România, pe primul loc în Europa la hepatită. Cum se transmite boala și ce trebuie să faci

România este pe primul loc la nivel european, din punct de vedere al numărului total de cazuri de hepatită. Hepatita este o boală care face aproape la fel de multe victime ca SIDA, cauzând aproximativ 1,5 milioane de decese în fiecare an. În România, hepatita este o problemă de sănătate publică. Rata generală de depistare a acestei boli este foarte scăzută la noi în țară, iar majoritatea pacienților sunt diagnosticați în contextul unor analize sau la internarea în spital pentru alte afecțiuni. Astăzi este Ziua Internațională de luptă împotriva hepatitelor.

Autor: ANA-MARIA PREDILĂ

 

 

Hepatita virală poate fi determinată de cel puţin șase virusuri, respectiv A, B, C, D, E, virusul hepatitic F fiind în curs de cercetare. În țara noastră, cele mai frecvente sunt îmbolnăvirile cu virus B şi C. Deoarece nu prezintă simptome, mulți pacienți ajung la medic abia atunci când sunt în stadii avansate ale evoluției bolii. 600.000 de români suferă de hepatită C.

 

Hepatita C este cea mai frecventă cauză a cancerului de ficat

Dacă în 1990 incidenţa bolii era de 3,5 la sută, specialiştii estimează că acum a ajuns la 5 la sută. Asta înseamnă că milioane de români au aceste tipuri de hepatită, mulți nefiind conștienți de boala lor.

„Hepatită reprezintă cea mai frecventă infecție a ficatului ce se caracterizează prin inflamația celulelor hepatice însoțite sau nu de apariția unor leziuni permanente ale țesutului hepatic. Boală poate fi acută când dispare într-un interval de până la 6 luni sau cronică, atunci când necesită tratament și după această perioada”, sune Florina Toancă, medic specialist gastroenterolog Prima Clinic Craiova. 

Nu există programe de prevenție depistarea și tratarea persoanelor care suferă de hepatită

Mulţi dintre bolnavii cu hepatită C din România sunt victime ale sistemului sanitar de dinainte de Revoluţie, când lucrurile nu erau bine puse la punct, nu exista o rigurozitate referitor la securitatea transfuzională, dar nici în ceea ce privește sterilizarea ustensilelor medicale. 70% din pacienţii infectaţi cu hepatită C dezvoltă o boală cronică de ficat. Hepatita C este cea mai frecventă cauză a cancerului de ficat şi una dintre cele mai importante cauze ale cirozei – 20% din cazuri ajung la ciroză în 15 ani de la infectarea cu virusul C. Prevenția este soluția pentru reducerea acestor cazuri. Marea problemă în România este că nu există programe de prevenție bine puse la punct în ceea ce privește depistarea și tratarea persoanelor care suferă de hepatită, astfel încât să nu transmită virusul mai departe.

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România face campanie de testare pentru depistarea celor afectați

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) marchează și în acest an Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitelor prin mai multe acțiuni care au drept obiective creșterea gradului de conștientizare privind virusurile hepatitice în rândul societății  creșterea numărului celor care se testează și promovarea unui stil de viață echilibrat și a respectării tratamentului în cazul celor care sunt diagnosticați cu o afecțiune cronică.

„Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitelor reprezintă un bun moment pentru a ne reaminti că mai este mult de lucru pentru a atinge obiectivul de eliminare până în 2030. Suntem aproape de încheierea campaniei de testare pe care o desfășurăm împreună cu Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” în zone defavorizate din București. Din păcate, rezultatele de până acum ne arată că, din cei diagnosticați cu hepatită în urma testărilor, 90% reprezintă persoane fără asigurare medicală, fapt care le face imposibil accesul la tratament. Sperăm că autoritățile vor găsi soluții pentru această categorie de persoane, astfel încât să prevenim noile infectări. Un program național dedicate hepatitelor poate rezolva această situație și putem lua drept exemplu programul aplicat în cazul HIV/ SIDA”, a declarat Marinela Debu, președintele
APAH-RO.

Virusul hepatitei B este considerat de OMS al doilea agent cu potențial oncogen după tutun”

În funcție de tipul virusului care a provocat hepatită infecția se poate vindeca spontan, poate dispărea în urmă tratamentului sau poate evolua către ciroză hepatică sau carcinom hepatocelular. În cazul hepatitei virale, 3 tipuri sunt mai frecvente: hepatită virală A, hepatită virală B și hepatită virală C. Mai rar, pot să apară și formele de hepatită virală D (Delta), hepatită virală E și hepatită virală G.

„Noi dovezi științifice aduc în discuție existența unor alte virusuri hepatice, mai puțin cunoscute. Dintre acestea, hepatitei A nu duce la apariția unei formă cronice. Tipurile B și C în formele cronicizate, pot fi deosebit de agresive, putând avea în unele cazuri evoluție fatală. De exemplu, virusul hepatitei B este considerat de OMS al doilea agent cu potențial oncogen după tutun. Virusul hepatitei B se transmite prin contact cu sângele sau cu secrețiile unei persoane infectate, prin intermediul transfuziilor de sânge, a contactului sexual neprotejat, a folosirii în comun a obiectelor de igienă personală, piercing-ului, tatuajelor, tratamentelor de acupunctură. De asemenea, mama îi poate transmite copilului virusul, la naștere”, declară dr. Florina Toancă, medic specialist gastroenterolog.

  •             Să înțelegem cum se manifestă fiecare tip de hepatită și cum putem preveni apariția lui

HEPATITA A

 

 

În România apar în fiecare an în jur de 2.500 de cazuri noi de hepatită A, în vreme ce media europeană este de 600 de cazuri

Numărul celor infectaţi ar putea fi însă mult mai mare. Specialiştii spun că ţara noastră ocupă locul întâi în Europa într-un clasament al incidenţei hepatitei A. Din această cauză, numărul bolnavilor cu afecţiuni la ficat este în creştere. Hepatita A mai este cunoscută și ca „boala mâinilor murdare“. Calea principală de transmitere este cea digestivă, prin alimente și apă contaminate cu fecale de la o persoana infectată și rareori prin contact cu sânge infectat.

Virusul hepatitei A se găsește în materiile fecale ale unei persoane infectate, de aceea el se transmite prin neglijarea igienei din mediul de viață și a igienei personale: consumul alimentelor și a apei contaminate, omiterea spălării mâinilor înainte de masă și după folosirea toaletei, utilizarea tacâmurilor sau veselei în comun cu o persoană contaminată, contact sexual neprotejat, explică dr. Florina Toancă. 

HEPATITA B

 

 

În România, din două milioane de bolnavi de hepatita B, câți sunt în evidențe, doar 1% fac tratament

Aproape un milion de români suferă de hepatită B, numită și boala tăcută a ficatului. Cazuri de hepatită B există și în Oltenia. Îngrijorător este că mulți nu știu că au contractat virusul. Medicii spun că mai mult de jumătate dintre pacienți ajung la doctor abia atunci când suferă complicații: ciroză sau cancer hepatic. Statisticile arată că în România, din două milioane de bolnavi, câți sunt în evidențe, doar 1% fac tratament. Diagnosticată la timp, afecțiunea poate fi ținută însă sub control cu ajutorul medicamentelor și al dietei. Grav este că doar 10% dintre românii cu hepatită B sunt diagnosticaţi.

Hepatita B se transmite de la om la om, prin sânge şi fluide umane. Boala se poate transmite şi prin contact sexual neprotejat, prin administrarea intravenoasă de droguri şi folosirea în comun a acelor de seringă, dar şi de la mamă la făt în timpul sarcinii. De asemenea, virusul hepatitei B poate fi transmis şi prin folosirea obiectelor personale (periuţă de dinţi, lama de râs) în comun cu persoanele infectate. În lipsa unui tratament, boala poate evolua către ciroză, insuficiență hepatică, cancer hepatic și poate duce chiar la deces.

Virusul hepatitei B este de 50 până la 100 de ori mai contagios decât HIV, virusul care cauzează SIDA

Mai mult de două miliarde de oameni sau aproape o treime din populația lumii a intrat în contact cu virusul B. Peste 350 de milioane de persoane din întreaga lume sunt infectate cronic cu acest virus, ceea ce face ca hepatita B să fie considerată o problemă de sănătate publică. Trebuie știut că virusul hepatitei B este de 50 până la 100 de ori mai contagios decât HIV, virusul care cauzează SIDA. Medicii spun că se descoperă din ce în ce mai multe cazuri de hepatită, asta și pentru că posibilitățile de diagnostic sunt mult mai mari acum.

„Mediatizarea unor cazuri a determinat alți oameni să meargă să facă investigații. Sunt situații în care hepatita dă simptome, dar nu tot timpul. Unii descoperă întâmplător boala în momentul în care fac un set de analize. Se transmite, în principal, de la mamă la făt, dar asta nu înseamnă că o femeie care suferă de hepatită B nu mai poate avea copil. Ea trebuie să anunțe medicul și se iau măsurile potrivite. Ultimul și cel mai eficient medicament împotriva virusului hepatitei B (HBV) are la baza entecavir-ul, substanță activă ce exclude pericolul dezvoltării rezistenței la tratamentul îndelungat. În plus, medicamentul oprește din evoluție boală, nepermițând cronicizarea. Acesta a fost creat special pentru blocarea multiplicării virusului în sânge și scăderea nivelului acestuia până la un nivel nedetectabil“, spune dr. Florina Toancă, medic specialist gastroenterolog.

Vaccinarea împotriva hepatitei B este cea mai bună metodă de prevenție. În România, programul național de imunizare gratuită a copiilor împotriva hepatitei B a fost introdus în anul 1995. Conform calendarului de vaccinare, administrarea primei doze de vaccin se face în primele 24 de ore de la naștere, la maternitate, apoi la două luni și la șase luni.

HEPATITA C

 

 

În lume sunt în jur de 170 de milioane de persoane cu virusul hepatic C. O evaluare făcută în 2010 de Institutul Clinic Fundeni a arătat că în România există o incidență de 3,2%, cu diferențe între anumite județe. „Rezervorul“ de hepatită este însă mult mai mare, spun medicii. 

„Este foarte importantă depistarea cazurilor. Trebuie să facem eforturi extraordinare să descoperim pacienții care au virus C și nu știu. În România nu există un program de screening ale infecțiilor virale, deși suntem pe primul loc în Europa la infecția cu virus C și virus Delta și B. Nici Europa nu poate să stea pasivă pentru cu există o circulație permanentă a populație, iar românii pleacă des în altă țări și dacă nu îi tratăm vor transmite virusurile și oamenilor din țările în care merg să lucreze”, adaugă prof. dr. Paul Mitruț.

În ultimii trei ani, în România a fost adusă cea mai nouă terapie pentru hepatita C

Este vorba de tratamentul fără interferon de care au beneficiat timp de trei ani gratuit pacienții cu ciroză hepatică cu virus C compensată, gradul de fibroză F4, cei cu gradul de fibroză trei (F3). Pe scurt, cazurile cele mai grave. Programul a fost reluat, iar pacienții mai au la dispoziție două luni, să meargă la medic pentru întocmirea dosarului medicale și intrarea în program. O noutate este faptul că, acum pot avea acces la tratament pacienții cu toate gradele de fibroză, de la F1 la F4. Sunt excluși doar cei cu F0. 

Sute de bolnavi de hepatită C din Oltenia beneficiază de noua terapie

Unul dintre medicii care au cei mai mulți bolnavi în tratament este prof. dr. Paul Mitruț sute de bolnavi de hepatită C din Oltenia au beneficiat de noua terapie. Unul dintre medicii care au cei mai mulți bolnavi în tratament este prof. dr. Paul Mitruț. Până acum a tratat peste 600 de pacienți de hepatită C cu ajutorul terapiei fără interferon.

„Se consideră că România va reuși prin eforturile noastre să eradicheze virusul C până în 2032. De trei ani, de când a pornit programul prin care pacienții au acces la terapia fără interferon mai mult de 30.000 de pacienți s-au negativat și, practic, au eliminat virusul din organism. Prima serie a acestui program, care a durat un an, a tratat numai pacienții cu ciroză hepatică, cu fibroză F4, având o rată de reușită a terapiei de peste 99,95%. Eu am avut un singur pacient care  nu a răspuns la terapie în prima serie și doi pacienți în a doua serie a programului, care au întrerupt din cauza complicațiilor tratamentului. În al doilea an, am tratat și pacienții cu hepatită cronică cu virus C, cu grad de fibroză F3 și F4, având o rată mai mare de răspuns terapeutic”, explică prof.univ.dr. Paul Mitruț, medic primar gastroenterologie și medicină internă. 

Pacienții ajung în stadii finale de ciroză”

Cazurile de hepatită C și boli hepatice, în general, reprezintă aproape jumătate din numărul internărilor făcute în Clinica de Medicină Internă din cadrul Spitalului Județean de Urgență Craiova, unde prof. dr. Paul Mitruț lucrează. De cele mai multe ori însă pacienții ajung la spital în stare gravă.

„Această boală nu are manifestări evidente, mai ales în stadiile inițiale, însă evoluția în timp este nefavorabilă. Pacienții ajung în stadii finale de ciroză și îngreunează foarte mult sistemul de sănătate din cauza gravității bolii, care necesită cheltuieli foarte mari. Mulți ajung în secțiile de chirurgie cu hemoragii digestive, cu multe complicații. Putem evita aceste complicații dacă boala este depistată și tratată, la timp”.

Terapia fără interferon poate să fie prescrisă doar de medicii gastroenterologi și infecționiști. Pentru a putea beneficia de terapie, pacientul trebuie să respecte toate condițiile prevăzute în protocol. Mai exact, trebuie să facă un set de analize prin care să afle stadiul bolii. 

„Noi îi ajutăm pe cei care au nevoie să intre în program. Se fac analize (viremia și fibromax) pe care pacientul nu le plătește. Pacientul trebuie să facă doar câteva analize,în plus, ca să completeze dosarul. Aceste analize depind de stadiul de boală, dar nu sunt costisitoare, cele care costă foarte mult sunt suportate prin program. Acum se tratează și cirozele decompensate și aici este nevoie de analize în plus pentru că trebuie o monitorizare mai atentă”

Tratamentul pentru un singur pacient costă și peste 30.000 de euro

Ministerul Sănătății a monitorizat printr-o firmă cum a fost administrată noua terapie. Pacienţii au fost sunaţi și verificaţi dacă îşi iau tratamentul. Este important ca bolnavul să urmeze indicațiile medicului și să colaboreze permanent cu echipa medicală.

„Tratamentul durează trei luni sau chiar și două luni, în unele cazuri, oricum mult mai puțin decât vechea terapie cu interferon. Terapiile costă de ordinul zecilor de mii de euro”, explică prof. dr. Paul Mitruț.

De aceea, prevenția și testarea periodică rămân cele mai bune soluții pentru prevenirea, tratarea și limitarea răspândirii bolii. 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Viața elevilor pusă în pericol! În lipsa transportului județean sunt nevoiți să călătorească la ocazie!

Next Post

După o carieră de succes, Flori Stanciu învaţă copiii handbal la clubul de unde a „răsărit”

Related Posts
Verified by MonsterInsights