Depresia este o boală care afectează tot mai mulți români. Medicii o numesc „boala secolului“. A ajuns principala cauză de îmbolnăvire şi dizabilitate la nivel mondial. În România, deși peste două milioane de oameni suferă de depresie, mulți încă o consideră un moft și nu o boală. Medicii spun că există multe prejudecăți legate de mersul la psihiatru și chiar la psiholog pe principiul „nu sunt nebun“.
Datele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată că, la nivel global, numărul persoanelor care suferă de depresie a crescut, ajungând la 322 de milioane. Ajutorul psihologului sau psihiatrului este extrem de important. În Oltenia, nu există, însă, un Centru de Ajutor Psihologic. Suzana Pavlov, psiholog, s-a gândit să creeze un grup de psihoterapie.
„Vom realiza un grup de terapie în ideea de a înțelege și a găsi soluții pentru simptomele de depresie și anxietate, dezvoltând un comportament sănătos. Scopul este că în urmă întâlnirilor, participanții să recapete puterea de a se bucura din nou de viață”, spune Suzana Pavlov, psiholog.
Terapia de grup durează în jur de trei-patru luni, în funcție de modul de adaptare al membrilor grupului. Durata unei sesiuni săptămânale este de 2,5 h. Întâlnirile de grup includ șase-opt persoane.
Ce presupune terapia de grup?
„Abordarea este una cognitiv-comportamentală transdiagnostica, fapt care ajută la găsirea unor modalități prin care să fie ameliorate simptomele de depresie și anxietate. Pe parcursul sesiunilor, cei prezenți vor acumula cunoștințe și obiceiuri noi, care le vor influență într-o manieră pozitivă emoțiile și comportamentele din viață de zi cu zi. În felul acesta, stresul cotidian, o cauza declanșatoare a stărilor de depresie și anxietate, va putea fi mai ușor gestionat”, explică psihologul Suzana Pavlov.
Module incluse în psihoterapia de grup:
1. Monitorizarea emoțiilor;
2. Conștientizarea stărilor emoționale;
3. Tehnici de relaxare;
4. Identificarea gândirii care ne blochează flexibilitatea și adaptarea;
5. Tolerarea incertitudinii;
6. Confruntarea emoțiilor negative;
7. Deprinderi interpersonale ;
8. Prevenirea recaderilor.
Înscrierile se realizează prin mesaj privat pe pagină: Cabinet individual de psihologie Suzana Pavlov, până pe 1 august 2019.