Dr. Alexandru Butoi, Agenția Națională Anti-Doping: „Steroizii afectează sănătatea”

Redactia Media10
6 Min Read

Zeci de mii de tineri români folosesc steroizi ca să ajungă să aibă un trup de zeu. Medicii şi nutriţioniştii sportivi avertizează însă că excesul de substanţe anabolizante duce la boli grave, impotenţă, chelire, sterilitate sau cancer.

Cu ocazia unui eveniment de prevenție și educație organizat de sportivii sălii de fitness Gorilla din Craiova am aflat de la Florin Baeții – Director General adj. Agenția Națională Anti-Doping și director al Direcției Trafic și Substanțe Interzise, dar și de la medicul Alexandru Butoi – consilier Agenția Națională Anti-Doping care sunt riscurile consumului de steroizi.

Autor: Ana-Maria Predilă

 

 

Prafurile, pastilele sau injecţiile cu hormoni androgeni sintetici pot ajunge să pună viaţa în pericol, mai ales dacă sunt folosiţi timp îndelungat şi necumpătat. Mulţi dintre tinerii care iau steroizi din considerente estetice nu conştientizează riscurile la ­care se expun, ne spune dr. Alexandru Butoi.

Mesajul pe care l-am transmis la evenimentul creat de sala de fitness Gorilla este că mișcarea înseamnă sănătate, dacă facem antrenamente corect, ne hrănim sănătos, în timp, vom avea masă musculară și un corp așa cum ne dorim. Nu este nevoie de tot felul de substanțe. Trebuie însă să avem răbdare. Steroizii afectează sănătatea, în special, aparatul cardiovascular. Totodată, produc modificări mari la nivel endocrinologic. Dacă îi consumăm un timp îndelungat efectele sunt grave”, spune medicul.

Infarctul miocardic, atacul cerebral, printre cele mai frecvente și dure afecțiuni care pot să apară după un consum îndelungat de steroizi”

Imaginea ideală a starurilor de la Hollywood, spiritul de competiţie, dar şi iluziile vândute celor mai naivi, au dus la dezvoltarea unei adevărate industrii a steroizilor anabolizanţi. Efectele asupra sănătății pot să fie însă extrem de grave.

Infarctul miocardic, atacul cerebral sunt unele printre cele mai frecvente și dure afecțiuni care pot să apară după un consum îndelungat de steroizi. Rupturile musculare sunt alte consecințe, iar la nivelul aparatului reproducător apare infertilitatea”, adaugă dr. Alexandru Butoi – consilier Agenția Națională Anti-Doping.

În România steroizii sunt substanţe interzise

 

 

Masa musculară dezvoltată în urma administrării de steroizi anabolizanţi nu are o calitate bună, rupturile musculare fiind un risc asociat acestor pastile. 

„Sportivii care se antrenează, muncesc și se alimentează corect pot să facă performanță și fără să apeleze la steroizi. Cei care trișează, care nu se odihnesc, pierd nopțile în cluburi, nu se hrănesc cum trebuie, apelează la aceste trucuri total nesănătoase pentru a face performanță”, explică medicul.

„Sunt confiscate foarte multe astfel de produse la vamă”

În România steroizii sunt substanţe interzise. Există însă o afacere neagră, în valoare de miliarde de dolari, care câștigă de pe urma miracolului mușchilor apăruți peste noapte.

Trafic de substanțe interzise este considerat contravenție. Suntem împinși de la spate de UE ca aceste fapte să devină infracțiuni. Sunt foarte multe rețele de distribuție pentru astfel de substanțe, iar UE pune această problematică în ideea prevenirii afecțiunilor și a susținerii sănătății sportivilor. În urmă cu două săptămâni au fost reținute 300 de flacoane de hormoni de creștere, în vama Giurgiu, care pe piața neagă valorează undeva la 70.000 de euro, iar în urmă cu patru luni, tot la vama Giurgiu a fost confiscate 4.000 de flacoane de hormoni de creștere. Sunt confiscate foarte multe astfel de produse la vamă. Vama Albița este un punct puternic. Piața din Moldova este foarte bine dezvoltată, dacă ne uităm la un raport făcut de o jurnalistă din Moldova vedem că acolo există șapte fabrici de substanțe interzise și marea majoritate a produselor pleacă prin diferite căi, majoritatea prin poștă, către tot Vestul Europei, România fiind țară de tranzit. Ele sunt interzise în România fără drept. Ele pot fi folosite doar pentru anumiți pacienți, cu aviz de la Ministrul Sănătății, altfel sunt interzise”, explică Florin Baeții – Director General adj. Agenția Națională Anti-Doping și director al Direcției Trafic și Substanțe Interzise.

Inițiativa celor de la sala Gorilla este una foarte benefică”

Cei doi specialiști au susținut o prezentare, în Craiova, la sala de fitness Gorilla GYM și spun că ar trebui ca tot mai mulți sportive din săli să fie interesați să organizeze astfel de evenimente extrem de necesare pentru educația sportivilor, dar și a tuturor celor care ajung într-o sală de fitness și sunt atrași de mirajul consumului de steroizi.

Inițiativa celor de la sala Gorilla este una foarte benefică. Noi le-am spus că putem să venim să susținem astfel de prezentări și ei și-au dorit să le ofere sportivilor, oamenilor din sală informații utile. Și eu le spun celor din sală, zilnic, aceste riscurile la arese spunun, dar Noi aducem explicații științifice. În cadrul Agenției Naționale Anti-doping avem aceste cursuri și mergem în licee sportive să facem educație antidoping”, conchide dr. Alexandru Butoi.

Share This Article