Laptele de mamă este de neînlocuit, toată lumea știe, însă tot mai puține românce își alăptează copiii la sân. Statisticile arată că, în România, procentul sugarilor alăptați în primele două ore de la naștere este de numai 15%. Media europeană depășeşte 40%. În maternități, nou-născuții sunt hrăniți de cele mai multe ori cu lapte praf încă din primele ore de viață, asta pentru că unele cadre medicale le spun mamelor că nu au suficient lapte.
Autor: Ana-Maria Predilă
Uneori, mămicile primesc chiar mostre gratuite cu lapte praf produs de diferite firme.
Un studiu efectuat de organizația „Salvaţi Copiii“ arată că 95 de nou-născuţi ar putea fi salvaţi în fiecare oră, în întreaga lume, adică 830.000 de bebeluşi pe an, dacă mămicile ar alăpta imediat după naştere. Astfel, ar crește sistemul imunitar al bebelușilor, iar şansele de supravieţuire s-ar tripla. În România, mortalitatea infantilă este de peste două ori mai mare faţă de media europeană de 4,1 la mie, deşi în ultimele decenii numărul deceselor înregistrate la nivel naţional a scăzut semnificativ.
Medicii pediatrii spun că s-a ajuns aici pentru că la noi în țară, în maternităţile publice, nu există un program de suport postnatal adecvat, pentru mămici, care să încurajeze alăptarea. Moașele sunt cele care ar trebui să se ocupe de acest lucru, dar mai există foarte puține în sistem, mai exact 600, pentru aproximativ 180.000 de nașteri pe an.
Mamele au nevoie de susținere, de informare și conștientizare, mai ales în mediul rural
Video: Alex Stanciu
„La nivel mondial rata alăptării exclusive până în şase luni este foarte mică. Înainte, rata era mai ridicată pentru că mama era acasă, stătea cu copilul, vedea alte mame din comunitate alăptând şi totul era mai uşor. Acum femeia are job şi nu crede că se poate descurca cu toate. Unele mame au o experienţă neplăcută cu alăptarea şi pot să influenţeze fără voia lor alte mame. Este foarte important ca femeile să se documenteze din surse oficiale, acreditate”, spune dr. Cristina Koriche, medic pediatru și consultant în alăptare.
Alăptarea la sân are beneficii atât pentru copil, cât și pentru mamă. Protejează copilul de infecţii microbiene, virotice şi fungice. Reduce riscul enterocolitei şi a retinopatiei la prematuri, riscul diabetului zaharat de tip I şi tip II, mai ales alăptarea exclusivă măcar șase luni.
„Laptele de mamă imunizează copilul pentru absolut toate bolile pe care le-a avut mama, poate să îl protejeze şi de alergii, împotriva deformării maxilarului. Pentru mamă beneficiul este faptul că se recuperează mult mai uşor după naştere, o protejează hormonal de diverse alte afecţiuni”, spune dr. Cristina Koriche.
Hrănirea cu lapte praf s-a transformat din excepție în normalitate. Cauza principală a încetării timpurii a alăptării este lipsa informațiilor, dar și promovarea intensă a laptelui praf cu afișe puse în cabinetele unor medici sau în unele spitale. România este una dintre puținele țări europene în care nu există nici o lege care să reglementeze marketingul substituenților de lapte matern.
În mod normal, alimentaţia naturală (exclusivă la sân) se recomandă să fie iniţiată în prima oră de la naştere şi să fie exclusivă până la vârsta minimă de șase luni, fiind urmată de continuarea alăptării la cerere, alături de o alimentaţie complementară corespunzătoare până la vârsta de doi ani a sugarului sau mai mult.
Din păcate, de cele mai multe ori, nu se întâmplă așa. Se recomandă mult prea ușor laptele praf chiar de unele cadre medicale. Pe de altă parte, mămicile din mediul rural, mai ales, le dau copiilor lapte de vacă pe motiv că laptele lor nu mai este bun.
„Alăptatul îl face pe copil să facă mult mai uşor faţă bolilor”
Nu este însă normal să dai lapte de vacă copilului măcar până la vârsta de un an, spun medicii. Din această cauză, mulți bebeluși ajung la medic cu hemoglobina scăzută și au nevoie de transfuzie.
„La nivel ştiințific s-a dovedit că unele componente din laptele matern aduc protecţie anticancer. Copilul este imunizat pentru bolile pe care le-a avut mama şi este mult mai protejat. Alăptatul îl face pe copil să facă mult mai uşor faţă bolilor. Mămicile au diverse motive pentru care refuză alăptare. Fie nu ştiu că pot să primească sprijin, fie li se pare prea costisitor să ceară un sprijin sau nici nu vor să solicite ajutor. Unele mame aleg să nu alăpteze, însă aleg informat”, explică consultantul în alăptare.
În astfel de situații, mămicile trebuie să știe că pot apela chiar și la un consultant în alăptare. Dr. Cristina Koriche este consultant în alăptare acreditat International Board of Certified Lactation Consultant Examiner (IBCL). În ultimii patru ani și-a dedicat timpul ajutând sute de mame să își alăpteze bebelușii.
Ce face un consultant în alăptare
„Un consultant în alăptare analizează situaţia dintre mamă şi bebeluş. La nivel internaţional 2% din mame nu pot alăpta exclusiv şi atunci noi analizăm ce s-a întâmplat, tot istoricul medical al mamei şi punem cap la cap fiecare problemă pentru a putea identifica cauza. Ulterior mama primeşte nişte recomandări şi este foarte important să le realizeze pentru a se vedea şi rezultatele. Rezultatele pot să fie imediate sau pe termen mai lung”, explică Cristina Koriche.
Plecând de la propia nevoie, dr. Cristina Koriche a creat centrul Lapte de mamă după ce, în urmă cu șase ani, atunci când a dat naștere unui băiețel a început să căute informații despre alăptare și un specialist care să o îndrume, dar nu a găsit.
„În urmă cu şase ani când am fost şi eu însărcinată am dorit să mă documentez despre ce înseamnă alăptarea pentru că, din păcate, nu mi s-au oferit foarte multe informaţii. Nu existau cursuri în Oltenia pe acest domeniu şi atunci am decis să fac eu asta. Am conştientizat nevoia şi mi-am dat seama că sunt şi alte mămici în situația mea. Am făcut cursuri, clinica şi de atunci oferim ajutor fizic pentru mamele care sunt în zonă şi mai nou am început să facem cursuri şi online, de un an de zile şi pentru mamele care nu pot ajunge fizic la noi”, explică medicul.
Periodic, la Centrul Lapte de mamă organizează cursuri gratuite pentru informarea mămicilor.
„În fiecare lună organizăm grupuri de suport gratuit în alăptare la care mamele pot să vină să se documenteze despre cele mai frecvente probleme care pot apărea pentru că este foarte important să conştientizăm în primul rând că avem o problemă”, adaugă consultantul în alăptare.
⇔ La acest articol a contribuit și Maria Ștefan, studentă Facultatea de Jurnalism Craiova