Piscinele pot să fie „rezervoare” de bacterii, virusuri sau ciuperci, în perioada verii, dacă nu știm cum să ne protejăm. Pe marginile lor sau în apă se pot ascunde tot felul de paraziţi, care pot fi dăunători pentru sănătatea noastră. Pielea, ochii și urechile sunt cele mai expuse unui contact infectant cu apa din bazine.
Autor: Ana-Maria Predilă
Cele mai răspândite afecțiuni pe care le poți lua din astfel de locuri sunt: conjunctivita, otita, infecții respiratorii, dar și digestive care se manifestă prin diaree acută, afecțiuni cutanate care se pot manifestă prin prurit, acneea cauzată de clor sau anumite infecții genitale. Lipsa igienei apei, a mediului înconjurător, cât şi alte persoane care au boli de piele pot să ducă la infectarea celor care frecventează ștrandurile, locurile de agrement.
Chiar și în piscinele atent îngrijite există pericolul contractării de infecții cutaneo-mucoase deoarece unii germeni sunt rezistenți la acțiunea de dezinfectare și clorinare a apei.
Cei mai expuși bolilor cauzate de apă din piscină sunt copiii, femeile însărcinate și persoanele cu un sistem imunitar deficitar.
Hepatita A poate fi provocată de apa contaminată
Hepatita virală A este o boală frecvent asociată cu contaminarea apei potabile, problemă care se poate agrava atunci când rețeaua de canalizare devine suprasolicitată din cauza ploilor abundente sau a inundațiilor. Deoarece această boală este cauzată de un virus, tratamentul corect nu constă în administrarea de antibiotice.
Focarele de transmitere includ sursele de apă contaminate, persoane infectate care manipulează diferite tipuri de alimente și consumul de alimente insuficient preparate termic, în special crustacee. Referitor la înot, Hepatita A poate fi controlată prin îmbunătățirea igienei și respectarea măsurilor sanitare pentru evitarea contaminării alimentelor și apei. Hepatita A este o problemă potențială în locurile aglomerate cu salubritate inadecvată.
Atenție la bolile oftalmologice
La nivelul ochilor substanțele dezinfectante din apă pot declanșa cel mai des xeroza, boală de ochi caracterizată prin uscarea și contractarea conjunctivei, prin dispariția secretiei lacrimale și opacifierea corneii, care, în unele cazuri, devine albă.
O altă infecție frecventa la nivelul ochiului și cauzată de apă din ștranduri și piscine este conjunctivită. Se manifestă prin înroșirea ochilor, secreție conjunctivală mucopurulenta unilaterală și are perioada de incubație 2- 19 zile.
Pentru a preveni infecţia, medicul vă recomandă să vă spălaţi ochii cu apă curată imediat ce aţi ieşit din piscină.
E.coli este o bacterie contractată frecvent din apa piscinei, prin înghițire. Ea provoacă diaree. Un anumit tip de E.coli produce o toxină care atacă membrana intestinelor, producând colita hemoragică. Infecțiile tractului urinar pot fi produse tot de E.coli, gravitatea lor depinde strict de natura bacteriei ajunse în organism.
În Dolj nu există nici o zonă naturală amenajată pentru îmbăiere
Trebuie știut că în Dolj nu există nici o zonă naturală amenajată pentru îmbăiere. Medicii recomandă scăldatul doar în locuri special amenajate (ştranduri şi piscine) care respectă normele minime de igienă.
Există mai multe riscuri pentru persoanele care se scaldă în râuri, lacuri, iazuri, canale de irigaţie, în locurile care nu sunt special amenajate.
„Este riscul îmbolnăvirii prin leptospiroză, care este o boală infecţioasă manifestată prin febră, dureri de cap, dureri musculare, afectarea ficatului şi icter, afectarea rinichilor. Există și riscul îmbolnăvirii de meningită, o afecțiune care se manifestă prin febră, durere de cap severă şi persistentă, gât înţepenit şi dureros la mişcare, convulsii şi tulburări ale stării de conştienţă. Pot apărea boli de piele: micoze, eczeme, dar și boli digestive precum: boală diareică, hepatită de tip A, holeră, febră tifoidă, dizenterie. Atenționăm oamenii să evite scăldatul în locuri neamenajate şi să supravegheze minorii aflaţi în grijă pentru a nu-şi periclita sănătatea sau chiar viaţa”, spune dr. Ştefan Popescu, purtător de cuvânt la Direcția de Sănătate Publică Dolj.
Măsuri de prevenție:
- Faceți duș înainte și după baia în piscină și încercați să nu înghițiți apă în timpul înotului.
- Dacă aveți o rană sau o infecție, evitați să mergeți la piscină.
- Infecțiile bacteriene se pot face cu stafilococi care există pe pielea unora dintre cei care fac baie și se transmit, prin apă, la restul înotătorilor, favorizate de mici traumatisme sau de macerarea pielii acestora. Este de ajuns ca o singură persoană din piscină să aibă conjunctivită de piscină pentru că boală să se răspândească și la celelalte persoane.
- Pentru a evita transmiterea afecțiunilor oftalmologice, la ieșirea din piscină sau bazin este obligatoriu ca față să fie spălată cu apă rece.
- Pentru a evita instalarea micozelor, după baie, ștergeți bine toată suprafața pielii.