sursă foto: www.femeia.ro
Vacanţa de vară înseamnă relaxare, însă procesul de învăţare nu se poate întrerupe pe o perioadă de trei luni, aşa că unii profesori le dau copiilor teme de vacanță. În vacanţa mare trebuie, însă, petrecut timp făcând exerciții din culegerea de matematică sau română.
AUTOR: MARIA ȘTEFAN
Ce faci însă atunci când nu mai poți dezlipi copilul de jocurile video sau de ieşitul cu prietenii? Ca părinte trebuie să fi răbdător şi înţelegător cu copilul tău pentru a înţelege că acele teme nu trebuie neapărat asociate cu şcoala şi trebuie transformate în activităţi distractive.
Iată câteva idei pe care puteți să le urmaţi pentru a vă convinge copilul să îşi facă temele de vacanţă:
♦ Stimulează-l. Psihologii recomandă oferirea recompensei, considerând-o un instrument puternic de întărire a unui comportament pozitiv. Poți folosi ca recompensa oferirea unor privilegii, de exemplu, dacă îşi rezolvă temele după programul stabilit, poate să decidă modul în care să petreacă o zi de weekend. De asemenea, puteti folosi aprecieri verbale : ,,Sunt mandra de tine!”; ,,Ești foarte priceput la compuneri!”.
♦ Faceţi un program. Stabileşte un interval orar pentru activităţile de învăţare. Pentru şcolarii mici sunt suficiente 10-15 minute de lecţii, iar pentru cei mai mari intervalul poate ajunge la o oră. Programul trebuie să includă şi activitate în aer liber şi socializarea cu alţi copii.
♦ Responsabilizează-l. Încurajează-l să devină autonom în realizarea temelor de vacanţă şi să se organizeze, în ciuda altor tentaţii. Nu te grăbi să îi sari în ajutor la fiecare impas, nu gândi în locul lui, pentru ca asta înseamnă, de fapt, să faci temele în locul lui. Lasa-i posibilitatea să încerce sigur, să caute rezolvări. Lasă-l să încerce, chiar și când este vorba de o problema dificilă de matematică. Încurajează-l să găsescă singur soluţiile.
♦ Fii un model pentru copilul tău. Un părinte trebuie să fie alături de copilul său. Trebuie să-i propui copilului să lucraţi în același timp. Arată-i că ai şi tu ,,teme” de rezolvat, fie că lucrezi la un proiect de serviciu, fie că citești o carte sau studiezi o limbă străină. De obicei, copiii au tendinţa de a prelua comportamentul părinţilor.
♦ Lasă-i o marjă de libertate. Găseşte un echilibru între constrângere şi libertatea pe care i-o oferi copilului tău. Acest lucru poate fi realizat prin consultare comună, dialog, prin negociere.
♦ Explică-i copilului tău de ce este important să îşi facă temele pe timpul vacanţei de vară.