Ce analize și investigații medicale trebuie să facem periodic

Redactia Media10
4 Min Read

Sănătatea înseamnă prevenirea apariției bolilor. Un stil de viață sănătos înseamnă o alimentație echilibrată, odihnă, dar și efectuarea unor analize și investigații medicale, periodic, chiar și atunci când nu ne doare nimic. Medicul de familie este cel căruia trebuie să te adresezi. Analizele de rutină, împreună cu examenul de evaluare generală a sănătății, rămân cea mai bună metodă de screening pentru boli frecvente precum anemia, diabetul zaharat, tulburările de coagulare a sângelui, hepatitele, insuficiența renală, bolile cardiovasculare, infecțiile digestive sau urinare.

AUTOR: ANA-MARIA PREDILĂ

 

 

Hemoleucograma este o analiză utilă în identificarea diferitelor tipuri de anemii, infecții, alergii sau leucemii și măsoară următoarele cantități: numărul de globule roșii din sânge – eritrocite (RBC), numărul de globule albe din sânge – leucocite (WBC), cantitatea totală de hemoglobină din sânge (HGB), procentul de globule roșii – hematocrit (HCT), media volumului globulelor (MCV) – mărimea globulelor roșii, media globulară a hemoglobinei (MCH), concentrația medie a hemoglobinei (MCHC), numărul de trombocite (PLT).

Copii între 2 şi 5 ani

Pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 5 ani, inclusiv, medicul de familie poate recomanda atât analize pentru profilaxia anemiei, cât şi pentru profilaxia rahitismului. Analizele pentru profilaxia anemiei includ: hemoleucograma completă, examenul citologic al frotiului sangvin, în cazul unor modificări de HLG (homoleucogramă), sideremie.
Analizele pentru profilaxia rahitismului presupun: calciu seric total, calciu ionic seric.

Copii între 6 şi 11 ani

Pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 11 ani, inclusiv, se recomandă analize pentru profilaxia sindromului dismetabolic – în cazul copiilor cu indicele de masă corporală peste medie. Acestea presupun: proteine totale serice, colesterol seric total, trigliceride serice glicemie TGP şi TGO.
Pentru aceeaşi categorie de vârstă, medicul poate recomanda analize pentru profilaxia anemiei, care presupun: hemoleucograma completă, examen citologic al froţiului sangvin, dacă există modificări de HLG , sideremie.

Copii între 12 şi 17 ani

Copiii între 12 şi 17 ani au şi ei dreptul la analize pentru profilaxia sindromului dismetabolic, dar şi la screening ITS, în cazul în care şi-au început viaţa sexuală. Acest screening presupune: VDRL sau RPR ± TPHA, în cazul unui VDRL pozitiv.

Adulţi între 18 şi 39 de ani

Pentru adultul asimptomatic, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 39 de ani, medicul poate recomanda în cadrul programului de prevenire: hemoleucogramă completă, examen citologic al froţiului sangvin, VSH, glicemie, colesterol seric total, electroforeza proteinelor serice, creatinina serică.
Controlul cardiac –
necesar în fiecare an

Dacă aveţi hipertensiune arterială sau palpitații, făceți-vă anual un examen clinic și o cardiogramă, completate de monitorizarea ritmului cardiac cu un holter, o probă de efort și o tomografie computerizată.

Controlul ginecologic anual

Toate femeile, indiferent de vârstă, trebuie să se programeze în fiecare an la ginecolog pentru controlul de rutină, însoțit de testul Babeș Papanicolau și testul HPV.
Dacă aveți sub 30 de ani, trebuie să faceți o ecografie mamară și o consultație senologică o dată la trei ani. După vârsta de 30 de ani, ecografia mamară și cea transvaginală trebuie făcute în fiecare an. După 40 de ani, înlocuiți ecografia mamară anuală cu mamografia.

Share This Article