Îngrijirea paliativă este un capitol subdezvoltat în sistemul de sănătate românesc. În prezent, este acoperită doar 8% din nevoia românilor de servicii paliative. Acest tip de îngrijire intervine atunci când pacienţii nu mai răspund la tratament curativ. Spitalul de Neuropsihiatrie din Craiova a înființat în urmă cu câteva zile un compartiment de Îngrijire Paliativă, care funcționează în baza unui contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.
Autor: ANA-MARIA PREDILĂ
Îngrijirea paliativă este considerată o componentă a medicinei moderne care a apărut ca o cerință a exploziei demografice şi a proporţiei mari a populaţiei îmbătrânite care suferă de boli incurabile. Blocați de imposibilitatea de a vindeca anumite afecțiuni, specialiștii au dezvoltat îngrijirea paliativă, care reuşeşte să readucă în atenţie nevoile complexe ale pacientului incurabil. Îngrijirea paliativă înseamnă îngrijirea medicală, psiho-emoţională şi chiar spirituală a bolnavului, dar și a familiei acestuia.
Dezvoltarea acestui tip de îngrijire a plecat de la ideea că mulţi pacienţi se simt abandonaţi de doctorii lor la sfârşitul vieţii și că ideal ar fi ca medicul să rămână centrul echipei care alină suferinţa atunci când vindecarea nu mai este posibilă. Multe state au înțeles că suferința fizică și psihică a bolnavilor a căror boală se află în ultimele stadii poate să fie alinată cu ajutorul medicinei paliative.
O echipă de specialiști luptă să asigure, în ultimele luni de viață, un trai fără multă durere atât pentru bolnavi, cât și pentru familiile lor. În multe țări ale lumii, îngrijirea paliativă câștigă din ce în ce mai mult teren. În România însă, suferința bolnavilor aflați în stadiu terminal este lăsat de multe ori pe ultimul loc.
Așa arată saloanele în care sunt îngrijiți bolnavii
„Avem o echipă complexă care își va desfășura activitatea la patul bolnavului”
Pacienții pot să beneficieze acum de servicii de îngrijire paliativă și la Spitalul de Neuropsihiatrie din Craiova. Nevoia înființării unor astfel de salone era mare pentru că majoritatea pacienților care ajung aici suferă accidente vasculare cerebrale care lasă mari sechele.
Anca Tudor, manager Spitalul de Neuropsihiatrie din Craiova
„Avem pacienți care pleacă de la noi din în clinicii de îngrijiri paliative din privat și ne-am dorit să le oferim posibilitatea să rămână în spital. Am pregătit o echipă de asistenții medicali, infirmierii, pentru că paliația necesită îngrijiri deosebite, avem în echipa de îngrijire și kinetoterapeuți, psihologi. Avem o echipă complexă care își va desfășura activitatea la patul bolnavului. Sperăm să ne ridicăm la așteptările pacienților noștri. Compartimentul are două saloane, unul cu două paturi, altul cu trei paturi. Ne-a adaptat oarecum la spațiile care există pentru că nu avem prea mult loc, dar încercăm să oferim cele mai bune condiții”, spune Anca Tudor, managerul unității medicale.
CAS decontează 20 de zile de spitalizare pe lună
Potrivit unui raport al Asociației Naţionale de Îngrijiri Paliative, 60% dintre persoanele care mor anual în România au nevoie de îngrijire paliativă. Din cauza numărului mic de astfel de centre, puţini dintre pacienţii aflaţi în fazele terminale ale unor boli beneficiază de îngrijiri speciale. Casa de Asigurări de Sănătate decontează 20 de zile de spitalizare, pe lună. Spitalul de Neuropsihiatrie lucrează în contract cu CAS Dolj.
„Durata de spitalizare este de de 20 de zile pe lună, atât decontează statul. Avem o doctoriță care face pregătire pentru îngrijiri paliative între timp am încheiat un contract de prestări servicii cu un alt medic, care se va ocupa de bolnavi”, spune Anca Tudor.
La realizarea acestui articol a contribuit și Maria Ștefan, studentă la Facultatea de Jurnalism din Craiova