Dacă ai terminat de făcut bagajul pentru vacanţă, nu uita să ai alături de tine și surse naturale de vitamine pentru a te proteja împotriva bacteriilor. În timpul călătoriei organismul este expus unei mari varietăți de agenți patogeni, inclusiv bacterii și virusuri care se pot transforma în boli sau răceli grave.
Autor: MARIA ȘTEFAN
Înainte de a pleca în vacanţă, dar și pe perioada concediului este important să lucrăm la întărirea sistemului imunitar cu ajutorul zincului, vitaminei D, probioticelor și nutrienților de protejare a ADN-ului.
Avantajele Vitaminei D
↪️Este esențială pentru formarea, creșterea și repararea oaselor. În egală măsură, este necesară pentru absorbția normală a calciului și funcția imună.
↪️Contribuie la funcţionarea normală a sistemului muscular, care poate fi slăbit atunci când vitamina se regăseşte în cantităţi insuficiente. Un aspect benefic al Vitaminei D3 pentru sistemul muscular este reducerea spasmelor musculare.
↪️Ajută şi la menţinerea sănătăţii inimii, poate ajuta la prevenirea afecţiunilor din această sferă, boli care se clasează pe primul loc în lume la cauzele mortalităţii.
Pentru o sănătate optimă, nivelurile sanguine de vitamina D ar trebui menținute în jurul valorii de 50-80 ng/ml. Dacă nu te situezi în acest interval sau dacă îți dorești să menții o valoare optimă, poți lua în considerare suplimentele cu cel puțin 5000 UI de vitamina D zilnic.
Alimentele din care îţi poţi asigura doza de vitamina D sunt grăsimile vegetale, cum ar fi avocado, oleaginoase (nuci, migdale, seminţe), sau grăsimi animale, prin consumul de peşte, (somon, hering, cod, sardine, macrou).
Zincul joacă şi el un rol important în protejarea sistemului imunitar
Acesta se găseşte în cantităţi mici în toate fluidele şi ţesuturile organismului uman. Acest nutrient contribuie la buna funcţionare a tiroidei, a sistemului imunitar, a aparatului reproducator şi a circulaţiei sangvine. Totodată, zincul ajută în procesele de divizare şi dezvoltare a celulelor, grăbeşte vindecarea rănilor şi favorizează descompunerea carbohidraţilor. Zincul este o parte esenţială în procesul de sinteză şi descompunere a carbohidratilor, proteinelor, lipidelor şi acizilor nucleici în procesul de metabolizare.
Zincul poate fi găsit sub formă de suplimente alimentare, însă există şi alimente care conţin zinc:
- alimente bogate în proteină de origine animală, precum carnea roşie (vita, porc, oaie, miel) sau carnea de pui
- produse lactate şi ouă – 100 de grame de iaurt conţin 3 miligrame de zinc;
- legume şi fructe proaspete
- peşte şi fructe de mare.
O cantitate suplimentară de 20-50 mg de zinc te poate ajuta. Calitatea aerului, poluanții locali, gurile de aerisire ale hotelurilor pot crește expunerea la agenții patogeni și pot contribui la creșterea riscului de a dezvolta o infecție. Zincul are, de asemenea, proprietăți antivirale care pot împiedica rinovirusurile să afecteze celulele din cavitatea nazală.
Pentru a te simți mai bine în vacanţă detoxifierea este de ajutor
Bea un pahar de apă călduţă în care ai stors o jumătate de lămâie, imediat cum te trezești și apoi continuă să bei pe tot parcursul zilei. Acest proces ajută la întărirea sistemului imunitar. Deasemenea ceaiurile din plante reprezintă o modalitate minunată de a întări sistemul imunitar şi de a susţine buna funcţionare a organismului.
Poţi alege muşeţelul, care combate inflamaţiile, senna şi aloe vera , luptă împotriva constipației, iar păpădia este sprijin dovedit pentru funcţiile ficatului.