Peste 1.000 de tineri au trecut astăzi prin emoțiile examenului de admitere la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Craiova. Au fost trei candidați pe loc la medicină generală.
În cadrul unui interviu oferit jurnaliștilor Media10, prof.univ.dr. Ion Rogoveanu, rectorul UMF Craiova, a vorbit despre cum s-a desfășurat examenul, cum arată cursurile pe parcursul anului, cum ajung studenții din întreaga lume să studieze medicină în Craiova și ce șanse de angajare au absolvenții.
Ana-Maria Predilă: Câţi candidaţi s-au înscris pentru admiterea din acest an?
Prof.univ. dr Ion Rogoveanu: În acest an la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova am avut aproape 1.100 de candidaţi înscrişi pe 375 de locuri la buget şi 325 de locuri la taxă. Au fost aproximativ trei candidaţi pe loc, cu mici variaţii, în funcţie de programele de studiu. La medicină au fost 3,5 pe loc, iar la asistenţi medicali aproape cinci candidaţi pe loc.
Ca şi în ceilalţi ani studenţii au susţinut examen grilă care a durat trei ore. Subiectele au fost formulate din materia de liceu și este vorba de anatomie-biologie, chimie organică sau fizică. Nu am înregistrat nici un fel de incidente. S-au strâns toate lucrările candidaţilor se va trece la corectură, iar pe parcursul acestei seri vom afişa rezultatele.
Ana-Maria Predilă: Unii dintre ei ne-au spus examenul a fost destul de greu, în comparație cu alți ani. Au fost subiectele mai dificile?
Prof.univ. dr Ion Rogoveanu: Acestea au fost primele impresii pe care le-am colectat și noi de la candidaţii care au ieşit din sălile de examen. Am avut o discuţie după încheierea examenului cu comisia care a lucrat la redactarea subiectelor şi o parte dintre subiecte au fost formulate la prima vedere, probabil de aici şi impresia candidaţilor că examenul a avut un grad de dificultate mai mare, în comparaţie cu alţi ani.
Ana-Maria Predilă: Tot mai mulți tineri aleg să urmeze Facultatea de Medicină din Craiova. Cum vi se par ei din momentul în care încep să vină efectiv la facultate, sunt bine pregătiţi, determinați?
Prof.univ. dr Ion Rogoveanu: Spuneam şi în alţi ani şi îmi menţin această părere că medicina reuşeşte încă să strângă elita absolvenţilor de liceu, ne vin candidaţi din toată Oltenia și avem bucuria să constatăm că vin candidaţi tot mai bine pregătiţi. Sunt tineri care deja au o bază solidă formată pe care să putem construi mai departe viitoarea carieră a unui medic tânăr. Avem oameni de calitate, cel puţin asta este şi părerea cadrelor didactice din anul I, care lucrează cu aceşti tineri care păşesc pe porţile facultăţii şi cum spuneam, noi ne străduim să formăm pe această bază din liceu oameni de calitate ca medici în ţară.
„La UMF Craiova vin studenți de pe tot mapamondul”
Ana-Maria Predilă: Sunt şi foarte mulţi studenţi care vin din străinătate. Pentru ei cum se desfăşoară admiterea?
Prof.univ. dr Ion Rogoveanu: Este puțin mai diferită modalitate de admitere. Tânărul care doreşte să aplice trebuie să trimită prin poştă un dosar care cuprinde mai multe documente referitoare la studiile parcurse până în prezent, cu diploma de bacalaureat legalizată. După ce se termină perioada de înscriere avem o comisie de selecţie la nivel de Universitate care analizează aceste dosare. Cei care se califică pentru etapa următoare sunt chemaţi, ulterior, la un interviu şi dacă este cazul să dea anumite probe de departajare. Este o procedură puțin mai complexă pentru ca depindem foarte mult de echivalarea acestor acte şi evident de o scrisoare de acceptare pe care fiecare candidat trebuie să o obţină de la Ministerul Educaţiei.
„Din această toamnă vom putea să derulam un alt program nou de pregătire pentru Asistenţi de Radiologie şi Imagistică medicală”
Ana-Maria Predilă: A început să crească numărul studenţilor din străinătate care sunt interesaţi să studieze în Craiova?
Prof.univ. dr Ion Rogoveanu: Cu siguranţă, mai ales de când Universitatea noastră a dezvoltat programul de medicină în limba engleză şi suntem în al şaptelea an, se observă o concurenţă din ce în ce mai mare la acest program şi o noutate referitor la aceste programe este că am obţinut de anul acesta autorizarea ARACIS pentru a înfiinţa un nou program. Este vorba de medicina dentară în limba engleză. Nu se va întâmpla de la 1 octombrie 2019, dar se va întâmpla cu certitudine anul viitor. Avem mari speranţe că începând din această toamnă vom putea să derulam un alt program nou de pregătire pentru Asistenţi de Radiologie şi Imagistică medicală. Am depus dosarul de evaluare în timp util la ARACIS, am trecut cu succes de evaluare și în decursul lunii august să apară hotărârea de guvern cu această aprobare.
„Taxele de studiu din România sunt mult mai mici comparativ cu cele din alte ţări din Europa”
Ana-Maria Predilă: Cei mai mulţi studenţi din străinătate din ce ţări vin?
Prof.univ. dr Ion Rogoveanu: Avem diversitate. La UMF Craiova vin studenți de pe tot mapamondul, dar preponderent sunt studenţi din Uniunea Europeană şi din Ţările Arabe. Taxele de studiu din România sunt mult mai mici comparativ cu cele din alte ţări din Europa şi probabil şi din acest motiv suntem atractivi.
Ana-Maria Predilă: Ce şanse au studenții să primească burse?
Prof.univ. dr Ion Rogoveanu: Şansa am putea spune şi o creează fiecare, pentru că depinde de media cu care ei promovează fiecare semestru şi fiecare an universitar. Fondul de burse este reglementat de Ministerul Educaţiei, acesta se împarte în raport de performanţele studenţilor şi de cuantumul bursei alocate.
„Baza materială a UMF este la standarde european”
Ana-Maria Predilă: Ce şanse au absolvenții să pătrundă în sistemul medical, fie că este privat sau de stat?
Prof.univ. dr Ion Rogoveanu: Din fericire pentru ei piaţa muncii este deschisă şi absoarbe aproape tot ce pregătim noi. A fost până acum doi ani acel fenomen bine cunoscut de migrare a doctorilor către ţările occidentale, însă, de doi ani am constatat o reducere marcată a acestei tendinţe. Procentul de încadrare al absolvenților în piața muncii este pe peste 95%, ceea ce este impresionat.
„La sfârşitul anului vom finaliza amenajarea unui centru de abilităţi şi simulatoare pentru studenţi şi rezidenţi”
Ana-Maria Predilă: Din punct de vedere al materialelor, al pregătirilor didactice dispuneţi de tot ce au nevoie studenţii pentru a urma studii de calitate?
Prof.univ. dr Ion Rogoveanu: Baza materială a universităţii este la standarde european. Noi am investit an de an în reabilitarea bazei materiale, dar şi în achiziţia de aparatură. În această idee, la sfârşitul anului vom finaliza amenajarea unui centru de abilităţi şi simulatoare pentru studenţi şi rezidenţi.
La acest articol a contribuit și Maria Ștefan, studentă anul II, Facultatea de Jurnalism, UCV.