală precum şi expertiza medico-militară”.

Alt mare medic militar al vremii, Nicolae Kretzulescu, a amenajat un spital militar în conacul său de la Leordeni Argeş şi a dat asistenţă medicală a oştirii în perioada Războiului de Independenţă.

Personalul sanitar al Armatei Române a dovedit înalt profesionalism şi spirit de sacrificiu pe câmpul de luptă sau în spatele frontului şi în Războiul de reîntregire naţională (1916 — 1918) şi al cel de-al doilea Război Mondial, dar şi în prezent, prin participarea cu spitale militare de campanie în cadrul forțelor de menţinere a păcii din diferite teatre de operațiuni din lume, alături de ceilalți reprezentanți ai Armatei României.

“Viitorul anterior”, o producţie despre actele medicale care, în vreme de război erau premiere, iar astăzi au devenit intervenţii de rutină.

Direcţia medicală este organul central de specialitate al Ministerului Apărării Naţionale care elaborează concepţia unitară pentru organizarea, dotarea şi funcţionarea sistemului de asistenţă medicală şi veterinară în armată, în timp de pace, în situaţii de criză sau de război. De asemenea, asigură îndeplinirea obiectivelor de parteneriat şi elaborează standardele militare operaţionale şi administrative, în scopul interoperabilităţii Armatei României cu structurile militare NATO.

sursă informații: https://directiamedicala.mapn.ro

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Protejează-ţi organismul în timpul vacanţei

Next Post

Conferința de imuno-onco-dermatologie adună specialiști din țară și din străinătate

Related Posts
Verified by MonsterInsights